Ecce Homo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Tabloul „Ecce Homo” de Tițian, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu

Ecce homo (Iată Omul): exclamația admirativă atribuită în Evanghelia lui Ioan (19,5) procuratorului roman Pilat din Pont, în momentul în care acesta ar fi arătat mulțimii pe Isus, cu coroana de spini pe cap, lângă Fortăreața Antonia⁠(en) din Ierusalim. A supus mulțimii însă, la alegere, spre condamnare la moarte, fie pe Isus, fie pe Baraba („închis împreună cu niște răsculați care în răscoală săvârșiseră omor”[1], respectiv un luptător iudeu pentru eliberarea provinciei Iudeea de sub tutela apăsătoare romană[2]). Mulțimea ar fi optat pentru condamnarea lui Isus, respectiv pentru eliberarea lui Baraba.[3][4]

Aceată scenă biblică este larg reprezentată în arta creștină.

În Ierusalim există mănăstirea „Ecce Homo”, aflată pe locul Fortăreței Antonia (situată lângă Poarta Leilor), unde Isus a fost condamnat, aici fiind prima dintre cele 14 opriri de pe Drumul Crucii (Via Dolorosa). Acesta este locul unde a avut loc punerea crucii pe umerii lui Isus și pornirea spre Golgota.

Textul biblic[modificare | modificare sursă]

Ioan 19 (5): „Isus a ieșit deci afară, purtând cununa de spini și haina de purpură. «Iată Omul» (Ecce homo), le-a zis Pilat.”

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Evanghelia după Marcu, cap. 15: 7
  2. ^ Conform unei interpretări exegetice[care?] mai noi.
  3. ^ Evanghelia după Matei, cap. 27: 21-23
  4. ^ Barabbas” în traducerile Bibliei în engleză și germană, Barabba în italiană, Barabasz în poloneză, Варавва în rusă și בר אבא (Bar Abba) în aramaică.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ecce Homo

Vezi și[modificare | modificare sursă]