Președinte al Rusiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Președinte al Rusiei
Президент Российской Федерации
Prezident Rossiiskoi Federații

Штандарт президента Российской Федерации
În funcție
Vladimir Putin[1]  Modificați la Wikidata

din 

Reședință oficialăKremlinul din Moscova
Bocearov Rucei[*][[Bocearov Rucei (The headquarters of the Russian President in the summer)|​]]
Senatski dvoreț[*][[Senatski dvoreț (palace)|​]]
Bolșoi Kremliovski dvoreț[*][[Bolșoi Kremliovski dvoreț (palace)|​]]  Modificați la Wikidata
Durata mandatuluiDin 2012, șase ani; până atunci, patru; maximum două mandate consecutive, oricâte separate
Deținătorul inauguralBoris Elțin
Înființare  Modificați la Wikidata
Websiteru президент.рф
Rusia

Acest articol face parte din seria:
Politica și conducerea
Rusiei


Politica altor țări • 

Președintele Federației Ruse, numit mai simplu Președintele Rusiei (în rusă Президент России) este șeful statului, ocupantul celei mai importante funcții executive în Rusia. Puterea executivă este împărțită între președinte și primul-ministru, care este șeful guvernului. De la destrămarea Uniunii Sovietice, numai patru personalități au fost alese în această înaltă funcție. Președintele este ales pentru un mandat de șase ani, prin vot direct de toți cetățenii ruși cu drept de vot.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un candidat președinție[modificare | modificare sursă]

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a deveni președinte sunt stabililte de Constituția Rusiei. Președintele trebuie să fie cetățean rus, (poate fi și naturalizat), trebuie să aibă cel puțin 35 de ani și trebuie să fi locuit în Rusia pentru o perioadă de cel puțin 10 ani înaintea alegerilor.

Îndatoriri[modificare | modificare sursă]

Președintele este șeful statului și principala sa îndatorire este apărarea și păstrarea drepturilor și libertăților poporului rus, drepturi și libertăți garantate de Constituția Rusiei. Președintele este cel care determină politica internă și externă a guvernului. Președintele este și comandatul suprem al armatei.

Președintele este împuternicit să decerneze decorații de stat, să rezolve problemele legate de emigrație și este singurul care poate acorda grațieri.

Însemnele oficiale ale funcției[modificare | modificare sursă]

După depunerea jurământului oficial de către nou alesul președinte, acesta primește însemnele oficiale ale președinției. Acestea sunt folosite pentru afișarea rangului funcției în diferite ocazii speciale.

Colanul[modificare | modificare sursă]

Primul însemn care este desemnat pentru funcția prezidențilală este colanul cu emblemă. Elementrul central al emblemei este o cruce roșie cu brațe egale, pe care este asezată stema Rusiei. Crucea și colanul din aur sunt conectate prin intermediul a nouă elemente de forma stemei Rusiei și alte opt rozete având înscrise deviza "Valoare, muncă și glorie", aceeași care este trecută și pe spatele crucii centrale. În cadrul ceremoniei oficiale de investire a președintelui Vladimir Putin, colanul a fost așezat pe o pernă roșie, aflată la stânga podiumului oficial. În conformitate cu pagina oficială a președintelui, colanul este păstrat în reședința oficială a șefului statului, Kremlinul.

Drapelul[modificare | modificare sursă]

Drapelul este o versiune pătrată a steagului național, care are plasată în centru stema Rusiei. Drapelul este împodobit cu ciucuri aurii pe margine. Copii ale drapelului prezidențial sunt plasate în biroul șefului statului din Kremlin, în diferitele birouri ale agențiilor statului și pe mașina oficială cu care se deplasează cel mai important funcționar al statului. O variantă a drapelului cu proporțiile 2:3 este utilizată când președintele se deplasează pe mare. Drapelul este simbolul cel mai utilizat pentru a denota prezența președintelui în zonă.

Copia specială a Constituției[modificare | modificare sursă]

Colanul prezidențial

În păstrarea președintelui se află și o copie a Constituției Rusiei, care este folosită în timpul ceremoniei de investire. Această copie este o ediție de lux, cu coperți roșii și cu literele aurite, cu stema statului argintie. Copia specială a Constituției este păstrată în Biblioteca Prezidențială, aflată în Kremlin.

Jurământul de credință[modificare | modificare sursă]

Candidatul care este ales în cea mai înaltă funcție din stat trebuie să depună jurământul de credință în timpul investirii:

Lista președinților Federației Ruse[modificare | modificare sursă]

Această listă este generată cu date din Wikidata și este actualizată periodic de un robot.
Editările făcute în listă vor fi șterse la următoarea actualizare!

Foto Nume Începutul mandatului Sfârșitul mandatului
Boris Elțin 1991-07-10 1999-12-31
Vladimir Putin 2000-05-07
2012-05-07
2008-05-07
Dmitri Medvedev 2008-05-07 2012-05-07
Sfârșitul listei autogenerate.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Boris Elțin a demisionat pe 31 decembrie 1999, înainte de încheierea celui de-al doilea mandat.
  2. ^ Alexandr Ruțkoi a funcționat ca președinte interimar "în opoziție", în timpul crizei constituționale, 22 septembrie4 octombrie 1993.
  3. ^ Vladimir Putin, în timp ce era prim-ministru, a fost numit președinte interimar, după demisia lui Elțîn, fiind ales prin vot popular ca președinte al Rusiei pe 7 mai 2000.
  4. ^ Dmitri Medvedev a fost sprijinit de Putin în alegerile prezidențiale din 2008, unde a câștigat cu o majoritate de voturi de 70,28%.

Legături externe[modificare | modificare sursă]


  1. ^ Fiodorov, Valeri Valerievici[*][[Fiodorov, Valeri Valerievici (Russian political scientist)|​]], ВЫБОРЫ НА ФОНЕ КРЫМА: электоральный цикл 2016—2018 гг. и перспективы политического транзита (în rusă)