Sari la conținut

Catedrala Notre-Dame din Paris

48°51′11″N 2°20′59″E (Catedrala Notre-Dame din Paris) / 48.853°N 2.3498°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Notre-Dame de Paris)
Catedrala Notre-Dame de Paris

Catedrala Notre-Dame în 2013
Informații generale
Confesiuneromano-catolică
HramSfânta Maria
Jurisdicție religioasăArhidieceza de Paris  Modificați la Wikidata
Tipcatedrală
ȚaraFranța
LocalitateParis
Arondismente municipale în FranțaArondismentul 4 din Paris
Coordonate48°51′11″N 2°20′59″E ({{PAGENAME}}) / 48.853°N 2.3498°E
Date despre construcție
Stil arhitectonicgotic
ArhitectJehan de Chelles[*][[Jehan de Chelles (artist francez)|​]]
Pierre de Montreuil[*][[Pierre de Montreuil (arhitect francez)|​]]
Pierre de Chelles[*][[Pierre de Chelles (arhitect francez)|​]]
Jean Ravy[*][[Jean Ravy (arhitect francez)|​]]
Raymond du Temple[*][[Raymond du Temple (arhitect francez)|​]]  Modificați la Wikidata
Înălțime maximă69 metri
Istoric
Data începerii  Modificați la Wikidata
Sfințire1182
Perioadă construcție1163-1345
Localizare
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter
hasthtag

Catedrala Notre-Dame din Paris (în română Catedrala „Doamna Noastră”, cu referire la Fecioara Maria) este un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franța, sediu al Arhiepiscopiei Parisului. Catedrala se află pe Île de la Cité, în centrul Parisului.

Construcția a început în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfințit altarul, dar construcția catedralei a durat din 1163 până în 1345. Construcția clădirii cu cinci nave s-a terminat prin lucrările de pe fațada vestică, iar pe la mijlocul secolului al XIV-lea, prima capodoperă a stilului gotic timpuriu era gata. Cu toate că desenele inițiale și strana evocau încă stilul romanic, aici s-au aplicat pentru prima oară soluții arhitecturale specifice stilului gotic.

Fațada dantelată și cele două turnuri patrulatere, de câte 69 m fiecare, radiază mult echilibru. Intrarea în catedrală se face prin trei porți bogat ornamentate, care evocă simbolurile stilului gotic târziu. Impresia spațială în interiorul bisericii este copleșitoare, zidurile ei se înalță pe trei rânduri de coloane. De proporții impozante, 130 m lungime, 45 m lățime, 35 m înălțime, unde încap până la 10.000 de persoane. Nava principală este împodobită cu statui și picturi.

În timpul iacobinilor (1793-1794) catedrala a fost profanată devenind Templu al Rațiunii și loc unde erau citite și dezbătute operele iluminiștilor, ca parte a Cultului Ființei Supreme. Catedrala a redevenit catolică în urma concordatului lui Napoleon I cu papa Pius al VII-lea din 1801, Napoleon fiind încoronat aici împărat al Franței pe data de 2 decembrie 1804.

Catedrala Notre-Dame din Paris este vizitată de circa 13 milioane de persoane anual, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 30.000 de oameni. În zilele cu afluența ridicată, pricinuită de sărbători sau evenimente importante, se poate ajunge chiar și la 50.000 de oameni. Vorbind despre vitralii, trebuie să amintim de cele trei roze ale catedralei, care reprezintă una din marile opere de artă ale creștinătății. Roza de sud, numită și La Rose du Midi, este un dar din partea regelui Ludovic al IX-lea al Franței și este consacrată Noului Testament.

Incendiul din 15 aprilie 2019

[modificare | modificare sursă]

Pe 15 aprilie 2019, ora 19:50 (ora Europei de Est), un incendiu a izbucnit pe acoperișul catedralei.[1][2] Se presupune că incendiul ar fi fost cauzat de lucrările de renovare realizate pe clădire[3][4], după o cerere de reparare de urgență din 2018.[5] Clădirile din zonă au fost evacuate.[3] Turnul-fleșă al catedralei s-a prăbușit.[6] Flăcările au înghițit partea superioară a catedralei, inclusiv vârful, care s-a prăbușit.[7]

  1. ^ CNBC (). „Paris' Notre Dame Cathedral on fire”. www.cnbc.com. Accesat în . 
  2. ^ „Important incendie en cours dans la cathédrale Notre-Dame de Paris” (în franceză). . Accesat în . 
  3. ^ a b „Notre-Dame cathedral on fire in Paris”. BBC. Accesat în . 
  4. ^ fr Le Monde|data=15 aprilie 2019|accessdate=15 aprilie 2019
  5. ^ „Notre-Dame: Cracks in the cathedral”. BBC News. . Accesat în . 
  6. ^ País, El (). „La catedral de Notre Dame de París sufre un importante incendio”. El País (în spaniolă). ISSN 1134-6582. Accesat în . 
  7. ^ 'Significant fire' underway at Notre Dame Cathedral in Paris”. www.euronews.com. Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]