Ecce Homo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tabloul „Ecce Homo” de Tițian, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu

Ecce homo (Iată Omul): exclamația atribuită în Evanghelia lui Ioan (19,5) procuratorului roman Pilat din Pont, în momentul în care acesta ar fi arătat mulțimii pe Iisus, cu coroana de spini pe cap, lângă Fortăreața Antonia⁠(en) din Ierusalim. A supus mulțimii însă, la alegere, spre condamnare la moarte, fie pe Isus, fie pe Baraba („închis împreună cu niște răsculați care în răscoală săvârșiseră omor”[1], respectiv un luptător iudeu pentru eliberarea provinciei Iudeea de sub tutela apăsătoare romană[2]). Mulțimea ar fi optat pentru condamnarea lui Iisus, respectiv pentru eliberarea lui Baraba.[3][4]

Aceată scenă biblică este larg reprezentată în arta creștină.

În Ierusalim există o mănăstire numita „Ecce Homo”, aflată în apropierea locului în care se înălța Fortăreața Antonia. Fortăreața a fost considerată în mod tradițional drept locul în care Iisus a fost condamnat. În apropierea Mănăstirii Ecce Homo se află prima dintre cele 14 opriri de pe Drumul Crucii (Via Dolorosa), în cadrul Mănăstirii Flagelarii, care marchează locul unde s-ar fi petrecut biciuirea și punerea crucii pe umerii lui Iisus și pornirea spre Golgota. Ambele mănăstiri se afla pe strada care pornește de la Poarta Leilor din estul cetății Ierusalimului și însoțește zidul de nord al Muntelui Templului.

Textul biblic[modificare | modificare sursă]

Ioan 19 (5): „Iisus a ieșit deci afară, purtând cununa de spini și haina de purpură. «Iată Omul» (Ecce homo), le-a zis Pilat.”

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Evanghelia după Marcu, cap. 15: 7
  2. ^ Conform unei interpretări exegetice[care?] mai noi.
  3. ^ Evanghelia după Matei, cap. 27: 21-23
  4. ^ Barabbas” în traducerile Bibliei în engleză și germană, Barabba în italiană, Barabasz în poloneză, Варавва în rusă și בר אבא (Bar Abba) în aramaică.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ecce Homo

Vezi și[modificare | modificare sursă]