Iov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Iov primeşte înapoi toate bogăţiile sale - pictură de Laurent de la Hyre

Iov (ebraică אִיּוֹב, ebraica modernă: Iyyov, tiberiană: ʾIyyôḇ, arabă أيّوب‎ ʾ Ayyûb) este personajul central din Cartea lui Iov din Biblia ebraică și un profet al lui Dumnezeu în Coran.

Pe lângă Cartea lui Iov, Iov apare și în alte cărți:

Iov descris in Coran[modificare | modificare sursă]

Iov apare numit ca un profet in Coran alaturi de altii precum : Adam , Idris (Enoh) , Nuh (Noe) , Hud (Eber) ,Sâlih , Ibrahim (Avraam) , Lot, Ismael , Isaac , Yaqub (Iacob) , Yusuf (Iosif) , Ayyub (Iov) , Shuaib (Ietro) , Musa (Moise) , Harun (Aaron) , Dawud (David) , Suleyman (Solomon), Ilyas (Ilie), Al-Yasa (Elisei) , Yunus (Iona) , Dhul-Kifl (Ezechiel) , Zakarya (Zaharia) , Yahya (Ioan Botezătorul) , Isa (Iisus) , Mahomed

Spre deosebire de biblie unde ii este descrisa viata si actiunile sale, in Coran doar se aminteste din cand in cand si cu referire la diferiti profeti, munca pe care Iov a desupus-o si punctele prin care acesta s-a remarcat. In linii mari povestea pare sa fie aceeasi, Iov este dat pe mana lui Saitan, pentru a ii fi testata credinta in Dumnezeu. Acesta trece prin o serie de probe si in final reuseste sa se mentine pur si neclintit. Singurul element distinct din Coran este atitudinea fata de sotia sa, care in Biblie nu mai reprezinta un element important. Momentul tradarii lui Iov de catre sotia sa, este marcat cu vorbele acestuia care promite ca daca va scapa teafar din toate acestea o va ucide cu mana lui. In final cand Iov este readus la starea initiala, ii este adus in vedere ca trebuie sa isi pastreze promisiunea fagaduita.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Iov