Halva

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Halva

Halva (de obicei în România: halva de floarea soarelui și în Republica Moldova halva de răsărită) (alte denumiri halviță, halawa, xalwo, haleweh, Helwa, halva, halava, helava, helva, halwa, aluva, chalva, chałwa) se referă la mai multe tipuri de produse de cofetărie, dense, dulci, servite în Orientul Mijlociu, Asia de Sud, Asia Centrală, Asia de Vest, Africa de Nord, Cornul Africii, Balcani, Europa de Est, Malta și în lumea evreiască.

Termenul Halva provine din limba arabă (Halwa حلوى) și este folosit pentru a descrie două tipuri de deserturi:

  • pe bază de făină: Acest tip de halva este ușor gelatinoasă și este făcută din făină de cereale, de obicei griș. Ingredientele principale sunt uleiul, făina, zahărul.
  • pe bază de unt și nuci: Acest tip de halva este sfărâmicioasă și, de obicei, făcute din Tahini (pastă de susan) sau alte tipuri de unt de nucă, cum ar fi untul din semințe de floarea-soarelui. Ingredientele principale sunt untul de nucă și zahărul.

Halvaua poate fi, de asemenea, bazată pe numeroase alte ingrediente, inclusiv semințe de floarea soarelui, nuci diverse, fasole, linte și legume cum ar fi morcovi, bostani, cartofi și dovleci.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Halva