Hippie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Hippie contemporan din Rusia

Subcultura hippie (sau hippy) a fost inițial o mișcare de protest a tineretului împotriva societății materialiste occidentale, care a luat ființă în SUA la începutul anilor 1960 și care mai apoi s-a răspândit în multe țări din lume. Mișcarea hippie a fost atât o mișcare politică cât și culturală, considerată și o contracultură.

Cuvântul „hippie” vine de la „hipster”, care descria tinerii beatnik care s-au mutat în districtul Haight-Ashbury din San Francisco, SUA. Acești tineri moșteniseră atitudinea nonconformistă a generației beat, și-au creat cu timpul comunități proprii, ascultau rock psihedelic, erau adepți ai revoluției sexuale și foloseau droguri precum hașiș și LSD.

Moda și valorile hippie au avut un efect major asupra muzicii de masă, a televiziunii, filmelor, literaturii și artelor.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Conform lexicografului Jesse Sheidlower, cuvintele „hippie” și „hipster” vin de la cuvântul „hip”, a cărui origine este necunoscută.[1] Cuvântul „hippie” apare în romanul „On the Road” (1957) al scriitorului american Jack Kerouac.

Maşină decorată în stil hippie

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

John Basset Mc Cleary, The Hippie Dictionary: A Cultural Encyclopedia of the 1960s and 1970s, Ten Speed Press, ISBN # 1-58008-547-4.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Sheidlower, Jesse (), Crying Wolof, Slate Magazine, accesat în   .

Legături externe[modificare | modificare sursă]