Elek Benedek

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Elek Benedek
Benedek Elek c.1920.jpg
Date personale
Născut[2][3] Modificați la Wikidata
Bățanii Mici, Bățani, Covasna, România Modificați la Wikidata
Decedat (69 de ani)[2][3] Modificați la Wikidata
Bățanii Mici, Bățani, Covasna, România Modificați la Wikidata
CopiiMarcell Benedek Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Hungary (1915-1918, 1919-1946).svg Ungaria Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
jurnalist
politician
scriitor de literatură pentru copii[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiBudapesta Modificați la Wikidata
Activitate
Partid politicPartidul Liberal  Modificați la Wikidata
Limbilimba maghiară[1]  Modificați la Wikidata

Elek Benedek (n. ,[2][3] Bățanii Mici, Bățani, Covasna, România – d. ,[2][3] Bățanii Mici, Bățani, Covasna, România) a fost un scriitor, jurnalist și povestitor secui.

A fost unul dintre inițiatiorii literaturii maghiare pentru copii.

A studiat la Odorheiu Secuiesc și mai târziu la Budapesta. Încă din studenție a cules elemente folclorice. Rezultatul a fost colecția „Basme populare din Transilvania”, care a fost întâmpinată cu o critică atât de pozitivă, încât tânărul Elek Benedek și-a întrerupt studiile. A lucrat la început ca jurnalist pentru Budapesta Hírlap ("Ziarul Budapesta") și pentru alte ziare.

A fost membru al parlamentului maghiar la Budapesta între 1887 și 1892. În discursurile sale sa angajat în favoarea literaturii de tineret și a "poeziei folclorice", a limbii populare și a învățământului public.

În 1889 a fondat, împreună cu Lajos Pósa, prima revistă literară maghiară pentru tineri, Az Én Újságom. El a fost editorul lui Jó Pajtás ("bunul") cu Zsigmond Sebők. De asemenea, a editat o serie de cărți pentru tineret, numită Kis Könyvtár ("Biblioteca mică"); aceasta a apărut mai târziu ca Benedek Elek Kis Könyvtára ("Biblioteca mică a lui Benedek Elek"). În 1900 sa alăturat grupului "Kisfaludy Group / Kisfaludy Tarsasag", un grup de scriitori și poeți maghiari celebri. De asemenea, el a scris poezii, drame, romane și cărți de ficțiune istorică, dar cele mai renumite au fost "Szekely Fairy-Tails".

În 1885 a apărut Székely Tündérország ("Țara de secetă"), care conține primele basme originale de la autori. Șase ani mai târziu, în 1891, a apărut Székely mesemondó ("Povestitorul din Secuime"). Cel mai mare provocare a lui Benedek a fost Magyar mese- és mondavilág (Lumea poveștilor și legendelor), care a apărut în 5 volume între 1894 și 1896. Această carte a fost dedicată împlinirii mileniului maghiar.

Pe lângă povestirile originale, a făcut traduceri, inclusiv multe povești din povestile lui Grimm și nopți arabe în limba maghiară.

După Tratatul de la Trianon (care transfera suveranitatea asupra Transilvaniei în România), sa întors în satul natal, Bățanii Mici, unde a editat revista de tineret Cimbora ("Prietenul") până a murit.

In memoriam[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
 2. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
 3. ^ a b c d Benedek Elek, Discogs, accesat în  

Literatură de specialitate despre Benedek Elek[modificare | modificare sursă]

 • hu Benedek Marcell: Magyar író tragédiája 1929-ben. Benedek Elek utolsó évei. Budapest, 1930. Szerző kiad.
 • hu Vezér Erzsébet: Benedek Elek. Budapest, 1937. Pápai Ernő műintézet.
 • hu Halljátok emberek? Benedek Elek - politikai írások és irodalmi bírálatok. Összeáll., bev. és jegyz. ell.: Balogh Edgár. Bukarest, 1957. Áll. Irod. és Műv. Kiadó.
 • hu Benedek Elek: A harismadár. Novellák, karcolatok, elbeszélések. Bev.: Balogh Edgár. Bukarest, 1959. Áll. Irod. és Műv. Kiadó.
 • hu A százesztendős jövendőmondó. Karcolatok, elbeszélések, cikkek. Bev.: Balogh Edgár. Bukarest, 1967. Irod. Kiadó.
 • hu Lengyel Dénes: Benedek Elek. Budapest, 1974. Gondolat.
 • hu Benedek Elek emlékkönyve. Szerk.: Lengyel László. Budapest, 1990. Móra.
 • hu Csire Gabriella: Elek Apó Cimborája. Antológia. Válogatás a 'Cimbora' évfolyamaiból (1922-1929) (Sz.udvarhely, 1994, 2000.)
 • hu Benedek Elek irodalmi levelezése. 1921-1929. Közzéteszi: Szabó Zsolt. 1-4. köt. Bukarest, 1979-2002. Kriterion.
 • hu Perjámosi Sándor - A. Szála Erzsébet - Gazda István: Az ismeretlen Benedek Elek. Kötetben eddig nem közölt, 1881 és 1892 között írt publicisztikáiból. Sopron - Piliscsaba, 2006. Kiad.: Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Kara és a Magyar Tudománytörténeti Intézet. ISBN 963-9276-57-X
 • hu Perjámosi Sándor - A. Szála Erzsébet - Gazda István: Az ismeretlen Benedek Elek. Második gyűjtés. Kötetben eddig nem közölt, 1892 és 1910 között írt publicisztikáiból. Sopron - Piliscsaba, 2008. Kiad.: Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Kara és a Magyar Tudománytörténeti Intézet. ISBN 978-963-9276-66-6
 • hu Bardócz Orsolya: Benedek Elek, Erdővidék Kiadó, 2009, Barót, Románia

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Elek Benedek