Sari la conținut

Isus din Nazaret (miniserial)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Isus din Nazaret (film))
Isus din Nazaret
Gesù di Nazareth

Afișul filmului.
Titlu originalJesus of Nazareth
Genfilm biografic
RegizorFranco Zeffirelli
ScenaristAnthony Burgess
Suso Cecchi d'Amico
Franco Zeffirelli
Bazat peNoul Testament  Modificați la Wikidata
DistribuitorCarlton Pictures
MontajReginald Mills
MuzicaMaurice Jarre
ScenografieArmando Nannuzzi
David Watkin
DistribuțieRobert Powell
Anne Bancroft
Ernest Borgnine
Premiera3 aprilie 1977
Premiera în Româniadupă 1989
DurataOriginal: 371 min
ȚaraItalia Italia
Regatul Unit Regatul Unit
Limba originalăasiriană-neo-aramaică
engleză
PremiiPremiul Emmy (nominalizare)
Premiul BAFTA (nominalizare)
Bugetestimări între
12 și 18 milioane $
Prezență online

Pagina Cinemagia
Robert Powell în rolul lui Iisus din Nazareth

Isus din Nazaret[1], Iisus din Nazareth[2][3] (original în italiană Gesù di Nazareth, engleză Jesus of Nazareth) este un miniserial de televiziune, de șase ore și șaisprezece minute, realizat de Franco Zeffirelli în anul 1977.

Filmul prezintă nașterea, activitatea, procesul, moartea și învierea lui Isus din Nazaret, așa cum sunt narate de Noul Testament.

Difuzat pentru prima oară în Duminica Floriilor și a Sfintelor Paști din anul 1977, filmul a fost redifuzat în fiecare an la televiziune. Produs de Lew Grade, filmul a fost scris de Franco Zeffirelli și Suso Cecchi d'Amico.

În România, filmul a circulat înainte de căderea comunismului pe casete video, iar după evenimentele din decembrie 1989, a fost transmis la televiziune, în fiecare an.

Realizat la cererea papei Paul al VI-lea,[4] acest film a avut un mare succes și a fost tradus în numeroase limbi.

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Scenariul acestui film se bazează pe amestecarea narațiunilor celor patru evanghelii canonice ale Noului Testament, un fel de "Evanghelie a armoniei". Episoadele familiare creștine sunt prezentate cronologic: logodna și mai târziu căsătoria dintre Maria și Iosif, Buna Vestire, Vizitarea Elisabetei de către Maria, circumcizia lui Ioan Botezătorul, Nașterea lui Isus; circumcizia lui Isus; Recensământul lui Quirinius; fuga în Egipt și sacrificarea inocenților, intrarea lui Isus în Templu, Botezul lui Isus, femeia prinsă în adulter; ajutorul dat de Isus lui Petru pentru a prinde pește; Pilda Fiului Risipitor (Luca 15: 11-32); un dialog între Isus și Baraba (non-biblic); petrecerea dată la cina lui Matei, Predica de pe Munte; dialogul cu Iosif din Arimateea, vindecarea orbului din Betsaida, învierea lui Lazăr (Ioan 11:43); hrănirea celor cinci mii; intrarea în Ierusalim, distrugerea tarabelor din Templu, Cina cea de Taină, trădarea lui Isus de către Iuda; negarea lui Hristos de către Petru de trei ori, judecata lui Isus de către Pilat (Ecce Homo); Patimile lui Isus (Ioan 18-19; inclusiv Agonia din gradină); purtarea Crucii, Răstignirea lui Hristos (Nicodim recită din Isaia 53:3-5 în timp ce se uită neputincios la răstignirea lui Mesia), descoperirea mormântului gol și arătarea lui Hristos cel Înviat discipolilor săi. Povestea filmului se încheie cu caracterul non-biblic Zerah care se uită disperat la mormântul gol împreună cu tovarășii săi. Zerah se plânge: „Acum începe. Totul începe.”

Locuri de filmare

[modificare | modificare sursă]

Abateri de la textul biblic

[modificare | modificare sursă]

În general scenariul redă fidel textul biblic, dar Zeffirelli a făcut unele modificări pentru a îmbunătăți calitatea exprimării sau pentru continuitate narativă a filmului. Unele dintre aceste abateri se bazează pe unele tradiții extra-biblice (de exemplu pe o tradiție care spune că Iisus a fost vizitat de trei regi, în timp ce Biblia îi numește magi sau astrologi dar nu precizează exact câți au fost):

„Iar dacă S-a născut Iisus în Betleemul Iudeii, în zilele lui Irod regele, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim [...] Și intrând în casă, au văzut pe Prunc împreună cu Maria, mama Lui, și căzând la pământ, s-au închinat Lui; și deschizând vistieriile lor, I-au adus Lui daruri: aur, tămâie și smirnă.”
—Matei 2:2, 2:11

Fraza pe care în film Isus i-o spune lui Iuda, „Deschide-ți inima, nu mintea”[5] nu apare în Biblie.

  1. ^ DOOM3
  2. ^ Tudor Caranfil, Dicționar universal de lungmetraje cinematografice (filme de ficțiune), Ed. a 3-a revizuită, București: Litera internațional, 2008, pag. 129.
  3. ^ Iisus din Nazareth la CineMagia
  4. ^ Contribuția papei Paul al VI-lea la realizarea filmului Isus din Nazareth
  5. ^ Chapter Nine

Legături externe

[modificare | modificare sursă]