Ismael

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Ismael (în limba ebraică ישמעאל - "Dumnezeu ascultă") este un personaj din Vechiul Testament și din Coran, descris ca fiu al lui Avraam și al sclavei egiptene Hagar (Gen 15-18). Este considerat părintele arabilor (tribul ismaeliților), frate cu Isaac, părintele evreilor, amândoi fiind binecuvântați de Dumnezeu, dar primind roluri diferite.

Ismael în Biblie[modificare | modificare sursă]

În Biblie, Ismael și mama sa Hagar, care este roaba Sarei, sunt alungați din casa tatălui său Avraam, după ce Sara îl naște pe Isaac. El trăiește în pustiul Paran, stăpânind arta vânătorii și unde se căsătorește cu o egipteancă (Gen 21:8-21; 22:2-8). La moartea lui Avraam (și după ce a asistat pe fratele său la înmormîntarea tatălui), se întoarce în Canaan, murind după ce a împlinit 137 de ani (Gen 25:7-9, 12-19).

Ismael a avut 13 copii, pe fiii: Nebaiot (נבית) ori Nabit, Kedar (קדר), Abdil  (אדבאל), Mibsam (מבשם), Mișma (משמע), Duma (דומה), Massa (משא), Hadad (חדד), Tima (תימא), Ietur (יטור), Nafiș (נפיש) și Kedema (קדמה); pe fiica: Mahalat ori Basemat [1]. Ea a devenit nevasta lui Esau, fratele lui Iacov (amândoi fiind copiii lui Isaac).

Ismael în Coran[modificare | modificare sursă]

În Coran este altfel descrisă viața lui. Avraam se mută cu familia în Arabia Saudită unde Hagar îl naște pe Ismael în orașul de azi Mecca. Într-o viziune, Allah îi zice lui Avraam să se întoarcă în Canaan și să lase acolo pe Hagar cu Ismael. El este pentru musulmani un profet și tatăl poporului arab. Ismael este înmormîntat la Mecca.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ismael
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Ismael.
  1. ^ Jewish Encyclopedia. http://www.jewishencyclopedia.com/articles/2620-bashemath-basmath. Accesat la 30 martie 2017.