Eugenia a Franței

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Eugénie de Montijo
Contesă de Teba și marchiză de Ardales
Portretul oficial al împărătesei
Portretul oficial al împărătesei
Împărăteasă a Franței
Domnie 30 ianuarie 1853 – 11 ianuarie 1871
Căsătorit(ă) cu Napoleon al III-lea al Franței
Urmași Napoléon Eugène, Prinț Imperial
Nume complet
María Eugenia Ignacia Augustina de Palafox Portocarrero de Guzmán y Kirkpatrick
Casa regală Casa de Bonaparte
Tată Cipriano de Palafox y Portocarrero
Mamă María Manuela Enriqueta Kirkpatrick de Closbourn y de Grevigné
Naștere 5 mai 1826(1826-05-05)
Granada, Spania
Deces 11 iulie 1920 (94 de ani)
Madrid, Spania
Înmormântare Mănăstirea Saint Michael, Farnborough
Semnătură Eugenia a Franței's signature

Eugénie de Montijo (n. 5 mai 1826 – d. 11 iulie 1920) născută Doña Maria Eugenia Ignatia Augustina Palafox de Guzman Portocarrero-Kirkpatrick, Contesă de Teba, a fost ultima împărăteasă a Franței din 1853 până în 1871, ca soție a împăratului Napoleon al III-lea.

Împărăteasă[modificare | modificare sursă]

Ultima împărăteasă a Franței s-a născut la Granada, Spania, fiica lui Don Cipriano de Palafox y Portocarrero, al 9-lea Connte Montijo, al 14-lea Marchiz Ardales, al 17-lea Marchiz Moya, al 13-lea Marchiz Algaba, al 15-lea Conte Teba, al 8-lea Conte Fuentidueña [1], și a soției lui pe jumătate scoțiană, pe sfert belgiană și pe sfert spaniolă María Manuela Enriqueta Kirkpatrick de Closbourn y de Grevigné, fiica scoțianului William Kirkpatrick de Closbourn (1764-1837), care a devenit Consului Statelor Unite la Malaga.

Sora mai mare a Eugeniei, María Francisca de Sales de Palafox Portocarrero y Kirkpatrick, cunoscută ca Paca (1825-1860), care a moștenit cele mai multe onoruri de familie și a fost al 12-a Ducesă de Peñaranda Grandee a Spaniei și a 9-a Contesă de Montijo (titlu pe care mai târziu l-a cedat surorii sale), s-a căsătorit cu Ducele de Alba în 1849.

Până la căsătoria ei în 1853, Eugenia a utilizat diferite titluri de Contesă de Teba sau Contesa de Montijo, dar unele titluri de familie au fost moștenite în mod legal de către sora ei mai mare, care au trecut Casei de Alba. După decesul tatălui ei, Eugenia a devenit a 9-a Contesă de Teba[2].

Împărăteasa Eugenia și doamnele sale de onoare, pictură de Franz Xaver Winterhalter, 1855.

Eugenia de Montijo, așa cum a devenit cunoscută în Franța, a fost educată la Paris, la mănăstirea Sacré Cœur, unde a primit o educație catolică. Când Prințul Ludovic Napoleon a devenit președinte al celei de-A Doua Republici Franceze, Eugenia a apărut împreună cu mama sa la câteva baluri oferite de "prințul-președinte" la Palatul Elysée. L-a întâlnit pe viitorul împărat și s-au căsătorit la 30 ianuarie 1853, nu mult după ce el fusese refuzat de Prințesa Carola (mai târziu regină a Saxoniei), nepoata deposedatului rege al Suediei Gustav al IV-lea Adolf și de nepoata adolescentă a reginei Victoria, Prințesa Adelheid de Hohenlohe-Langenburg.

A fost mama lui Ludovic Napoléon, Prinț Imperial.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Grandesp.or.uk. Genealogy of the Counts of Montijo
  2. ^ În ediția din 1901 a Almanahului Gotha apare sub acest titlu

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Eugenia a Franței