European Solar Telescope

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Institutele membre ale Asociației Europene pentru Telescoape Solare provin din 15 țări diferite.

European Solar Telescope (EST) (în română Telescopul Solar European) este un proiect paneuropean de construire a unui telescop solar de 4 metri de generație următoare, care va fi amplasat la Observatorul Roque de los Muchachos[1] din Insulele Canare, Spania. Acesta va utiliza instrumente de ultimă generație cu o rezoluție spațială și temporală ridicată, care pot produce în mod eficient informații spectrale bidimensionale pentru a studia cuplajul magnetic al Soarelui între fotosfera profundă și cromosfera superioară. Acest lucru va necesita diagnosticarea proprietăților termice, dinamice și magnetice ale plasmei pe mai multe scări de înălțime, prin utilizarea imagisticii cu lungimi de undă multiple, a spectroscopiei și a spectropolarimetriei.

Proiectul EST va pune un accent deosebit pe utilizarea simultană a unui număr mare de instrumente în domeniul vizibil și în infraroșu apropiat, îmbunătățind astfel eficiența fotonică și capacitățile de diagnosticare în comparație cu alte telescoape solare terestre sau spațiale existente sau propuse. În mai 2011, EST se afla la finalul studiului de proiectare conceptuală.

EST este dezvoltat de către European Association for Solar Telescopes (EAST) (în română Asociația Europeană pentru Telescoape Solare), care a fost înființată pentru a asigura continuitatea fizicii solare în cadrul comunității europene. Principalul său obiectiv este de a dezvolta, construi și opera EST.[2] Telescopul Solar European este adesea considerat ca fiind omologul Telescopului Solar American Daniel K. Inouye, a cărui construcție s-a încheiat în noiembrie 2021.

Studiu de proiectare conceptuală[modificare | modificare sursă]

Studiul de proiectare conceptuală[3] realizat de instituții de cercetare și companii industriale a fost finalizat în mai 2011[4], a durat 3 ani, a costat 7 milioane de euro și a fost cofinanțat de Comisia Europeană în cadrul celui de-al șaptelea program-cadru de cercetare al UE (PC7).[5] Studiul estimează un cost de 150 de milioane de euro pentru proiectarea și construcția EST și prevede aproximativ 6,5 milioane de euro anual pentru funcționarea acestuia.

Parteneri[modificare | modificare sursă]

Asociația Europeană pentru Telescoape Solare (EAST) este un consorțiu format din 7 instituții de cercetare și 29 de parteneri industriali din 15 țări europene, care există cu scopul, printre altele, de a întreprinde dezvoltarea EST, pentru a menține Europa la granița fizicii solare în lume. De asemenea, EAST intenționează să dezvolte, să construiască și să opereze un Telescop Solar European (EST) de generație următoare cu deschidere mare în Observatorul Roque de los Muchachos, Canare, Spania.

Institutul Localizare
IGAM Institutsbereich Geophysik, Astrophysik und Meteorologie Austria Graz, Austria
HVO Hvar Observatory Croația Hvar, Croația
AIASCR Astronomical Institute AS CR Cehia Ondřejov, Republica Cehă
THEMIS THEMIS S.L.,[note 1] INSU-CNRS, CNR Franța Paris, Franța
KIS Kiepenheuer-Institut für Sonnenphysik Germania Freiburg, Germania
HSPF Hungarian Solar Physics Foundation Ungaria Gyula, Ungaria
INAF Istituto Nazionale di Astrofisica Italia Roma, Italia
UU Utrecht University, Sterrenkundig Instituut Țările de Jos Utrecht, Țările de Jos
ITA Institute for Theoretical Astrophysics Norvegia Oslo, Norvegia
IA UWr Astronomical Institute of the Wroclaw University Polonia Wroclaw, Polonia
AISAS Astronomical Institute of the Slovak, Academy of Sciences Slovacia Tatranská Lomnica, Slovacia
IAC Instituto de Astrofísica de Canarias Spania La Laguna, Canare, Spania
SU Institute for Solar Physics Suedia Stockholm, Suedia
IRSOL Istituto Ricerche Solari Elveția Locarno, Elveția
UCL-MSSL University College London - MSSL Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord Londra, Regatul Unit

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en „El Telescopio Solar Europeo se instalará en La Palma”. Instituto de Astrofísica de Canarias • IAC (în engleză). Accesat în . 
  2. ^ en The European Solar Telescope
  3. ^ „Conceptual Design Study - Final Report” (PDF). www.themis.iac.es. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  4. ^ en „Partners Institutions”. www.est-east.eu. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ en „SUCCESS STORIES - How much money has the EU invested in this?”. ec.europa.eu. Accesat în . 

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Societatea THEMIS Limited Company a fost creată în anul 2000 ca o societate spaniolă cu drepturi de autor și o operațiune comună între Spania, Italia și Franța și deținută de Centrul Național de Cercetări Științifice francez (în franceză „Centre National de la Recherche Scientifique”) (CNRS) (80%) și Consiliul Național de Cercetări italian (în italiană „Consiglio Nazionale delle Ricerche”) (CNR) (20%).

Legături externe[modificare | modificare sursă]