Sari la conținut

George Vancu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
George Vancu
Date personale
Nume la naștereGheorghe Vancu
Născut26 octombrie 1919
Lipova, Arad, România
Decedat15 septembrie 1992
București, România
Ocupațieorchestrator, dirijor, folclorist, compozitor
Activitate
Gen muzicalpopulară, prelucrări folclorice, clasică
Case de discuriElectrecord

George Vancu (n. 26 octombrie 1919, Lipova, jud. Arad – d. 15 septembrie 1992, București) a fost un compozitor, dirijor și folclorist român. A fost unul din dirijorii și aranjorii permanenți ai Orchestrei de muzică populară Radio.

Studiile muzicale le-a început la Institutul de Artă din Timișoara cu Vasile Ijac (armonie), Mircea Hoinic (forme muzicale), Liviu Rusu (istoria muzicii), Nicolae Ursu (folclor), Ion Țibulescu (dirijat coral), continuându-le la Conservatorul din București cu Mihail Andricu (compoziție), Paul Constantinescu (armonie), Ioan D. Chirescu (teorie-solfegiu), Nicolae Buicliu (contrapunct), Theodor Rogalski (orchestrație), George Breazul (istoria muzicii) și Emilia Comișel (folclor).

Activitatea artistică

[modificare | modificare sursă]

A fost profesor de muzică la diverse școli generale, cercetător la Institutul de Folclor din București și în perioada 1960-1989 dirijor al Orchestrei de muzică populară Radio din București. A cules folclor din Banat (zonele Radna, Făget, Lipova etc.), apoi din Valea Vișeului, Valea Izei, Valea Marei și întreaga zonă a Maramureșului. A transcris, armonizat, orchestrat, dirijat și înregistrat peste 3000 de piese populare românești. A compus muzică corală, vocală (pentru grupuri populare și soliști), piese instrumentale (concertistice, suite, dansuri etc.). A compus muzică proletcultistă, a închinat ode dictatorului Nicolae Ceaușescu. A făcut parte din jurii naționale și internaționale de concursuri muzicale. A întreprins turnee artistice ca dirijor în Iugoslavia (1966, 1968, 1970, 1972, 1974, 1976, 1979), Franța (1971), Spania (1971), Anglia (1974). A fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor și redactor al Societății Române de Radiodifuziune. La o privire mai atentă a melodiilor sale, reiese o sensibilă armonie practic inegalabilă.

Muzică corală:

  • Hora Festivalului, cor mixt (1953)
  • În țara mea e primăvară, cor mixt (1964)
  • Coborâi din deal în vale (prelucrare folclorică), cor mixt (1973)
  • Mi-e țara însorită dimineața, cor (1979)
  • Cântecel de viață nouă, cor (1984)
  • Drag mi-i cântecul și jocul (1984)
  • Fluier, fluieraș, cor
  • Cosma, Viorel: Muzicieni din România. Lexicon biobibliografic, vol. IX (Ș-Z), Editura Muzicală, București, 2006