Ciclu solar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Corelaţia dintre radiaţie, numărul petelor solare, erupţiile solare şi radiaţia din banda de 10,7 cm.
Numărul petelor solare în ultimii 400 de ani.

Ciclul solar sau ciclul activității solare este o variație periodică a radiației solare, variație care determină schimbări climatice pe Pământ.

Ciclul solar are o durată medie de 11,2 ani, însă se cunosc și cicluri solare cu durate între 8 și 15 ani. Se presupune că un ciclu solar este determinat de câmpul magnetic al Soarelui, care se inversează o dată la 11 ani, un ciclu magnetic complet durând de fapt 22 de ani. Activitatea solară este caracterizată prin numărul de pete solare, numărul de erupții solare și radiația solară. Cel mai bun indice este considerat cel al radiației de 2,8 GHz, adică al radiației cu lungimea de undă de 10,7 cm.

În afară de ciclul cu durata de 22 de ani există și variații cu perioadă mare de timp. În figura alăturată se observă scăderea numărului de pete solare în a doua jumătate a secolului al XVII-lea.

Al 24-lea ciclu solar[modificare | modificare sursă]

Al 24-lea ciclu solar este al 24-lea ciclu solar de după 1755, când a început înregistrarea observațiilor astronomice asupra petelor solare. Este ciclul solar curent, el a început la 8 ianuarie 2008. Maximum solar al acestui ciclu este prognozat în 2013.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]