Sousse

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Sousse
سوسة (Sūsah)
—  Oraș  —
Sousse
Sousse
Drapel
Drapel
Sigiliul autorităților din Sousse
Sigiliu
Stemă
Stemă
Sousse is located in Tunisia
Sousse
Sousse
Sousse (Tunisia)
Poziția geografică
Coordonate: Coordonate: 35°50′N 10°38′E / 35.833°N 10.633°E / 35.833; 10.63335°50′N 10°38′E / 35.833°N 10.633°E / 35.833; 10.633

Țară Tunisia Tunisia
Guvernorat Sousse

Suprafață
 - Total 45 km²

Populație (2004[1])
 - Total 173.047 locuitori

Cod poștal 4000

Localități înfrățite
 - Braunschweig Germania
 - Constantina Algeria
 - Ljubljana Slovenia
 - Marrakech Maroc
 - Latakia[*] Siria
 - Van Nuys[*] Statele Unite ale Americii
 - Québec Canada
 - İzmir Turcia
 - Sankt Petersburg Rusia
 - Miami Statele Unite ale Americii

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata
Turnul din Sousse

Introducere[modificare | modificare sursă]

Sousse (în arabă سوسة ) este un oraș în Tunisia. Este reședinta guvernoratului Sousse. Orașul este supranumit și ,,perla Sahelului ‘’, este un oraș din Tunisia (Arabă:تونس). Tunisia este țara ce se găsește în Nordul Africii și face parte din zona maghrebului alături de Algeria (Arabă: الجزائر) și Maroc (Arabă: المغرب). Sousse este al treilea mare oraș al Tunisiei și în același timp este un loc cultural religios precum Medina (derivat de la “din” care înseamnă religie, se poate traduce ca locul în care a învins religia).

Istorie[modificare | modificare sursă]

Sousse este un oraș cu o istorie tumultuoasă care și-a pus amprenta atât pe modul de viață al locuitorilor săi cât și în religia și arhitectura acestui oraș, el aflându-se pe rând sub dominația fenicienilor, cartaginezilor, romanilor, vandalilor, bizantinilor și otomanilor. Orașul a fost ridicat de fenicieni cu mult înainte de secolul al VI-lea î.Hr. fiind cunoscut sub numele de Hadrumète (sau Hadrim așa cum afirmă istoricul Mohamed Hassim Fantar)[2]. Acest oraș timp de câteva secole reușește să își păstrează independența, dar în secolul al VI-lea î.Hr. ajunge sub dominația Cartaginei, implicându-se în al doilea război punic atunci când Hannibal il folosește ca bază militară. Hadrumète (Sousse) va stabili relații economice și diplomatice cu Roma, dar apoi în timpul celui de al treilea război punic el va fi cucerit de romani și va primi numele de Hadrumetum devenind colonie romană și având anumite privilegii. Hadrumetum devine astfel prima cetate africană ce are statutul de colonie de onoare, acest statut fiind dat de împaratul Traian.[3] În această perioadă se vor construi foarte multe edificii ce îl glorificau pe împarat cum sunt: Arcul de Triumf, amfiteatre , băi etc. Orașul prospera tot mai mult, comerțul înflorea cu ajutorul uleiului, iar Sousse devenea principalul oraș care furniza ulei Romei.

În secolul al V-lea orașul a fost invadat si distrus de vandali luând numele de Hunericopolis nume luat de la fiul conducătorului vandal.

În secolul al VII-lea d.Hr. armatele arabo-islamice au cucerit Tunisia răspândind cultura arabă în acest spațiu creștinizat. Orașul este denumit Susa și renaște în timpul dinastiei Aghlabizilor. În anul 827 din portul orașului Sousse va pleca expediția arabo-berberă condusă de Quadi Asad b.Al Furat care invadează Sicilia.

 Între anii 1148-1159 Susa se află sub ocupație normandă.
 Între anii 1537-1574 se află sub ocupație spaniolă.
 Între anii 1574-1881 orasul se află sub dominație otomană.
 Începând cu 1881 Tunisia se va afla sub protecția franceză până în data de 20 martie 1956 când Tunisia își dobândește independența,iar din 1957 monarhia este abolită,Tunisia devenind republică sub conducerea lui Habib Bourguiba. Acesta este ales președinte pe viată în anul 1957. În anul 1987 el a fost înlăturat de la conducere de către Zine El Abidine Ben Ali care a fost la rândul sau înlăturat de la conducerea țării în ianuarie 2011 în urma unei revolte populare, acesta fugind cu întreaga sa familie în Arabia Saudită.

Geografia[modificare | modificare sursă]

Sousse este un oraș port la Marea Mediterană situat în estul Tunisiei. Populația lui este în jur de 230.000 de locuitori[4], dar datorită turiștilor ce vizitează acest oraș numărul crește, se dublează. În Sousse climatul este mediteranean cu ierni blânde unde temperaturile sunt între 8-14 grade Celsius și veri călduroase în jurul a 25-32 de grade Celsius.[5]

Cultura[modificare | modificare sursă]

Sousse are multe monumente istorice de o frumusețe extraordinară. Începând cu anul 1988 a intrat în Patrimoniul Cultural UNESCO.

Muzeul de Arheologie[modificare | modificare sursă]

A fost creat în 1951 și posedă a doua mare colecție de mozaicuri după cea din Muzeul Național din Bardo.[6]

Edificii religioase[modificare | modificare sursă]

Marea Moschee a fost construită între anii 850-851 în timpul emirul Abu Al-Abbas.

Le Ribat este un bastion aflat în grija musulmanilor și care avea rolul de turn de apărare.

Biserica Sfântul Felix este singura biserică creștină din oraș construită în anul 1913 care începând din anul 1964 datorită convenției bilaterale dintre Vatican și autoritățile tunisiene, biserica va fi încredințată comunității catolice locale.

Portul El Kantaoui este și acest port de asemenea un loc important.


Patrimoniu mondial UNESCO[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Habib, Boularès, 2012, Histoire de la Tunisie: Les grandes dates, de la Préhistoire à la Révolution. Editura Cérès
 • Pierre, Luc. Richard La Tunisie : Histoire et Litterature.
 • Mohamed Hassine, Fantar (1993) Histoire de la Tunisie. éd. Alif, Tunisia

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Tunisia: Governorates, Cities & Communes - Statistics & Maps on City Population
 2. ^ M'hamed Hassine, Fantar (1993). Carthage. Approche d'une civilisation,. éd. Alif, Tunisia 
 3. ^ Despre maghrebieni. https://books.google.fr/books?id=T29q5EjPnigC&pg=PA44&dq=hadrum%C3%A8te+colonie+honoraire&hl=fr&ei=zyYwTPTaFpCTjAeU7dDDBQ&sa=X&oi=book_result&ct=result#v=onepage&q=hadrum%C3%A8te%20colonie%20honoraire&f=false. 
 4. ^ Recensământ 2014. http://census.ins.tn/sites/default/files/vol%201%20rgph%202014%20site%20%281%29.pdf. 
 5. ^ „[www.temperatureweather.com Temperaturi Sousse]”. www.temperatureweather.com. 
 6. ^ Muzeul de Arheologie. http://www.inp.rnrt.tn/index.php?option=com_content&view=article&id=43&Itemid=39&lang=fr.