Sari la conținut

Iov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Iov primește înapoi toate bogățiile sale - pictură de Laurent de la Hyre

Iov (sau Iob) (ebraică אִיּוֹב, ebraica modernă: Iyyov, tiberiană: ʾIyyôḇ, arabă أيّوب‎ ʾ Ayyûb) este personajul central din Cartea lui Iov din Biblia ebraică și un profet al lui Dumnezeu în Coran.

Pe lângă Cartea lui Iov, Iov apare și în alte cărți:

Iov descris în Coran[modificare | modificare sursă]

Iov apare numit ca un profet în Coran alături de alții precum: Adam, Idris (Enoh), Nuh (Noe), Hud (Eber), Salih, Ibrahim (Avraam), Lot, Ismael, Isaac, Yaqub (Iacob), Yusuf (Iosif), Ayyub (Iov), Shuaib (Ietro), Musa (Moise), Harun (Aaron), Dawud (David), Suleyman (Solomon), Ilyas (Ilie), Al-Yasa (Elisei), Yunus (Iona), Dhul-Kifl (Ezechiel), Zakarya (Zaharia), Yahya (Ioan Botezătorul), Isa (Iisus), Mahomed.

Spre deosebire de Biblie, unde îi este descrisă viața și acțiunile sale, în Coran doar se amintește din când în când și cu referire la diferiți profeți, munca pe care Iov a depus-o și punctele prin care acesta s-a remarcat. În linii mari povestea pare să fie aceeași, Iov este dat pe mâna lui satan, pentru a îi fi testată credința în Dumnezeu. Acesta trece prin o serie de probe și în final reușește să se mențină pur și neclintit.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Iov