Sebestyén Tinódi Lantos

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Sebestyén Tinódi Lantos
Tinódi Lantos Sebestyén.jpg
Sebestyén Tinódi Lantos
Date personale
Nume la naștereTinódi Lantos Sebestyén Modificați la Wikidata
Născut1495[1] Modificați la Wikidata
Aleșd, România Modificați la Wikidata
Decedat (61 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Sárvár, Ungaria Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Hungary.svg Ungaria Modificați la Wikidata
Ocupațiepoet
compozitor Modificați la Wikidata

Sebestyén "Lantos" Tinódi (1510 în Tinód - 30 ianuarie 1556 în Sárvár) a fost un maestru maghiar din secolul al XVI-lea, poet epic, istoric politic și menestrel.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Cronicile lui Tinódi despre asediul din Eger (1552)

Se știe puțin despre copilăria lui Tinódi. A urmat diferite școli și a studiat limba latină și a excelat în muzică. A intrat în serviciul militar în 1535 și în 1539 a fost rănit într-o bătălie, ceea ce l-a făcut neeligibil pentru serviciul militar suplimentar. În 1541, invazia turcilor l-a impresionat profund. A devenit din acel moment poet politic, lucrările sale exprimând necesitatea de a se împotrivi turcilor.

Tinódi a început o familie și a vizitat parlamentul și scene de bătălii și a scris poezii despre acestea. Apoi a început să-și pună poeziile pe muzică și le-a interpretat acompaniate la lăută, ceea ce a dat naștere poreclei sale "Lantos" - cântărețul la lăută. Cântecele sale au devenit recunoscute ca o importantă cronică a evenimentelor vremii de către Tamás Nádasdy în 1545, care a recomandat Parlamentului ca acesta să îi ofere un post public lui Tinódi. Din 1546 până în 1551 a existat o perioadă generală de pace, dar în 1552 a început o nouă campanie militară otomană, acest fapt fiind, de asemenea, povestit de Tinódi într-o cronică.

În 1553 a fost recunoscut oficial de către rege ca fiind un cronicar care prelucra evenimentele istorice ale epocii sale într-o formă de poezie, oferindu-i-se un brevet de nobilime. Ediția colecționată a operelor sale a fost publicată în 1554. A călătorit în Transilvania pentru o vreme și s-a întors în 1555, dar a murit la scurt timp după aceea.

Lucrări[modificare | modificare sursă]

  • Chronica, Kolozsvar (azi Cluj-Napoca), 1554

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Sebestyén Tinódi Lantos”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ Autoritatea BnF, accesat în  

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Szakály Ferenc: Lantos és krónikás. Tinódi (História 1981/2)
  • Révai nagy lexikona

Legături externe[modificare | modificare sursă]