Kelemen Mikes

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Kelemen Mikes
Mikes Kelemen olajkép.jpg
Kelemen Mikes
Date personale
Născutaugust 1690[1] Modificați la Wikidata
Zăbala, Zăbala, Covasna, România Modificați la Wikidata
Decedat (71 de ani)[2][3] Modificați la Wikidata
Tekirdağ, Turcia Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor Modificați la Wikidata
Activitate
Limbilimba maghiară[1]  Modificați la Wikidata

Kelemen Mikes (n. august 1690,[1] Zăbala, Zăbala, Covasna, România – d. ,[2][3] Tekirdağ, Turcia) a fost un politician și eseist maghiar din Transilvania, cunoscut pentru acțiunile de revoltă împotriva Monarhiei Habsburgice. Mikes este supranumit „Goethe” al Ungariei.[de cine?] Scriitorul a devenit faimos pentru lucrarea Scrisori din Turcia. Cu acestea, Mikes a pus bazele literaturii și prozei maghiare,[4] și este privit drept unul dintre primii autori de proză în limba maghiară.

S-a născut în Zagon și a crescut în Zăbala (în prezent în județul Covasna, România). S-a luptat împotriva Habsburgilor până a fost forțat să fugă în Uniunea Polono-Lituaniană, în Franța și în cele din urmă în Imperiul Otoman. În timp ce se afla în exil la Tekirdağ, împreună cu principele transilvănean Francisc Rákóczi, Mikes și-a terminat și și-a publicat eseurile. După moartea lui Rákóczi în 1735, a rămas în exil până la moartea sa în 1761.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b Kelemen Mikes, AlKindi 
  4. ^ Lóránt Czigány: A History of Hungarian Literature: From the Earliest Times to the mid-1970's, Clarendon Press, 1984 [1]

Legături externe[modificare | modificare sursă]