Iacob

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Iacob se luptă cu îngerul

Iacob este un nume de familie sau prenume masculin

  • Iacob sau Jacobus este forma latinizată a numelui ebraic יעקב (Ia'acov). Din punct de vedere etimologic numele provine de la patriarhul biblic Iacob și este legat de cuvântul ebraic "akev" care în traducere înseamnă călcâi. După Vechiul Testament Iacob la naștere se ținea de călcâiul fratelui său geamăn Esau.

Iacob este un personaj biblic. Numele îi este schimbat în Gen. 32.28 în Israel, adică "cel care s-a luptat cu El" (El este unul din numele biblice ale lui Dumnezeu; Icob se luptă cu îngerul lui Dumnezeu). Potrivit Genezei, a fost cel de-al doilea fiu al lui Isac (Itzhak) și al Rebecăi, soțul Leei și Rahelei și tatăl a doisprezece fii și a unei fiice,printre și care Iosif (figură din Vechiul Testament). Cei doisprezece fii vor deveni strămoșii celor douăsprezece triburi ale lui Israel.

  • După ce s-a luptat cu îngerul, Iacob și-a schimbat numele în Israel, numele poporului care se trage din el.
  • Iacob împreună cu Abraham și Isaac este, dupa religia iudaică, părintele străbun al israeliților sau evreilor.
„Opinia majoritară a cercetătorilor critici ai Bibliei acceptă faptul că de la Geneză până la Iosua (eventual și în Judecători) ea este lipsită în mod substanțial de istorie de încredere și că grosul literaturii Bibliei ebraice a fost compusă sau și-a dobândit forma canonică în perioada persană.[1]
—Philip Davies, Minimalism, "Ancient Israel," and Anti-Semitism

În această privință Lester L. Grabbe afirmă că pe vremea când studia pentru doctorat (cu mai bine de trei decenii în urmă), „istoricitatea substanțială” a povestirilor Bibliei despre patriarhi și despre cucerirea Canaanului era acceptată pe larg, dar în zilele noastre cu greu se mai poate găsi un istoric care să mai creadă în ea.[2]

În cultura populară[modificare | modificare sursă]

Iacob este sărbătorit pe data de 25 iulie în calendarul catolic și în cel luteran. În Finlanda, ziua de 25 iulie încheie săptămâna femeilor (între 18 și 24 iulie în calendar apar doar nume feminine) și este cunoscută ca ziua lui Iacob, bătrânul care se face responsabil de scăderea temperaturii apei din lacuri. Această schimbare survine într-adevăr începând cu cea de-a treia săpătămână a lunii iulie. Legenda spune că bătrânul Iacob este cel care aruncă în lacuri o piatră mare, apele devenind mai reci.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Philip Davies Minimalism, "Ancient Israel," and Anti-Semitism. Citat: „Let me reinforce this claim in respect to my own work. The mainstream view of critical biblical scholarship accepts that Genesis-Joshua (perhaps Judges) is substantially devoid of reliable history and that it was in the Persian period that the bulk of Hebrew Bible literature was either composed or achieved its canonical shape. I thus find attempts to push me out onto the margin of scholarship laughable.”
  2. ^ Lester L. Grabbe "Some Recent Issues in the Study of the History of Israel" Proceedings of the British Academy, 143, 57-67, 2007.

Altele[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]


Dezambiguizare Pagina aceasta de dezambiguizare listează articolele care au titluri identice sau susceptibile de confuzie.
Dacă ați ajuns aici prin intermediul unei legături interne care trebuia să trimită direct la un articol, vă rugăm să o corectați.