Jerzy Buzek

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Jerzy Buzek
Jerzy Buzek, 2010.JPG
Președintele Parlamentului European
Prim-ministru al Poloniei
Europarlamentar

Născut 3 iulie 1940 (75 de ani)[1][2]
Smilovice[*][3], Cehia
Premii Ordinul Isabelei Catolica în grad de Mare Cruce[*]
Ordinul Vulturul Alb
State Prize of North Rhine-Westphalia[*]
Partid politic Platforma Cetățenească
Solidarity Electoral Action[*]
Copii Agata Buzek[*]
Alma mater Silesian University of Technology[*][3]
Ocupație om politic[4]
inginer[4]
chimist
profesor universitar
Semnătură Jerzy Buzek Signature.svg
Site oficial http://www.buzek.pl/
Jerzy Buzek

Jerzy Buzek (n. 3 iulie 1940, Smilowitz, azi în Republica Cehă) este un om politic polonez; a fost prim ministru al Poloniei între 1997 și 2001 din partea formațiunii anticomuniste Akcja Wyborcza Solidarność, continuatoarea politică a Solidarității. Între 14 iulie 2009 - 17 ianuarie 2012 a deținut funcția de președinte al Parlamentului European (PE).

În iunie 2004 a fost ales membru al Parlamentului European din partea Poloniei pentru legislatura 2004-2009, cu un număr record de voturi. La alegerile din 2009 pentru Parlamentul European a obținut un nou mandat.

La data de 14 iulie 2009 a fost ales în funcția de președinte al Parlamentului European cu 555 de voturi "pentru" din cele 713 exprimate, fiind susținut de creștin-democrați, de social-democrați și de liberali. Creștin-democrații și social-democrații au convenit ca în a doua jumătate a legislaturii să-l aleagă în funcția de președinte al PE pe eurodeputatul german social-democrat Martin Schulz, înțelegere dusă la îndeplinire în data de 17 ianuarie 2012.

Jerzy Buzek a fost primul european din fostele țări comuniste care a deținut președinția Parlamentului European.

Este de confesiune luterană.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

S-a născut în 1940 în Smilowice, localitate aflată în prezent în Cehia[5]. După al doilea război mondial, familia sa s-a instalat în Chorzow, sudul Poloniei, și acolo a studiat la Școala Politehnică, lucrând apoi în învățământ și cercetare[5]. Între 1970 și 1971, urmează la Cambridge un stagiu universitar în urma căruia învață limba engleză[5]. Vorbește însă bine și germana și rusa[5].

Activitatea politică[modificare | modificare sursă]

După formarea în 1980 a sindicatului Solidaritatea, Buzek înființează o secție a Solidarității la Institutul de Inginerie Chimică din Silezia[6]. Intră apoi în structurile regionale și naționale ale sindicatului, iar talentele sale politice se întrevăd la primul congres național al sindicatului, în 1981, pe care îl prezidează cu abilitate[6]. După proclamarea legii marțiale, la 13 decembrie 1981, Buzek organizează structurile clandestine ale sindicatului în Silesia, sub pseudonimul „Karol”[6].

În anul 1997 a devenit premier al Poloniei[6]. În perioada mandatului său, Polonia a aderat la NATO și a negociat condițiile de aderare la Uniunea Europeană[6].

Note[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Jerzy Buzek