Ion Anton

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Nu confundați cu Ioan Anton.
Ion Anton
Ion Anton.jpg
Ion Anton
Date personale
Născut1950 (69 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Ghelăuza, raionul Strășeni, Moldova Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România
Flag of Moldova.svg Moldova Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
jurnalist Modificați la Wikidata
Activitate
PremiiOrdinul de Onoare

Ion Anton (n. 3 decembrie 1950, Ghelăuza, raionul Strășeni, Republica Moldova) este un poet, prozator, traducător și publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și al Uniunii Scriitorilor din România, de asemenea membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ion Anton este un scriitor de la Chișinău, care face parte, conform aprecierilor formulate de academicianul Mihai Cimpoi, din generația "ochiului al treilea", generație care a reabilitat în literatura basarabeană valoarea esteticului. Ion Anton s-a născut în familia țăranilor de origine răzeși Gheorghe și Ileana Anton (născută Donică). În 1958 este înscris elev la Școala de opt ani din satul natal, pe care o absolvă în anul 1966. Își continuă studiile la Școala medie nr.1 din or.Strășeni (actualmente Liceul Teoretic „Ion Vatamanu”), dar examenele de absolvire le susține, în 1969, la Școala medie a sanatoriului pentru copii și adolescenți „Dubăsari” din s. Carantin ( azi Dzerjinskoe), r-nul Dubăsari, unde s-a tratat de o afecțiune pulmonară. Între anii 1969-1972 a muncit ca strungar la Uzina „Electrotocipribor” (actualmente „Introscop”) din Chișinău. În această perioadă publică versuri în ziarul „Tinerimea Moldovei” și frecventează cenaclul literar „Luceafărul” de pe lângă aceeași publicație periodică (conducătorul cenaclului- poetul Liviu Damian).

A absolvit cu mențiune secția de jurnalistică a Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova (1977). În anii de studii a activat ca secretar al Comitetului de conducere al Cenaclului literar universitar „Mihai Eminescu”, având, în legătură cu această activitate, câteva „altercații ideologice” cu secția nr.1- KGB. Între anii 19771987 a activat ca secretar general de redacție și redactor de secție la săptămânalul „Literatura și Arta”. Aici, împreună cu poetesele Leonida Lari și Nina Josu, susținuți de poetul și redactorul-șef Victor Teleucă, organizează cenaclul literar-artistic „Dialog”, ulterior devenit cenaclu alUniunii Scriitorilor din Moldova, fiind condus de poetul Nicolae Dabija. Începând cu 1987 și până în 1994, este secretar general de redacție și redactor-șef adjunct la revista săptămânală pentru copii și adolescenți „Florile Dalbe”. În 1994 este numit redactor-șef al aceleiași reviste.

Ion Anton, student în anul IV la USM, secretar al Cenaclului literar Mihai Eminescu

Carieră literară[modificare | modificare sursă]

Debutează literar în reviste și culegerile colective de versuri „Dintre sute de catarge”. Debutul editorial este marcat de Vamă pentru speranță, în 1983, urmat de Viitorul ca moștenire (1992), ce se remarcă printr-o zicere poetică individuală. Iată câteva păreri sumare despre creația sa:

„ Versul său este exprimat în diverse ritmuri: e colorat, muzical, e bărbătesc și duios, înțelept și naiv, zburdalnic și plin de larghețe cum este sufletul.”
—Gheorghe Vodă,în ANTON, Ion, „Vamă pentru speranță” Ch., 1983, p.3-4

„...Ion Anton rămâne un tradiționalist ce meditează, în forma pastelului și rondelului modernizat, asupra vremelniciei și eternității materializate în „clipe de-o viață” și „veșnicul tablou al contradicțiilor” |Mihai Cimpoi, „O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia:compendiu, Ch., 2002, p. 355-356}};„Cuibul soarelui” este o carte jucăușă, cartea privirii jucăușe aruncate de copilărie asupra lumii. Fluturii sunt flori care zboară, câmpia este cerul verde înstelat de toporași, copacii înfloresc cu albine. Copilul însuși aparține acestui joc, când cu deplină candoare, când cu plăcerea de-acum conștientă de a-i respecta regula...|Doina Cernica,Suceava, în ziarul „Crai nou”,nr.3673 din 29.05.2004, p. 4}}; În „Mâine va fi Ieri” însuși sentimentul de iubire este un fel de erou principal, care, într-o manieră existențialistă, are menirea să-i poarte pe El și Ea prin crunta realitate a vieții cotidiene, banală și prozaică, dar și romantică pentru cel care vrea și are darul să viseze existând.|Alina Nour, Paris, în recenzia „Spectacolul sugestiei sau Târziul la timp”, „Literatura și arta”,nr. 49 din 04.12.2003, p. 5}}

În 2000 a primit medalia „Meritul civic”. În 2010 i s-a înmânat înalta distincție „Ordinul de Onoare”. În 2010 a primit Diploma de gradul întâi a Guvernului Republicii Moldova.

Revista „4AM For All Markets”("Ora 4 de dimineață") din Madrid, Spania, editată în engleză și difuzată în 154 de țări ale lumii, publică în nr. 4 (aprilie 2008), coperta 1, fotografia scriitorului, cu statueta care simbolizează Premiul Internațional „Steaua Calității”, categoria Aur, inserând și alte cinci imagini fotografice în cuprinsul revistei.[2]

Opera[modificare | modificare sursă]

ISBN 978-606-676-677-7

 • „SINGURI ÎN DOI”,dilogie, Opera Omnia, Romanul de azi (Ed. TipoMoldova, Iași, 2015)

ISBN 978-606-676-717-9

Ion Anton a întreținut pagini și rubrici permanente în „Literatura și Arta” și „Florile Dalbe” (Orizont ecologic, Patrimoniu, Căderea pe gânduri, De ce? ș.a.) La rubrica De ce? din pagina de titlu a revistei „Florile Dalbe” semnează remarcabile „altfel de editoriale”, care dau răspunsuri la întrebările expediate de cititori, abordând teme de etică, morală, estetică ș.a.

Promovează instruirea filozofică a copiilor și adolescenților în pagina tematică lunară Căderea pe gânduri din „F.D.” și colorează „petele albe” din istoria românilor în pagina lunară „Patrimoniu”. Primește numeroase premii ale Uniunii Jurnaliștilor din Moldova pentru cea mai bună oglindire a tematicii ocrotirii monumentelor de istorie și cultură. În 2002 i-a fost decernat Premiul Ligii Jurnaliștilor Profesioniști "Pentru înalt profesionalism jurnalistic și merit personal deosebit în activitatea presei". Premiul Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” din Iași „Pentru cea mai originală carte de poezie de dragoste” acordat pentru volumul „Mâine va fi Ieri”, ed. „Augusta”, Timișoare, 2002, în cadrul Salonului Internațional de Carte Românească de la Iași (2002);Premiul pentru poezie al săptămânalului „Literatura și Arta”,2010.Premiul BPM „B.P.Hasdeu”, acordat în cadrul Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret pentru cartea „Vesel îndrumar pentru vestiar”,2011.Premiul Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret „Cartea cognitivă”, acordat pentru volumul „DE CE? Enciclopedie pentru fete și băieți curioși”,2012. Premiul Asociației Oamenilor de Creație pentru romanul-cronică „FOKA” și Premiul Ministerului Educației al R.Moldova pentru Enciclopedia „DE CE?”, acordate în cadrul Salonului Internațional de Carte organizat de Ministerul Culturii și BN „V.Alecsandri” 31 august-4 septembrie 2012. Premiul Ministerului Tineretului și Sportului al R.Moldova pentru romanul „Viața ca amintire” la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret,Chișinău, 3-6 aprilie 2014. Premiul pentru poezie „Grigore Vieru”, acordat de Institutul Cultural Român „M.Eminescu” în cadrul Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, ediția a XX-a, Chișinău, 14-17 aprilie 2016;Premiul „Nizami” al Congresului azerilor din Moldova (2017); Premiul BNC „Ion Creangă” pentru cărțile de poezie pentru copii „Cercei de cireșe” și „Jocul de-a cuvintele”, acordat în cadrul Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, mai 2017, Premiul Național „Tudor Arghezi”, acordat în cadrul Festivalului Internațional de Literatură „Tudor Arghezi”, ediția a XXXIX-a, Târgu Jiu, România (2019).

Revistei săptămânale pentru copii și adolescenți „Florile Dalbe”, sub conducerea scriitorului Ion Anton, i-a fost decernat, în 2008, la Paris, Premiul Internațional pentru calitate și excelență „Steaua Calității”, categoria Aur, instituit de Asociația Internațională B.I.D. Business Initiative Directions, cu sediile la Madrid și Paris.

Note, referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Ion Anton”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 2. ^ Tudor Rusu, "Ion Anton- un manager de presă devenit cunoscut lumii întregi", "Făclia", nr.18, 8 mai 2008, p.6

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, ION ANTON:BIOBIBLIOGRAFIE, F.E.-P. „Tipografia Centrală”, Chișinău, 2015, ISBN 978-9975-53-598-7, 336 p.
 • Muzeul literaturii române „M. Kogălniceanu”, Dicționarul scriitorilor români din Basarabia, 1812-2006, editura „Prut Internațional”, ISBN 978-9975-69-867-2, p. 15–16
 • Mihai Cimpoi, Generația „ochiului al treilea” (reabilitarea esteticului). O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia: compendiu, Chișinău, 2002, p. 355–356
 • Gheorghe Vodă, Pe drumul fără de capăt // Anton, Ion. Vamă pentru speranță, Chișinău, 1983, p. 3–4
 • Adrian Dinu Rachieru - Literatura basarabeană se înscrie competitiv în circuitele mari ale literaturii române: Ion Anton, Mâine va fi ieri // Literatura și Arta, 19 septembrie 2002, p. 4
 • Valentina Mitrofan, Ion Anton- fidelul îndrăgostit de cuvânt // Florile Dalbe, 21 decembrie 2000, p. 3
 • Silvia Rogozenco, Rondelurile unui călător întors din vise // Literatura și arta, 24 decembrie 1997, p. 4
 • Ion Ciocanu, O carte instructivă și agreabilă // Florile Dalbe 10 iunie 2004, p. 15.
 • Serafim Belicov, Un nou laureat ... al dorului [Ion Anton] // Moldova literară 24 decembrie 2000, p. 2
 • A. Basarabeanca, Paznic la viitor // Literatura și arta, 17 decembrie 1992, p. 5
 • Iurie Colesnic, Un ghid în țara veșmintelor // Tânărul leninist, 23 decembrie 1988
 • Vasile Galaicu, Între „a căuta” și „a găsi” — a fi // Literatura și arta, 3 martie 1983, p. 5
 • Gheorghe Mazilu, Ion Anton, „Vamă pentru speranță” // Nistru, nr. 5, 1983, p. 156–157
 • Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii "Ion Creangă",Scriitorii Moldovei în lectura copiilor și adolescenților. Dicționar biobibliografic, ediția a 2-a, revăzută și completată, editura „Prut Internațional”, ISBN 9975-69-646-5, p. 13–15
 • CERNICA, Doina, „Cartea jucăușă” (recenzie la cartea de versuri pentru copii „Cuibul soarelui”), „Crai nou” (Suceava), Nr.3673, 29.05.2004, p. 4
 • CÂRLAN, Nicolae, „Moldova preștefaniană” (recenzia la cartea de proză scurtă „Zodia Zimbrului”), „Crai nou” (Suceava), Nr.3698, 03.07.2004, p. 4
 • LEU, Ion, "Lanul Graiului", poezie dedicată lui Ion Anton//"Literatura și arta", 18 septembrie 2008, p. 2
 • ANTON, Ion, "De ce "Florile Dalbe" s-a înălțat până la "Steaua Calității"?" // "InfoProBusiness", nr.6-7, iuniue-iulie 2008, p. 14-15
 • Revista "4 AM For All Markets", april,2008, pagina de titlu, p. 16-17,p. 18,p. 24-25,p. 26,p. 31
 • RUSU, Tudor, "Ion Anton- un manager de presă devenit cunoscut lumii întregi"//"Făclia", nr.18, 8 mai 2008, p. 6
 • CIOCANU, Ion, Trei portrete, Ion Anton//"Viața Basarabiei", nr.2-4, 2008, pag.142-150
 • CIOCANU, Ion, Cuvântul, linia, culoarea//„Florile Dalbe”, nr.32, 2010, 28 oct., pag.7
 • ONOFREI, Octombrina, „Pentru scriitor cărțile sunt la fel ca și copiii pentru o mamă”//„Literatura și arta”, nr.48, 2 dec., 2010, pag.5
 • PARTOLE, Claudia, „Cartea care adună mai multe răspunsuri...”//„Florile Dalbe”, nr.33, 3 nov.,2011, pag.8
 • BANTOȘ, Ana, „Punctul de vedere ca punct de sprijin”//„Limba Română”, nr.9-10, 2012
 • CIOCANU, Ion, Încă o enciclopedie, mai a noastră//„Florile Dalbe”, nr.14, 2012, 12 apr., pag.3
 • CIOCANU,Ion, Două romane incitante (despre romanul-cronică „Foka”)//„Florile Dalbe”, nr.36, 2012, 29 nov., pag. 2-3
 • CIMPOI, Mihai, O cronică-cardeogramă, o cronică-destinogramă (notițe pe marginea romanului „Foka”)//„Florile Dalbe”, nr.37, 2012, 6 dec., pag.8;//„Literatura și arta”,nr.25,20 iunie 2013, pag.6
 • COLESNIC, Iurie, O sagă basarabeană (despre romanul „Foka”)//„Florile Dalbe”, nr.6,2013, 14 feb., pag.8
 • NOUR, Alina, FOKA- simbolul deportării „binelui” în „rău” și viceversa//„Limba Română”, nr.1-4, 2013
 • ROGAC, Raia, Ion ANTON:„Dacă Stalin n-a putut să deporteze toți basarabenii în Siberia, a adus Siberia în Basarabia” (despre romanul FOKA)//„Vatra veche”, nr.1, 2013// și în cartea „Alte punți de suflet”, pag.38-47, Ed. „Detectiv literar”, București, 2014
 • COCANU, Ion, FOKA- roman istoric inovator//„Florile Dalbe”, nr.28,29,26.09-03.10.2013, pag.2-3
 • CIOCANU, Ion, Foka- roman istoric inovator//în volumul „Absența exclusă”, Opera omnia, publicistică și eseu contemporan, Ed. Tipo Moldova, Iași, pag.219-226
 • PROCA, Eugenia, Ion ANTON:„Viața ca amintire” (roman social-politic, de iubire, ură și dezastru destinal)// „Făclia”, nr.45, 07.12.2013, pag.15
 • POSTOLACHI, Veronica, Forța tămăduitoare a amintirii (recenzie la romanul VIAȚA CA AMINTIRE)// „Florile Dalbe”, nr. 2,3, 16.01-23.01.2014, pag.3
 • POSTOLACHI, Veronica, Forța tămăduitoare a amintirii (cărți și atitudini: Viața ca amintire)// „Limba Română”, Nr.1, 2014, pag.169-176
 • MOVILĂ, Ludmila, O carte se simte bine atunci când e citită (cărți și atitudini: Viața ca amintire)// „Limba Română”, Nr.1,2014 pag. 165-168
 • PARTOLE, Claudia, O carte-adevăr... (recenzie la romanul „Viața ca amintire”)// „Univers Pedagogic Pro”, Nr. 14, 03.04.2014, pag.8
 • HLIB, Lidia,„Fie pânea cât de rea, tot mai bine-n țara ta” (impresii de lectură a romanului „Viața ca amintire”)//„Florile Dalbe”, Nr.15-16, 17.04.2014, pag.13
 • CIOCANU, Ion, Analiză concretă și discurs reflexiv în romanul „Viața ca amintire” de Ion Anton// "Florile Dalbe", Nr.-nr.9,10,11,12 din 06,13,20 și 27 aprilie 2014, pag.2-3
 • BLĂNARU, Gheorghe, Un roman zguduitor:„VIAȚA CA AMINTIRE”,„Florile Dalbe”// Nr.-nr.31,32 din 16 și 23 octombrie 2014, pag.2-3
 • PALLADI, Tudor, Aspirația omonimică a inspirației (recenzie la placheta JOCUL DE-A CUVINTELE), „Florile Dalbe”// Nr. 22 din 8 iunie 2017, pag.8
 • PALLADI, Tudor, Universul poemelor cu „CERCEI DE CIREȘE” (recenzie la placheta CERCEI DE CIREȘE), „Florile Dalbe”// Nr.23-24 din 15 iunie 2017, pag. 12

Legături externe[modificare | modificare sursă]