WordPress

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
WordPress
Wordpress-logo.png
WordPress MP6 dashboard.png
Dezvoltator Matt Mullenweg, Ryan Boren, Donncha O Caoimh
Ultima versiune 4.9.5[1]  Modificați la Wikidata ()
Stare de dezvoltare activă
Scris în PHP[2]
JavaScript  Modificați la Wikidata
Sistem de operare Unix-like  Modificați la Wikidata
Platformă PHP
Tip site-uri web,bloguri
Licență GNU General Public License versiunea 2
Disponibil în română da
Prezență online
wordpress.org

WordPress este o platformă de tip sursă deschisă pentru publicarea blogurilor. Platforma WordPress este scrisă în limbajul PHP, folosind pentru gestionarea bazelor de date sistemul MySQL. Dispune un sistem de șabloane scrise în limbajele HTML și CSS. Avantajele majore prezentate de WordPress sunt simplitatea și numeroasele plugin-uri create de către comunitate care pot modifica funcționalitatea WordPress-ului tranformându-l în aproape orice tip de site web. De asemenea interfața poate fi schimbată foarte ușor cu ajutorul multitudinii de teme gratuite sau premium cu doar un clic.

Istoric[modificare | modificare sursă]

b2\cafelog, mai cunoscut sub numele mai simplu de b2 sau cafelog, este precursorul WordPress.[3] S-a estimat că b2\cafelog s-a folosit pentru cca. 2.000 bloguri din mai 2003.[4] Era scris în PHP pentru a fi folosit cu MySQL, de către Michel Valdrighi, care este acum un dezvoltator activ la WordPress. Deși WordPress este succesorul oficial, mai există un proiect activ în prezent bazat pe aceeași sursă inițială, b2evolution.[5]

WordPress a apărut pentru prima dată în 2003, ca un efort combinat a lui Matt Mullenweg și Mike Little, pentru a crea o derivație a lui b2.[6] Numele WordPress a fost sugerat de Christine Selleck, un prieten a lui Mullenweg.[7][8]

În 2004 termenii licenței pentru rivalul Movable Type au fost modificați de Six Apart, și mulți dintre utilizatorii acestui sistem s-au mutat către WordPress – determinând o creștere accentuată și continuă a popularității WordPress.[9][10]

În 2007 WordPress a câștigat unul din premiile Packt Open Source CMS Award.

Versiuni WordPress[modificare | modificare sursă]

Cele mai multe versiuni WordPress au codurile denumite după muzicieni de jazz binecunoscuți, începând cu Versiunea 1.0.[11][12][13]

WordPress .70, a fost lansat pe 27 mai 2003 și conținea aceeași structură a fișierelor ca și predecesorul său, b2\cafelog. Doar 0.71-gold este disponibil pentru descărcare în pagina oficială a Arhivei de Versiuni WordPress.[14]

WordPress 1.0, Davis, 3 ianuarie 2004. A fost adăugat motorul de căutare, permalinks prietenos, mai multe categorii, instalare și upgrade simple, moderare comentarii, suport XFN, suport Atom.[15]

WordPress 1.2, Mingus (după Charles Mingus), 22 mai 2004. Ea conține suportul pentru pluginuri. Sunt folosite neschimbat aceleași antete de identificare a pluginurilor din ultimele versiuni.[16]

WordPress 1.5, Strayhorn, 17 februarie 2005.[17] Ea a adăugat o serie de noi opțiuni vitale. Una din acestea este posibilitatea de a administra pagini statice. Aceasta permite paginilor de conținut să fie create și administrate independent de cronologia normală a blogurilor, și a fost prima etapă de la software simplu de management al blocului la un sistem complet de management al conținutului. Un alt exemplu este noul sistem de teme/template, care permite utilizatorilor să activeze și dezactiveze mai ușor “aspectul” siturilor lor. WordPress era de asemenea echipat cu un nou template implicit (denumit Kubrick) proiectat de Michael Heilemann.[18]

WordPress 2.0, Duke, 31 decembrie 2005.[19] Această versiune a adăugat o editare mai complexă, instrumente de administrare mai bune, încărcarea imaginilor, postări mai rapide, un sistem de import îmbunătățit, și o revizie completă a panoului de administrare. WordPress 2.0 oferea de asemenea diferite îmbunătățiri pentru dezvoltatorii de pluginuri.

WordPress 2.1, Ella, 22 ianuarie 2007.[20] Pe lângă corectarea problemelor de securitate, versiunea 2.1 oferea o interfață reproiectată și instrumente de editare îmbunătățite (inclusiv verificare gramaticală integrată și autosalvare), opțiuni îmbunătățite de management al conținutului, și mai multe optimizări pentru cod și baza de date.

WordPress 2.2, Getz, 16 mai 2007.[21] Versiunea 2.2 a adăugat suport de widget pentru template, a actualizat suportul fluxurilor de distribuție în format Atom, și optimizări ale vitezei. WordPress 2.2 trebuia inițial să revizuiască sistemul taxonometric pentru categorii, ca și tagurile, dar această revizie a fost amânată.

WordPress 2.3, Dexter, 24 septembrie 2007.[22] Versiunea 2.3 asigura suport nativ pentru taguri, un nou sistem taxonometric pentru categorii, notificare ușoară a actualizărilor, și alte îmbunătățiri ale interfeței. 2.3 suportă de asemenea complet Atom 1.0, împreună cu protocolul de publicare. WordPress 2.3 include de asemenea rezolvarea unor probleme de securitate foarte stringente.

WordPress 2.5, Brecker, 29 martie 2008.[23] Dezvoltatorii au sărit peste versiunea 2.4 astfel încât versiunea 2.5 conținea practic două versiuni ale noului cod. WordPress 2.5 a revizuit complet interfața de administrare și situl web WordPress a fost de asemenea reproiectat pentru a se potrivi cu noul stil.

WordPress 2.6, Tyner, 15 iulie 2008.[24] Ea conținea mai multe noi opțiuni care face din WordPress un CMS mai puternic în care poți monitoriza schimbările fiecărei postări și pagini și poți posta ușor de oriunde te-ai afla pe web, plus o mulțime de îmbunătățiri incrementale ale opțiunilor introduse în 2.5.

WordPress 2.7, Coltrane, 11 decembrie 2008.[25] A fost reproiectată din nou complet interfața de administrare. Această versiune introduce de asemenea opțiuni de actualizare automată, și instalarea automată a pluginurilor din interfața de administrare.

WordPress 2.8, Baker, 10 iunie 2009.[26] Oferind îmbunătățirea vitezei și o mai ușoară instalare a temelor. Ea a introdus de asemenea editorul CodePress pentru sublinierea sintaxelor, și o interfață reproiectată a widget.

WordPress 3.8, Parker, 12 decembrie 2013.[27] În onoarea lui Charlie Parker, inovator în bebop, a adus un aspect nou pentru panoul de administrare.

WordPress 3.9, Smith, 16 aprilie 2014.[28] Îmbunătățiri la editorul pentru medii, widget live și previzualizări antet, noul browser de teme.

WordPress 4.0, Benny, 4 septembrie 2014.[29] Îmbunătățirea managementului media, încorporare, interfața scriere, schimbarea facilă a limbii, personalizarea temelor, descoperirea modulelor și compatibilitatea cu PHP 5.5 și MySQL 5.6.

WordPress 4.1, Dinah, 18 decembrie 2014.[30] Temă nouă implicită, scrierea fără distragere, comutarea ușoară a limbajului, încorporarea Vine și recomandări module.

WordPress 4.2, Powell, 23 aprilie 2015.[31] Noi caracteristici "Press This", suport pentru caractere îmbunătățite, suport pentru emoji, personalizator îmbunătățit, încorporări noi și sistem de module actualizat.

WordPress 4.3, Billie, 18 august 2015.[32] Focalizare pe experiența mobilă, parole mai bune și personalizare îmbunătățită.

WordPress 4.4, Clifford, 8 decembrie 2015.[33] Introducerea temei "Twenty Sixteen" și îmbunătățirea imaginilor responsive și a încorporărilor.

WordPress 4.5, Coleman, 12 aprilie 2016.[34] Au fost adăugate legături de conectare, comenzi rapide de formatare, previzualizări responsive live și alte actualizări.

WordPress 4.6, Pepper, 16 august 2016.[35] Au fost adăugate actualizări raționalizate, fonturi native, îmbunătățiri ale editorului cu verificator de legături inline și recuperare de conținut, precum și alte actualizări.

WordPress 4.7, Vaughan, 6 decembrie 2016.[36] Noua temă implicită "Twenty Seventeen", suport antet video, previzualizare PDF, CSS personalizat în previzualizare live, îmbunătățiri editor și alte actualizări.

WordPress 4.8, Evans, 8 iunie 2017.[37] Editorul de generație următoare, TinyMCE, piese media noi, WYSIWYG în piesa text. Suport final pentru versiunile Internet Explorer 8, 9 și 10.

WordPress 4.9, Tipton, 16 noiembrie 2017.[38] Experiență îmbunătățită a personalizării temelor, inclusiv programare, linkuri de previzualizare frontend, revizuiri autosalvare, navigare temă, funcții de meniu îmbunătățite și evidențiere sintaxă. Adăugat o nouă piesă de galerie și piese text și video actualizate. Editorul tematic oferă avertismente și revocări atunci când salvează fișiere care produc erori fatale.[39]

WordPress 5.0, Gutenberg, va fi prima ediție "majoră" a anului 2018, inclusiv un nou editor.

Vulnerabilități[modificare | modificare sursă]

De la începuturi și până acum, WordPress a fost etichetat în nenumărate rânduri ca fiind vulnerabil la atacuri ce vizau adăugare de conținut malițios pe blogurile sau site-urile ce foloseau această platformă. Au fost create numeroase programe automate ce căutau pe internet site-uri care foloseau această platformă și, folosindu-se de vulnerabilitățile acesteia, reușeau să introducă în conținut, fără acordul proprietarului, link-uri către site-urile celor ce foloseau aceste programe.

În ultimul timp însă, dezvoltatorii platformei au reușit să aducă WordPress într-o stare în care atacurile de acest tip sunt aproape imposibil de realizat. În momentul de față WordPress este printre cele mai sigure si mai puternice CMS-uri la ora actuală.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ https://codex.wordpress.org/Version_4.9.5, accesat în 4 aprilie 2018  Lipsește sau este vid: |title= (help)
 2. ^ https://openhub.net/p/wordpress  Lipsește sau este vid: |title= (help)
 3. ^ Andrew Warner, Matt Mullenweg. (10 septembrie 2009) (MPEG-4 Part 14). The Biography Of WordPress – With Matt Mullenweg. [Podcast]. Mixergy. Evenimentul are loc la 10:57. http://mixergy.com/the-biography-of-wordpress-with-matt-mullenweg/. Accesat la 28 septembrie 2009. 
 4. ^ Valdrighi, Michel. „b2 test weblog - post dated 23.05.03. http://cafelog.com/index.php?p=500. Accesat la 9 mai 2013. 
 5. ^ SetThings (17 august 2009). „Evoluția WordPress”. SetThings.com. https://www.setthings.com/ro/evolutia-wordpress/. Accesat la 23 ianuarie 2018. 
 6. ^ History - WordPress Codex”. WordPress.org. https://codex.wordpress.org/History. Accesat la 29 martie 2012. 
 7. ^ Silverman, Dwight (24 ianuarie 2008). „The importance of being Matt”. Houston Chronicle. http://blog.chron.com//techblog/2008/01/the-importance-of-being-matt/. Accesat la 14 august 2014. 
 8. ^ Tremoulet, Christine Selleck (24 ianuarie 2008). „The Importance of Being Matt…”. Christine Selleck Tremoulet. http://www.bigpinkcookie.com/2008/01/24/the-importance-of-being-matt/. Accesat la 29 martie 2012. 
 9. ^ Manjoo, Farhad (9 august 2004). „Blogging grows up”. Salon. http://www.salon.com/2004/08/09/six_apart/. Accesat la 29 martie 2012. 
 10. ^ Pilgrim, Mark (14 mai 2004). „Freedom 0”. Mark Pilgrim. Există o versiune arhivată la 10 aprilie 2006. http://diveintomark.org/archives/2004/05/14/freedom-0. Accesat la 29 martie 2012. 
 11. ^ hollander, Roel. „Fun Fact: Wordpress Jazz Tributes. https://roelhollander.eu/en/blog-other-articles/wordpress-jazz-tributes/. Accesat la 16 decembrie 2017. 
 12. ^ Roadmap”. Blog. WordPress.org. https://wordpress.org/about/roadmap/. Accesat la 15 iunie 2010. 
 13. ^ SetThings (7 septembrie 2009). „Versiuni WordPress”. SetThings.com. https://www.setthings.com/ro/versiuni-wordpress/. Accesat la 23 ianuarie 2018. 
 14. ^ WordPress Blog: WordPress 0.7”. WordPress.org. https://wordpress.org/news/2003/05/wordpress-now-available/. Accesat la 27 mai 2003. 
 15. ^ WordPress Blog: WordPress 1.0”. WordPress.org. https://wordpress.org/news/2004/01/wordpress-10/. Accesat la 3 ianuarie 2004. 
 16. ^ WordPress Blog: WordPress 1.2”. WordPress.org. https://wordpress.org/news/2004/05/heres-the-beef/. Accesat la 22 mai 2004. 
 17. ^ WordPress Blog: WordPress 1.5”. WordPress.org. https://wordpress.org/news/2005/02/strayhorn/. Accesat la 17 februarie 2005. 
 18. ^ Kubrick at Binary Bonsai”. Binarybonsai.com. http://binarybonsai.com/kubrick. Accesat la 15 iunie 2010. 
 19. ^ WordPress Blog: WordPress 2.0”. WordPress.org. https://wordpress.org/news/2005/12/wp2/. Accesat la 31 decembrie 2005. 
 20. ^ WordPress Blog: WordPress 2.1”. WordPress.org. https://wordpress.org/news/2007/01/ella-21/. Accesat la 22 ianuarie 2007. 
 21. ^ WordPress Blog: WordPress 2.2”. WordPress.org. https://wordpress.org/news/2007/05/wordpress-22/. Accesat la 16 mai 2007. 
 22. ^ WordPress Blog: WordPress 2.3”. WordPress.org. https://wordpress.org/news/2007/09/wordpress-23/. Accesat la 24 septembrie 2007. 
 23. ^ WordPress Blog: WordPress 2.5”. WordPress.org. https://wordpress.org/news/2008/03/wordpress-25-brecker/. Accesat la 29 martie 2008. 
 24. ^ WordPress Blog: WordPress 2.6”. WordPress.org. https://wordpress.org/news/2008/07/wordpress-26-tyner/. Accesat la 15 iunie 2008. 
 25. ^ WordPress Blog: WordPress 2.7”. WordPress.org. https://wordpress.org/news/2008/12/coltrane/. Accesat la 11 decembrie 2008. 
 26. ^ WordPress Blog: WordPress 2.8”. WordPress.org. https://wordpress.org/news/2009/06/wordpress-28/. Accesat la 10 iunie 2009. 
 27. ^ WordPress Blog: WordPress 3.8”. WordPress.org. https://wordpress.org/news/2013/12/parker/. Accesat la 12 decembrie 2013. 
 28. ^ WordPress Blog: WordPress 3.9”. WordPress.org. https://wordpress.org/news/2014/04/smith/. Accesat la 16 aprilie 2014. 
 29. ^ WordPress Blog: WordPress 4.0”. WordPress.org. https://wordpress.org/news/2014/09/benny/. Accesat la 4 septembrie 2014. 
 30. ^ WordPress Blog: WordPress 4.1”. WordPress.org. https://wordpress.org/news/2014/12/dinah/. Accesat la 18 decembrie 2014. 
 31. ^ WordPress Blog: WordPress 4.2”. WordPress.org. https://wordpress.org/news/2015/04/powell/. Accesat la 23 aprilie 2015. 
 32. ^ WordPress Blog: WordPress 4.3”. WordPress.org. https://wordpress.org/news/2015/08/billie/. Accesat la 18 august 2015. 
 33. ^ WordPress Blog: WordPress 4.4”. WordPress.org. https://wordpress.org/news/2015/12/clifford. Accesat la 8 decembrie 2015. 
 34. ^ WordPress Blog: WordPress 4.5”. WordPress.org. https://wordpress.org/news/2016/04/coleman/. Accesat la 26 aprilie 2016. 
 35. ^ WordPress Blog: WordPress 4.6”. WordPress.org. https://wordpress.org/news/2016/08/pepper/. Accesat la 16 august 2016. 
 36. ^ WordPress Blog: WordPress 4.7 "Vaughan"”. WordPress.org. https://wordpress.org/news/2016/12/vaughan/. Accesat la 7 decembrie 2016. 
 37. ^ Version 4.8 – Make WordPress Core”. WordPress.org. https://make.wordpress.org/core/4-8/. Accesat la 1 august 2017. 
 38. ^ Version 4.9 – Make WordPress Core”. WordPress.org. https://make.wordpress.org/core/4-9/. Accesat la 6 august 2017. 
 39. ^ WordPress Blog: WordPress 4.9 Beta 1”. WordPress.org. https://wordpress.org/news/2017/10/wordpress-4-9-beta-1/. Accesat la 25 octombrie 2017. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de WordPress