Joomla!

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Joomla!

Joomla! 4
DezvoltatorOpen Source Matters[*][[Open Source Matters (Supporting the Joomla project)|​]][1]  Modificați la Wikidata
Versiune inițială
Ultima versiune5.0.1[2]  Modificați la Wikidata ()
Repogithub.com/joomla/joomla-cms Modificați la Wikidata
Stare de dezvoltareActiv
Scris înPHP[3]
JavaScript[4]  Modificați la Wikidata
Sistem de operareMicrosoft Windows
Unix-like  Modificați la Wikidata
PlatformăMultiplatformă
Disponibil înlimba afrikaans[5]
limba galeză
limba ucraineană
limba vietnameză
limba turcă
limba tamilă
limba suedeză
limba swahili
limba spaniolă
limba slovenă
limba sârbă
limba rusă
limba română
limba portugheză braziliană
limba portugheză
limba persană
limba paștună
Bokmål
Limba macedoneană
limba lituaniană
limba letonă
limba coreeană
limba khmeră
limba kazahă
Limba irlandeză
limba italiană
limba japoneză
Limba indoneziană
limba maghiară
limba ebraică
limba germană
limba georgiană
limba neerlandeză
limba finlandeză
limba estonă
Esperanto
Limba daneză
limba cehă
limba croată
Classical Chinese[*][[Classical Chinese (limba)|​]]
limba catalană
limba bulgară
limba belarusă
limba bască
limba arabă  Modificați la Wikidata
Disponibil în română Da
LicențăGNU General Public License, version 2.0 or later[*][[GNU General Public License, version 2.0 or later (previous or (at your option) any later version of the GNU GPL (version 2), free software license with copyleft)|​]][6]  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
cont Twitter
hasthtag

Joomla! este un sistem de management al conținutului Open Source, scris în PHP, destinat publicării de conținut pe inter și intra net prin intermediul bazelor de date SQL. Joomla! include funcționalități precum cache-ingul paginilor pentru îmbunătățirea performanțelor, RSS, opțiune de printare a paginilor web, știri de ultimă oră, bloguri, sondaje, căutare web, și localizare internațională.

Numele reprezintă transcrierea fonetică al cuvântului din limba Swahili "jumla", însemnând "împreună" sau "tot unitar". A fost ales pentru a reprezenta nivelul de angajament al echipei de dezvoltare și a comunității, vis-a-vis de proiect. Prima versiune de Joomla! (Joomla! 1.0.0) a fost anunțată pe 16 septembrie 2005. Aceasta a fost o lansare Mambo 4.5.2.3 sub un alt brand, combinat cu unele îmbunătățiri de securitate și performanță. Pentru viitor, echipa de programatori ne anunță că Joomla! 1.5 va fi o versiune complet rescrisă, bazată pe PHP 5.

Joomla! este oferită sub Licența Publică GNU.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Joomla! a luat ființă în urma împărțirii aplicației Mambo între Miro Corporation din Australia, deținătorii licenței Mambo în acel moment și echipa de dezvoltare de atunci. Cele două tabere s-au despărțit pe 14 august 2005, compania Miro a fondat o fundație non-profit cu scopul de a finanța proiectul și de a-l proteja de acționări în justiție. Echipa de dezvoltare susținea că prevederile fundației contrazic acordurile anterioare făcute de Comitetul de Conducere al Mambo, că principalii acționari nu au fost consultați și că includ prevederi care contravin ideii de Open Source.

Echipa de dezvoltare a creat un site numit OpenSourceMatters pentru a distribui informații utilizatorilor, programatorilor, web designerilor și comunității în general. Liderul echipei din acel moment, Andrew Eddie, cunoscut de asemenea ca "MasterChief", a redactat o Scrisoare Deschisa către Comunitate, care a aparut în secțiunea anunțurilor către public de pe forumul mamboserver.com.

Până în următoarea zi, peste 1.000 persoane s-au înscris pe forumul opensourcematters.com, majoritatea exprimând încurajări și suport pentru echipa de dezvoltare. Articolul a fost publicat pe slashdot.com, iar știri în legatură cu acest eveniment au apărut pe newsforge.com, eweek.com și ZDnet.com. Președintele Miro, Peter Lamont, a dat un răspuns public în articolul intitulat "Controversa Mambo Open Source - 20 de răspunsuri Miro".

Acest eveniment a produs controverse în comunitatea softurilor gratuite, cu privința la ce ar trebui să fie considerat "Open Source". Forumurile multor altor proiecte open source au fost asaltate de discuții pro sau contra deciziilor ambelor tabere. Zvonuri și acuzatii din partea Miro și a Mambo Foundation erau foarte răspândite.

La două săptămâni după anunțul lui Eddie, echipa s-a reorganizat și comunitatea a continuat să crească. Pe 1 septembrie 2005, noul nume a fost dezvăluit unui nucleu restrâns de fani și susținători ai echipei, în număr de peste 4.000.

Conținutul Joomla![modificare | modificare sursă]

Pachetul Joomla! conține mai multe componente, gândite cât mai modular posibil, facilitând integrarea și extensibilitatea lor. Un exemplu îl constituie așa numiții "Bots". Un Bot reprezintă un modul care odată activat, va aduce noi funcționalități Joomla!. De exemplu, WikiBot, va permite autorilor Joomla! să foloseasca "Wikitags" în articole, care vor crea automat linkuri dinamice către Wikipedia, când sunt afișate. Peste 3649 de extensii sunt disponibile pentru Joomla!, în directorul de extensii.

Comunitatea[modificare | modificare sursă]

Joomla! are atât o comunitate oficială cat și o comunitate neoficială. Forumul oficial Joomla! (Joomla.org) se "laudă" cu peste 403.460 threaduri, peste 1.784.115 mesaje și peste 316.110 membri, vorbind 42 limbi. Site-uri neoficiale sunt publicate în multe limbi, oferind extensii Joomla! specifice regiunii respective. De exemplu, suport bi-direcțional pentru limbile ebraică-arabă poate fi găsit la multe comunități neoficiale. De asemenea, programatorii web produc extensii și template-uri comerciale, pe lângă oferta de servicii de personalizare. Forumul oficial Joomla! România (joomla.ro) are 8.464 threaduri, peste 48.119 mesaje și 4.333 membri.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Joomla!
  1. ^ Welcome to Open Source Matters! (în engleză), accesat în  
  2. ^ Release 5.0.1 (în engleză),  
  3. ^ The joomla Open Source Project on Open Hub: Languages Page (în engleză), Open Hub, accesat în  
  4. ^ Joomla! (în engleză), accesat în  
  5. ^ Joomla! 4 - Afrikaans (în engleză), accesat în  
  6. ^ Joomla! - Content Management System to build websites & apps (în engleză), accesat în