L.A. Noire

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
L.A. Noire
LA-Noire-Box-Art.jpg
Dezvoltator(i) Team Bondi[a]
Editor(i) Rockstar Games
Distributor(i) Take-Two Interactive
Regizor Brendan McNamara
Designer(i) Alex Carlyle
Compozitor(i) Andrew Hale
Simon Hale
Motor grafic Havok
Platformă PlayStation 3
Xbox 360
Microsoft Windows
Dată lansare
Genuri Acțiune-aventură,
Moduri Single-player

L.A. Noire (pronunțat /ˈnwɑr/) este un joc video neo noir, produs de Team Bondi și publicat de Rockstar Games. A fost lansat în 2011, pentru PlayStation 3, Xbox 360 și Microsoft Windows.[7][8][9] Acțiunea are loc în Los Angeles, în anul 1947. Protagonistul jocului, Cole Phelps (Aaron Staton), ofițer LAPD, încearcă să rezolve mai multe cazuri, trecând pe la cinci departamente.[8] El trebuie să investigheze locul crimei pentru indicii și să interogheze suspecții, de acest lucru depinzând succesul cazului.

Jocul aduce aminte de elementele de film noir, filme stilistice, populare în anii '40 și '50 pentru stilul și temele vizuale. Jocul este color, dar în onoarea acelor filme, poți alege opțiunea de a-l juca în alb-negru. Numeroase cazuri din acest joc aduc aminte de filmele Chinatown,[10] The Untouchables, și L.A. Confidential.

L.A. Noire folosește tehnologia motion capture, criticii apreciind mimica realistică a fețelor.[11][12] Această tehnologie se află la baza mecanicii jocului, deoarece jucătorul trebuie să decidă dacă suspectul minte sau spune adevărul. După lansare, jocul a primit laude pentru scenariu, dar și pentru tehnologia animației faciale. Până în februarie 2012, atât versiunea de pe console, cât și cea de pe PC, au vândut împreună aproximativ 5 milioane de unități.[13][14]

Gameplay[modificare | modificare sursă]

L.A. Noire este un joc video neo-noir, polițist, jucat din perspectiva persoanei a III-a. Jucătorii rezolvă cazuri pentru a putea progresa în joc. Jocul are și un mod în care te poți plimba open-world, și poți rezolva activități opționale.[15] Lumea este bazată pe Los Angeles-ul din anii '40, mediul ambiental fiind modelat asemănător acelor vremuri.

Jocul are loc în Los Angeles, în anul 1947. Jucătorul își poate asuma rolul lui Cole Phelps, ofițer la Departamentul de Poliție din Los Angeles.[16] Jocul începe cu Phelps ca ofițer de patrulă,[17] după care continuă cu avansarea lui la următoarele patru departamente: Trafic, Omucideri, Moravuri și Incendieri. Fiecare nou departament îi va da lui Phelps un nou partener, care îl va ajuta la cazurile din cadrul respectivului departament. După terminarea fiecărui caz, jucătorul va primi un rating de la 1 la 5 stele, bazat pe performanța interogării și căutării indiciilor. În unele cazuri, atunci când jucătorul caută indicii, acesta poate găsi ziare. Pe lângă faptul că acolo se poate citi povestea cazului, ziarul conține și un filmuleț despre caz sau despre retrospectiva războiului din memoriile lui Phelps. La finalul ultimului dintre departamente, jucătorul își asumă controlul lui Jack Kelso, care va deveni caracterul controlat pentru restul jocului, până ce Phelps va ajunge la următorul departament.

Când suspecții sau martorii sunt interogați, jucătorul are opțiunea de a-i crede, de a se îndoi de ei, sau de a-i acuza că mint.

Jocul conține elemente de urmăriri, bătăi, interogări și schimburi de focuri. Jucătorul se poate lupta corp-la-corp cu inamicii, poate fugi sau sări, și poate folosi vehicule pentru a naviga prin oraș. În luptă, poate ținti și se poate feri după clădiri. Dacă jucătorul va fi rănit, viața va scădea, dar se va regenera în timp, dacă acesta nu va mai fi atins. Armele pot fi folosite în circumstanțe propice, precum într-un schimb de focuri. La conducerea vehiculelor, caracterul îl poate ruga pe partenerul său să conducă, iar acesta să sară peste călătorie, sau îl poate întreba de direcții.

Suspecții și martorii pot fi interogați pentru informații, iar după ce aceștia răspund, jucătorului i se dă opțiunea de a-i crede, de a se îndoi de ei, sau de a considera că mint. Dacă jucătorul alege ultima dintre opțiuni, trebuie să aducă dovezi. Odată aduși la secție, caracterul îi poate acuza de crimă, însă acuzarea suspectului greșit afectează nota finală a cazului. Există și opțiunea de a trece direct la sfârșitul cazului, dacă jucătorul greșește de trei ori.[18]

Povestea și recepțiile[modificare | modificare sursă]

Recepție
Scoruri agregator
Agregator Scor
GameRankings (PS3) 88%
(X360) 88%
(PC) 82%
Metacritic (PS3) 89/100
(X360) 89/100
(PC) 83/100
Scor retrospectiv
Publicație Scor
1UP.com A
Edge 8/10
Eurogamer 8/10[19]
Famitsu 39/40[20]
Game Informer 8.75/10[21]
GamePro 5/5 stele[22]
GamesMaster 92%
GameSpot 9/10
GameSpy 4.5/5 stele[24]
GamesRadar 9/10[23]
GameTrailers 9.1/10
GameZone 8.5/10
Giant Bomb 5/5 stele[25]
IGN 8.5/10
Joystiq 4.5/5 stele[26]
OPM (US) 9/10
OXM 8/10
PSM3 9.3/10
X-Play 5/5 stele[27]
The Guardian 5/5 stele
Premii
Publicație Premiu
BAFTA BAFTA Video Game Awards 2012
Best Original Score[28]
GameTrailers Best New IP[29]
GameSpot Best Atmosphere[31]
Eurogamer 11th Best Game of the Year[32]
VGChartz Best IP[30]
Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Povestea începe cu ofițerul Cole Phelps (Aaron Staton), veteran al United States Marine Corps, decorat pentru Campania din Pacific, la divizia 7 de patrulare Wilshire, fiind membru nou al departamentului de poliție din Los Angeles, California, în anul 1947. El rezolvă cu succes o crimă, alături de partenerul său, ofițerul Ralph Dunn (Rodney Scott). Marea parte a jocului este reprezentată de progresul lui Phelps în diferite departamente ale poliției (asemănător unui bildungsroman), dar și de decăderea carierei și mariajului acestuia, după ce este descoperită relația acestuia cu cântăreața germană Elsa Lichtmann (Erika Heynatz).

Când un fost coleg din Marină al lui Phelps este găsit mort, Phelps descoperă că mulți dintre foștii săi colegi au fost omorâți. După întâlnirea cu un fost camarad, Jack Kelso (Gil McKinney), el deduce că o mare parte din unitatea din care făcea parte se droga cu morfină, substanță furată de pe SS Coolridge, vas care a transportat unitatea înapoi la Los Angeles, după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. Oamenii erau uciși de mafioți care lucrau pentru Mickey Cohen (Patrick Fischler), cel care controla piața drogurilor din acel timp.

După mai multe investigații, Phelps și Kelso descoperă că banii vânduți pe morfină au fost introduși într-un program numit "The Suburban Redevelopment Fund." Înșelătoria, condusă de Leland Monroe (John Noble), avea implicați afaceriști locali, demnitari și chiar șeriful poliției din Los Angeles. Este implicat și un psihiatru, numit Harlan Fontaine (Peter Blomquist) și un membru al unității lui Kelso și Phelps, Courtney Sheldon (Chad Todhunter), care este ucis mai târziu de Fontaine. După un schimb de focuri la casa lui Monroe, Kelso descoperă că un polițist de la Incendieri a răpit-o pe Elsa Lichtmann. Polițistul se dezvăluie a fi Ira Hogeboom, fost operator de aruncător de flăcări, care suferea de SSPT și schizofrenie. Acest personaj a ucis, din neatenție, mai mulți civili, care se credeau a fi inamici, la ordinele lui Phelps, în timpul Operațiunii Iceberg. Hogeboom era manipulat de Fontaine să dea foc la casele a căror locuitori refuzau să ofere bani pentru Suburban Redevelopment Fund. Cu toate aceste, Hogeboom înnebunește după ce incendiază o casă în care se afla o întreagă familie.

La tunelurile de lângă râul Los Angeles, în timp ce încearcă să o salveze pe Elsa, Phelps și Kelso trebuie să treacă peste polițiști corupți, care încearcă să-i oprească din scoaterea la iveală a înșelătoriei cu Suburban Redevelopment Fund. În afara tunelurilor, Phelps este ajutat de un Asistent, care îl împiedică pe șeriful corupt să mai trimită patrule după el, și încheie un târg în care este de acord să-i toarne pe conspiratorii înșelătoriei Suburban. Kelso îl omoară pe Hogeboom pentru a-i curma suferințele bolii, iar el și Phelps reușesc să o găsească pe Elsa și să o salveze. În cele din urmă, nivelul apei din acele tuneluri începe să crească datorită unei ploi torențiale, iar Phelps este nevoit să se sacrifice și să rămână ultimul; este purtat de curent și se îneacă, înainte ca Kelso să-l mai poată ajuta.

Jocul se termină odată cu înmormântarea lui Phelps. În timpul acestei înmorântări, se află că Leland Monroe și Harlan Fontaine au fost aduși în fața justiției, dar restul conspiratorilor de la Suburban Redevelopment Fund au scăpat, aparent, de pedeapsă, deoarece sunt și ei prezenți la înmormântarea lui Phelps, prezentându-și condoleanțele în memoria polițistului. Elsa este dezgustată și pleacă în timp ce aceștia vorbesc.

Într-o scenă retrospectivă, Kelso, Sheldon, și ceilalți colegi din Marină sunt arătați cum găsesc o rezervă de morfină pe vasul care îi duce acasă. Sheldon încearcă să-i convingă pe ceilalți să ia morfina și să o vândă pentru a face profit. Cu toate acestea, Kelso refuză, spunând că își va pierde respectul pentru ei dacă vor face asta. Ei sustrag, însă, drogurile, după care încep evenimentele jocului.

Dezvoltare[modificare | modificare sursă]

Team Bondi a început să lucreze la L.A. Noire după fondarea lor din 2004.[33] Inițial, jocul trebuia să fie publicat de Sony Computer Entertainment, dar, în septembrie 2006, drepturile de publicare le-au fost înmânate celor de la Rockstar Games.[34] Cu toate că Team Bondi a supravegheat dezvoltarea jocului, munca a fost realizată de Team Bondi și alte câteva studiouri Rockstar de pe glob. Față de alte jocuri Rockstar, care au motorul grafic Rockstar Advanced Game Engine (RAGE), L.A. Noire folosește un motor modificat, care îmbină o tehnologie pentru mimica feței și una pentru animație.[35] Jocul este primul care folosește tehnologia motion capture a celor de la Depth Analysis. Motion capture funcționează cu ajutorul unor actori, care au fost înregistrați de 32 de camere, amplasate în toate unghiurile posibile, pentru a crea o expresie foarte realistică a feței. Tehnologia se află la baza jocului, deoarece jucătorul trebuie să-și dea seama dacă suspectul minte sau spune adevărul.[36] Estimările analiștilor în legătură cu dezvoltarea jocului și bugetul acestuia sunt de peste 50 de milioane $, ceea ce ar însemna că este unul dintre cele mai scumpe jocuri făcute vreodată.[b]

Acțiunea jocului se petrece în 1947, în Los Angeles, iar mediul ambiental a fost modelat asemănător acelor vremuri. Pentru a face asta, dezvoltatorii au folosit fotografii aeriene, făcute de fotograful Robert Spence.[38] Echipa a folosit fotografiile și pentru a crea structura traficului, rutele de autobuz, dar și pentru locațiile și înfățișările diferitelor clădiri.[38] În timp ce studioul s-a străduit să creeze un model asemănător Los Angeles-ului din 1947, acesta a câștigat și o licență prin care avea voie să folosească platoul filmului lui D. W. Griffith, Intolerance; platoul a fost demontat, de fapt, în 1919, la trei ani după lansarea filmului.[39]

Logo-ul original (sus) și cel final (jos) al jocului. Cel original a fost creat de Team Bondi, dar Rockstar a revenit asupra acestui lucru, și l-a reproiectat.[40]

După o audiție secretă, Aaron Staton și Gil McKinney au fost aleși să-i joace pe Cole Phelps și Jack Kelso, respectiv.[41] Mare parte din activitatea lor a fost înregistrată cu ajutorul tehnologiei motion capture.[42]

În octombrie 2003, Team Bondi a anunțat primul lor proiect, pentru "o platformă Sony de nouă generație". În 2004, McNamara a declarat că proiectul a fost finanțat în totalitate de Sony Computer Entertainment America.[33] Titlul jocului a fost anunțat în 2005, când s-a anunțat că L.A. Noire va fi lansat exclusiv pentru PlayStation 3.[43] În septembrie 2006, a fost anunțat că Rockstar Games va primi drepturile de publicare pentru acest joc.[34] Primul trailer al jocului a fost lansat în noiembrie 2010, urmat de un filmuleț ”din spatele scenelor”, lansat în luna decembrie a aceluiași an.[44] Inițial, jocul avea data de lansare în 2008, dar a fost amânat pentru septembrie 2010, pentru o ”lustruire” suplimentară.[45] Jocul a fost amânat, din nou, pentru prima jumătate a anului 2011,[46] iar în cele din urmă, pentru martie 2011.[47] Jocul a fost lansat, în cele din urmă, pe 17 mai 2011, în America de Nord, pentru platformele PlayStation 3 și Xbox 360.[48] Pentru a stimula precomenzile, Rockstar a colaborat cu diverse magazine pentru a furniza bonusuri pentru cei care vor precomanda jocul.[49]

O posibilă continuare[modificare | modificare sursă]

Pe 22 mai 2011, McNamara a declarat că o continuare a jocului ar lua mai puțin de cinci ani de dezvoltare, de vreme ce tehnologia există deja. El a mai declarat că s-a luat în considerare ca tehnologia motion capture să fie folosită pentru tot corpul, nu numai pentru partea facială.[50][51] În aceeași săptămână, Strauss Zelnick, director general la Take-Two Interactive a declarat că L.A. Noire a fost "o lansare cu succes" iar ei "au toate motivele să creadă că L.A. Noire poate fi o franciză bună pentru companie".[52]

Pe 13 februarie 2012, Rockstar Games a răspuns la întrebările fanilor despre jocurile lor, inclusiv despre viitorul lui L.A. Noire. Rockstar a declarat că "există un viitor pentru L.A. Noire", dar "noi nu ne grăbim cu continuările". Ei au anunțat și că nu vor mai exista conținuturi adiționale sau DLC-uri pentru acest joc.[53] În martie 2013, Karl Slatoff, șef-executiv la Take-Two Interactive, a anunțat că există o "serie de titluri neanunțate în dezvoltare", iar L.A. Noire este un joc important pentru companie.[54]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ În colaborare cu Rockstar North, Rockstar Leeds, Rockstar San Diego, Rockstar New England, Rockstar NYC și Rockstar Lincoln.[1] Rockstar Leeds a colaborat și la dezvoltarea versiunii pe PC.[2]
 2. ^ Reporterul BBC News, Kev Geoghegan, a estimat bugetul de dezvoltare al jocului la peste 50 de milioane $.[37]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Team Bondi. L.A. Noire. 
 2. ^ R* Q (28 septembrie 2011). „L.A. Noire: The Complete Edition Coming to PC this November”. Rockstar Newswire. Rockstar Games. http://www.rockstargames.com/newswire/article/18991/la-noire-the-complete-edition-coming-to-pc-this-november.html. Accesat la 18 noiembrie 2014. 
 3. ^ Eddie Makuch (22 ianuarie 2011). „L.A. Noire emerging from shadows May 17”. GameSpot. http://www.gamespot.com/news/6286823.html?tag=latestheadlines%3Btitle%3B1. Accesat la 22 ianuarie 2010. 
 4. ^ Asked & Answered: L.A. Noire Edition”. Rockstar Games. http://www.rockstargames.com/newswire/article/14251/asked-answered-la-noire-edition.html. Accesat la 24 iunie 2011. 
 5. ^ Johnny Cullen (24 ianuarie 2011). „LA Noire confirmed for May 20 in Europe”. VG247. http://www.vg247.com/2011/01/24/la-noire-confirmed-for-may-20-in-europe/. Accesat la 24 ianuarie 2011. 
 6. ^ Brendan Sinclair (28 septembrie 2011). „L.A. Noire hits PC in November”. GameSpot. http://www.gamespot.com/news/6337093/la-noire-hits-pc-in-november?tag=updates%3Beditor%3Ball%3Btitle%3B10. Accesat la 28 septembrie 2011. 
 7. ^ L.A. Noire No Longer PS3 Exclusive, Hitting Xbox 360”. Shacknews. 5 februarie 2010. http://www.shacknews.com/onearticle.x/62248. Accesat la 6 februarie 2010. 
 8. ^ a b Ted Thorsen (13 februarie 2010). „L.A. Noire due in Sept. for PS3, 360 – Report”. GameSpot. http://www.gamespot.com/ps3/adventure/lanoire/news.html?sid=6250005. Accesat la 17 februarie 2010. 
 9. ^ L.A. Noire Information”. Rockstar Games. http://www.rockstargames.com/lanoire/information/. Accesat la 22 februarie 2011. 
 10. ^ Rockstar Recommends: "Chinatown"”. Rockstar Games. 18 februarie 2011. http://www.rockstargames.com/newswire/article/13771/rockstar-recommends-chinatown.html. Accesat la 18 decembrie 2011. 
 11. ^ Why Rockstar’s "L.A. Noire" Won’t Be Another "GTA" or "Red Dead" - Techland - TIME.com”. Techland. 24 noiembrie 2010. http://techland.com/2010/11/24/why-rockstars-l-a-noire-wont-be-another-gta-or-red-dead/1/. Accesat la 17 februarie 2015. 
 12. ^ L.A. Noire Debuts New Animation Capture Solution From Depth Analysis”. Gamasutra. http://www.gamasutra.com/view/news/27492/LA_Noire_Debuts_New_Animation_Capture_Solution_From_Depth_Analysis.php. Accesat la 23 februarie 2011. 
 13. ^ Dutton, Fred (19 mai 2011). „L.A. Noire sales near 5 million mark”. Eurogamer. http://www.eurogamer.net/articles/2012-02-02-l-a-noire-sales-near-5-million-mark. Accesat la 3 februarie 2012. 
 14. ^ Take-Two Interactive Software – Investor Relations – Take-Two News Release”. Ir.take2games.com. http://ir.take2games.com/phoenix.zhtml?c=86428&p=irol-newsArticle&ID=1656159&highlight=. Accesat la 3 februarie 2012. 
 15. ^ Game Trailers LA Noire review”. 16 mai 2011. http://www.gametrailers.com/video/review-l-a-noire/713929. Accesat la 19 mai 2011. 
 16. ^ L.A. Noire”. Rockstar Games. http://www.rockstargames.com/lanoire/information/. Accesat la 27 iunie 2011. 
 17. ^ L.A. Noire”. Rockstar Games. http://www.rockstargames.com/lanoire/features/patrol/. Accesat la 27 iunie 2011. 
 18. ^ 'LA Noire' Lets Casual Players Skip The Hard Parts”. 26 aprilie 2011. http://multiplayerblog.mtv.com/2011/04/26/la-noire-lets-casual-players-skip-the-hard-parts/. Accesat la 30 iunie 2011. 
 19. ^ Oli Welsh (4 mai 2011). „L.A. Noire Review – PlayStation 3 – Page 1”. Eurogamer.net. http://www.eurogamer.net/articles/2011-05-16-l-a-noire-review. Accesat la 17 mai 2011. 
 20. ^ Staff (2 iulie 2011). „L.A. Noire Praised in Japan”. Playstation LifeStyle. http://playstationlifestyle.net/2011/07/02/l-a-noire-praised-in-japan/. Accesat la 4 iulie 2011. 
 21. ^ L.A. Noire Review: A Compelling Yet Flawed Epic That Fascinates – L.A. Noire – PlayStation 3”. www.GameInformer.com. 22 februarie 1999. http://www.gameinformer.com/games/la_noire/b/ps3/archive/2011/05/16/review.aspx. Accesat la 19 mai 2011. 
 22. ^ Herring, Will. „L.A. Noire Review from”. GamePro. Există o versiune arhivată la 8 iunie 2011. http://web.archive.org/web/20110608033536/http://www.gamepro.com/article/reviews/219411/review-l-a-noire. Accesat la 17 mai 2011. 
 23. ^ L.A. Noire review, LA Noire Review, PS3 Reviews”. Games Radar.com. http://www.gamesradar.com/ps3/la-noire/review/la-noire-review/a-2011051693529489014/g-2006092512588826087. Accesat la 17 mai 2011. 
 24. ^ GameSpy: L.A. Noire Review – Page 1”. Ps3.gamespy.com. http://ps3.gamespy.com/playstation-3/la-noire/1168552p1.html. Accesat la 17 mai 2011. 
 25. ^ Brad, Shoemaker (17 mai 2011). „L.A. Noire Review”. Giant Bomb. http://www.giantbomb.com/la-noire/61-21500/reviews/. Accesat la 3 iulie 2011. 
 26. ^ McElroy, Justin (16 mai 2011). „L.A. Noire review: Go with your gut”. Joystiq. http://www.joystiq.com/2011/05/16/la-noire-review/. Accesat la 20 iunie 2011. 
 27. ^ Sessler, Adam. „L.A. Noire Review for Xbox 360”. G4tv. http://www.g4tv.com/games/xbox-360/51451/LA-Noire/review/. Accesat la 17 mai 2011. 
 28. ^ Video games Baftas 2012: winners in full”. BBC News. http://www.bbc.co.uk/news/technology-17410379. Accesat la 16 iunie 2015. 
 29. ^ GameTrailers Game Of The Year Awards 2011 Video Game, Best New IP | Video Clip | Game Trailers & Videos”. GameTrailers.com. 20 decembrie 2011. http://www.gametrailers.com/news-post/1272/gametrailers-2011-game-of-the-year-awards-announced. Accesat la 24 iunie 2014. 
 30. ^ gamrReview 2011 Game of the Year Awards – PS3 – gamrFeed”. Gamrfeed.vgchartz.com. Există o versiune arhivată la 23 februarie 2015. http://web.archive.org/web/20150223065746/http://www.vgchartz.com/article/88633/gamrreview-2011-game-of-the-year-awards-ps3/. Accesat la 3 februarie 2012. 
 31. ^ Best Atmosphere – GameSpot's Best of 2011 Special Achievements”. Gamespot.com. 4 ianuarie 2012. http://www.gamespot.com/best-of-2011-special/awards/index.html?page=9. Accesat la 3 februarie 2012. 
 32. ^ Eurogamer Readers' Top 50 Games of 2011 • Articles •”. Eurogamer.net. 1 ianuarie 2012. http://www.eurogamer.net/articles/2011-12-20-eurogamer-readers-top-50-games-of-2011-article. Accesat la 3 februarie 2012. 
 33. ^ a b Bramwell, Tom (20 februarie 2004). „Team Bondi – The First Interview”. Eurogamer. http://www.eurogamer.net/article.php?article_id=54626. Accesat la 15 iunie 2007. 
 34. ^ a b Surette, Tim (20 mai 2011). „Rockstar gets L.A. Noire”. GameSpot. http://gamespot.com/news/rockstar-gets-la-noire-6158595. Accesat la 23 mai 2012. 
 35. ^ Helgeson, Matt (15 februarie 2010). „Exclusive New L.A. Noire Screens”. Game Informer. http://www.gameinformer.com/b/news/archive/2010/02/15/new-exclusive-screens-for-l-a-noire.aspx. Accesat la 21 iunie 2014. 
 36. ^ Alexander, Leigh (4 martie 2010). „L.A. Noire Debuts New Animation Capture Solution From Depth Analysis”. Gamasutra. http://www.gamasutra.com/view/news/118435/LA_Noire_Debuts_New_Animation_Capture_Solution_From_Depth_Analysis.php. Accesat la 23 februarie 2011. 
 37. ^ Will L.A. Noire change the game for actors?”. BBC. http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-13507355. Accesat la 27 mai 2011. 
 38. ^ a b Citizen, Jessica (18 noiembrie 2010). „LA Noire’s version of Los Angeles is thanks to 1920s daredevil”. VG247. http://www.vg247.com/2011/05/18/la-noires-version-of-los-angeles-is-thanks-to-1920s-daredevil/. Accesat la 20 mai 2011. 
 39. ^ R* Q (16 mai 2011). „L.A. Noire's Los Angeles Landmarks”. Rockstar Games. http://www.rockstargames.com/newswire/article/16081/la-noires-los-angeles-landmarks.html. Accesat la 21 iunie 2014. 
 40. ^ The Emails Behind The Whistle Blowing at Team Bondi”. GamesIndustry.biz. http://www.gamesindustry.biz/articles/2011-07-05-revealed-the-internal-emails-that-provoked-whistle-blowing-at-team-bondi-blog-entry?page=1. Accesat la 16 iunie 2015. 
 41. ^ Voice Cast - L.A. Noire”. Behind the Voice Actors. 17 mai 2011. http://www.behindthevoiceactors.com/video-games/LA-Noire/voice-cast/. Accesat la 21 iunie 2014. 
 42. ^ R* Q (17 octombrie 2011). „Interrogate the L.A. Noire Detectives Part Two: Your Questions Answered About Motion Capture, Prop Souvenirs, Disturbing Sequences & More”. Rockstar Games. http://www.rockstargames.com/newswire/article/19241/interrogate-the-la-noire-detectives-part-two-your-questions-answ.html/. Accesat la 20 iulie 2014. 
 43. ^ Surette, Tim (18 iulie 2005). „Team Bondi announces PS3 game”. GameSpot. http://www.gamespot.com/articles/team-bondi-announces-ps3-game/1100-6129334/. Accesat la 21 iulie 2014. 
 44. ^ R* Q (16 decembrie 2010). „Watch the New L.A. Noire Video "The Technology Behind Performance"”. Rockstar Games. http://www.rockstargames.com/newswire/article/12361/watch-the-new-la-noire-video-the-technology-behind-performance.html. Accesat la 21 iunie 2014. 
 45. ^ Helgeson, Matt (11 noiembrie 2010). „Rockstar Resets The Bar With Its Upcoming Crime Thriller - L.A. Noire”. Game Informer. http://www.gameinformer.com/games/la_noire/b/xbox360/archive/2010/11/11/l-a-noire-preview.aspx. Accesat la 21 iunie 2014. 
 46. ^ Yin-Poole, Wesley (11 noiembrie 2010). „L.A. Noire out spring 2011”. Eurogamer. http://www.eurogamer.net/articles/2010-11-11-l-a-noire-out-spring-2011. Accesat la 12 noiembrie 2010. 
 47. ^ Steinman, Gary (17 ianuarie 2011). „L.A. Noire Muscles Its Way Onto the Cover of PlayStation: The Official Magazine”. PlayStation Blog. http://blog.us.playstation.com/2011/01/17/l-a-noire-muscles-its-way-onto-the-cover-of-playstation-the-official-magazine/. Accesat la 28 ianuarie 2011. 
 48. ^ Eddie Makuch (22 ianuarie 2011). „L.A. Noire emerging from shadows May 17”. GameSpot. http://www.gamespot.com/news/6286823.html?tag=latestheadlines%3Btitle%3B1. Accesat la 22 ianuarie 2010. 
 49. ^ R* Q (24 februarie 2011). „Presenting Pre-Order Exclusive Unlockable Bonus Content when You Pre-Order L.A. Noire: Cases, Challenges, Suits & More”. Rockstar Games. http://www.rockstargames.com/newswire/article/14011/presenting-preorder-exclusive-unlockable-bonus-content-when-you-.html. Accesat la 24 iulie 2014. 
 50. ^ John Gaudiosi (16 mai 2011). „Brendan McNamara Explains Why LA Noire 2 Won’t Take as Long to Make”. GamerLive.TV. http://www.gamerlive.tv/article/brendan-mcnamara-explains-why-la-noire-2-won%E2%80%99t-take-long-make. Accesat la 24 mai 2011. 
 51. ^ Cullen, Johnny (23 mai 2011). „McNamara: Future Team Bondi projects won’t take five years to make”. VG247. http://www.vg247.com/2011/05/23/mcnamara-la-noire-sequel-wont-take-five-years-to-make/. Accesat la 25 iunie 2014. 
 52. ^ News – Take-Two: L.A. Noire First Week 'Very Successful'”. Gamasutra. http://www.gamasutra.com/view/news/34816/TakeTwo_LA_Noire_First_Week_Very_Successful.php. Accesat la 25 mai 2011. 
 53. ^ Asked & Answered: Max Payne 3 and More...”. Rockstar Games. 13 februarie 2012. http://www.rockstargames.com/newswire/article/20351/asked-answered-max-payne-3-and-more.html. Accesat la 23 mai 2012. 
 54. ^ Makuch, Eddie (7 martie 2013). „Take-Two has 'extensive pipeline' of unannounced titles in development”. GameSpot. http://au.gamespot.com/news/take-two-has-extensive-pipeline-of-unannounced-titles-in-development-6404968. Accesat la 7 aprilie 2013. 

Lecturi suplimentară[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]