Hans Morgenthau

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Hans Joachim Morgenthau (n. 17 februarie 1904 - d. 19 iulie 1980) a fost un influent politolog și jurist american, la origine evreu german, care s-a remarcat drept teoretician al relațiilor internaționale. Este unul dintre fondatorii realismului în teoria relațiilor internaționale.

Carieră universitară[modificare | modificare sursă]

Morgenthau a studiat începând din 1923 științele juridice și politice la Universitatea din Frankfurt am Main, apoi a continuat la München și la Berlin studii de drept și filozofie. În 1929 și-a susținut teza în domeniul dreptului popoarelor. Apoi a lucrat la Frankfurt ca judecător în Tribunalul de muncă. Dupa anul 1932 el a predat dreptul public la Universitatea din Geneva. În urma ascensiunii la putere a național-socialiștilor in Germania, Morgenthau nu s-a mai întors în Germania, ci a emigrat în Statele Unite.

El a activat acolo in cadrul mai multor universitati de prestigiu, între care Universitatea Chicago si New School for Social Research din New York. Pe lângă activitatea sa academică a activat împotriva Războiului din Viet Nam și în favoarea emigrației evreilor sovietici in Israel.


Teorii principale din
relațiile internaționale
și derivate

Realism și Neorealism
Idealism, Liberalism și Neoliberalism
Marxism și Teoria dependenței
Funcționalism și Neofuncționalism
Teoria critică și Constructivism