Iona

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Dezambiguizare Pentru piesa de teatru de Marin Sorescu vezi Iona (piesă de teatru).
Fresca "Profetul Iona" de Michelangelo (Vatican, Capela Sixtină)

Iona (ebraică יוֹנָה Yona, arabă يونس Yunus, latină Ionas, numele înseamnă porumbel), conform Bibliei, Tanahului și Coranului, a fost un profet care a fost înghițit de către pește mare. Este personajul principal și autorul probabil al Cărții lui Iona. Aparține grupului de doisprezece profeți minori.

Istorie[modificare | modificare sursă]

În Tanah/Vechiul Testament al Bibliei, istoria lui Ionas poate fi găsită în Cartea lui Iona. De asemenea se face referire la el în Cartea a doua a Regilor (14:25), în Evanghelia după Matei (12:38-41) și Evanghelia după Luca (11:29-32).

Conform „Cărții lui Iona”, el a fost fiul lui Amitai (din ebraică adevărul meu). Dumnezeu îi comandă lui Iona să prezică în orașul Ninive. Nevrând să meargă, Iona încearcă să evite comanda Dumnezeului ducându-se la Iope și apoi plecând la Tarsis. Începe furtuna mare. Marinarii descoperă repede că furtuna nu este una obișnuită și a apărut din cauza nesupunerii lui Iona în fața Domnului. Iona admite aceasta și spune că furtuna se va sfârși atunci când marinarii îl vor arunca peste bord. Marinarii încearcă să ducă corabia spre coastă dar, neputând, se simt forțați să îl arunce pe Iona. Când Iona se află în apă, marea se calmează. Iona este înghițit de către un pește mare.Dupa ce sta in burta pestelui rugandu-se, a treia zi este scuipat de acesta pe tarmul cetatii Ninive. Ca urmare a propovaduirii sale ninivitenii se pocaiesc si Dumnezeu ii iarta. Iona priveste acest lucru ca pe un afront personal si se manie pe Dumnezeu. Dumnezeu se foloseste de un vrej pentru a-i demonstra ca mania sa nu este dreapta. Povestirea se sfarseste cu cuvintele lui Dumnezeu la adresa lui Iona: "Tie iti pare rau de un vrej pe care nu l-ai semanat sau udat, care intr-o noapte a crescut si in alta a pierit, iar mie sa nu imi fie mila de atatia oamenii care nu pot deosebi stanga de dreapta?". Cartea nu ne spune reactia finala a lui Iona aratand astfel ca întrebarea este adresata n principal cititorului si nu neaparat lui Iona.

Legături externe[modificare | modificare sursă]