Eugen Coșeriu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Eugen Coșeriu
Eugen Coşeriu.jpg
Date personale
Născut[5][6][7][8][9] Modificați la Wikidata
Mihăileni, raionul Rîșcani, Moldova Modificați la Wikidata
Decedat (81 de ani)[5][6][8][9] Modificați la Wikidata
Tübingen, Germania[10] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Etnieromâni Modificați la Wikidata
Ocupațielingvist
filolog[*]
profesor universitar[*]
romanist
filozof Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Universitatea Sapienza din Roma  Modificați la Wikidata
OrganizațieUniversitatea din Tübingen  Modificați la Wikidata
Influențat deAntonino Pagliaro[*]  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul Republicii
honorary doctor of the University of Madrid Complutense[*] ()
honorary doctor of the University of Padua[*][1]
Grand Cross of the Civil Order of Alfonso X the Wise[*] ()
honorary doctorate of the University of Vigo[*] ()[2]
honorary doctorate of the University of Salamanca[*] ()[3]
doctor honoris causa al Universității din Las Palmas, Gran Canaria[*] ()[4]
honorary doctorate of the Autonomous University of Madrid[*]
Profesor pentruAdolfo Elizaincín[*]  Modificați la Wikidata
Logo of the Romanian Academy.png Membru de onoare al Academiei Române
Prezență online

Eugeniu Coșeriu (sau Eugenio Coseriu, n. 27 iulie 1921, comuna Mihăileni, județul interbelic Bălți, România, azi în Republica Moldova – d. 7 septembrie 2002, Tübingen, Germania) a fost un lingvist român din exil[11], membru de onoare al Academiei Române (din 1991)[12]. Este fondatorul primei școli lingvistice din America de Sud și al Școlii lingvistice de la Tübingen. Părinte a ceea ce azi se numește lingvistica integrală, Eugeniu Coșeriu este unul dintre cei mai importanți lingviști ai secolului XX.

Studii[modificare | modificare sursă]

A absolvit liceul "Ion Creangă" din orașul Bălți, apoi și-a continuat studiile în filologie la universitățile din Iași, Roma; a mai studiat filosofie la Universitatea din Milano. Între 1950 și 1963 a predat la Universitatea din Montevideo, Uruguay, între 1961 și 1963 fiind profesor-invitat și la Universitatea din Bonn, Germania. Din 1963 și până la sfârșitul vieții a fost profesor la Tübingen. Mai multe generații de discipoli ai lui Eugen Coșeriu constituie Școala de lingvistică de la Tübingen. A fost Doctor Honoris Causa a aproape 50 de universități din întreaga lume.

Activitatea științifică[modificare | modificare sursă]

Doctor în Filologie și Filosofie, autorul unui număr de peste 50 de volume și a mii de pagini de exegeză, al unor noi teorii despre principiile fundamentale ale filologiei, contribuie la îmbogățirea metodologiei disciplinelor lingvistice.
Opera științifică a lui Eugen Coșeriu n-a cunoscut prea multe ediții în limba română, majoritatea lucrărilor savantului au apărut în italiană, spaniolă, germană, franceză și alte limbi. Traducerea în românește a Lecțiilor de lingvistică generală a fost un eveniment reverberant în viața academică de la Chișinău și București. Lucrarea este una de referință în domeniu, apariția ei marchează, în opinia discipolului de la Cluj al lui Coșeriu, lingvistul Mircea Borcilă, „un moment important în procesul istoric de recuperare a gândirii științifice a marelui savant și de emancipare a teoriei lingvistice românești”, dat fiind că „în contextul numeroaselor cărți de același gen apărute, în diverse limbi, în ultima jumătate de secol, aceste Lecții de lingvistică generală se disting, într-un mod deosebit de pregnant, prin altitudinea epistemiologică și vastitatea orizontului investigațional, prin temeinicia inegalabilă cu care sunt evaluate marile doctrine ale lingvisticii contemporane și, nu în ultimul rând, prin limpezimea și claritatea cu care sunt înfățișate contururile abordării proprii asupra fenomenului lingvistic”.[13]. Totuși, în mod evident, concepția coșeriană trebuie studiată în ansamblu, ca sistem. Lucru pe care și l-au propus discipolii marelui filolog.
Eugen Coșeriu a menținut legături strânse cu mediul științific românesc și cu baștina, revenind deseori atât în satul său natal, cât și la București, Cluj, Chișinău. În calitate de om de știință nu a ezitat să-și susțină cu fermitate convingerile, chiar atunci când acestea veneau în contradicție cu un regim sau altul. Referindu-se la practicile de „purificare lingvistică” la care recurg autoritățile de la Chișinău, promovând ideea existenței unei limbi moldovenești, în cadrul conferinței științifice Unitatea limbii române - cu privire specială la Basarabia și Bucovina[14], Eugen Coșeriu a reiterat opinia, pe care a susținut-o mereu, că „a promova sub orice formă o limbă moldovenească, deosebită de limba româna este, din punct de vedere strict lingvistic, ori o greșeală naivă, ori o fraudă științifică. Din punct de vedere istoric și practic este o absurditate, o utopie și din punct de vedere politic e o anulare a identității etnice și culturale a unui popor și deci un act de genocid etnico-cultural”.

În comunicarea susținută la Congresul al V-lea al Filologilor Români (Iași-Chișinău, 6-9 iunie 1994) Eugen Coșeriu face o prezentare generală a tipologiei limbilor romanice, oprindu-se asupra locului limbii române printre limbile romanice și stării actuale a dialectului dacoromân. Comunicarea conține de asemenea o argumentare riguroasă (sub aspect genealogic, tipologic și al arealului) a tezei privind unitatea dialectului dacoromân. Lingvistul insistă asupra fraudelor științifice comise de susținătorii teoriilor care neagă unitatea acestuia. Chestiunea care îl preocupă pe Coșeriu în mod deosebit este menținerea acestei unități, aspect pe care îl abordează într-o altă comunicare, prezentată la Sesiunea Științifică "Limba română și varietățile ei locale" (București, 31 octombrie 1994). Una dintre concluzii fiind că: „limbă a culturii și limbă de stat este limba română pentru întreg spațiul carpato-danubiano-nistrean, adevăr care nu poate submina independența Republicii Moldova ca stat, tot așa cum nu subminează independența Australiei, a Canadei sau a Statelor Unite ale Americii recunoașterea limbii engleze ca limbă oficială, de stat, a acestor țări”, pentru că, le aduce aminte Coșeriu oponenților săi, „granițele politice nu au coincis și nici nu pot coincide cu cele lingvistice”.
Conform afirmației lui Mircea Borcilă (Universitatea din Cluj), Eugen Coșeriu a fost „cel mai strălucit exponent al culturii române în planul universal al științelor omului”.[15]

Eugen Coșeriu folosea în activitatea didactică și de cercetare mai multe limbi, schimbând cu ușurință limba în care ținea cursurile. Cât privește limba sa maternă, ordinea este următoarea: "Româna și italiana, apoi spaniola și germana (...). Depinde însă și de circumstanțe și de felul de texte: versuri scriu în română, proză am scris în italiană, iar studiile de lingvistică au fost elaborate în spaniolă, franceză și germană" [16].

Opera lingvistică (selectivă)[modificare | modificare sursă]

 • Teoría del lenguaje y lingüística general, Madrid, 1973.
 • Sincronía, diacronía e historia, Madrid, 1973 (trad. în română: Sincronie, diacronie și istorie, București, 1997).
 • Principios de semántica estructural, Madrid, 1978.
 • El hombre y su lenguaje, Madrid, 1977.
 • Tradición y novedad en la ciencia del languaje, Madrid, 1977.
 • Gramática y semántica universales, Madrid, 1978.
 • Introducere în lingvistică, Editura Echinox, Cluj, 1999, traducere de Elena Ardeleanu și Eugenia Bojoga, cuvânt înainte de Mircea Borcilă.
 • Lecții de lingvistică generală, Chișinău, Editura ARC, 2000.
 • Limbaj și politică, în „Revista de lingvistică și știință literară”, nr. 5, 1996, Institutul de Lingvistică și Institutul de Istorie și Teorie Literară ale Academiei de Științe a Moldovei, 1996.
 • Latinitatea orientală, în culegerea Limba română este patria mea. Studii. Comunicări. Documente, Chișinău, 1996, p. 15-31.
 • Unitatea limbii române - planuri și criterii, ibidem, p. 205-121.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ https://www.unipd.it/en/university/history/honorary-degrees  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ https://www.uvigo.gal/uvigo_es/organizacion/informacion/honoris_causa/doutores.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 3. ^ https://www.usal.es/doctorados-honoris-causa  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 4. ^ https://www.ulpgc.es/rectorado/doctores-honoris-causa-ulpgc  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 5. ^ a b „Eugen Coșeriu”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 6. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
 7. ^ Косерю Эухенио, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*] 
 8. ^ a b Eugenio Coșeriu, SNAC, accesat în  
 9. ^ a b Eugenio Coseriu, Brockhaus Enzyklopädie, accesat în  
 10. ^ „Eugen Coșeriu”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 11. ^ Și-a definitivat studiile în Italia, dar din cauza condițiilor istorice (instaurarea comunismului) a rămas în străinătate pentru tot restul vieții, activând mai întâi în Italia, apoi în Uruguay și Germania.
 12. ^ Academia Română - Membri de onoare din străinătate.
 13. ^ Vezi Eugen Coșeriu, Lecții de lingvistică generală, Chișinău, Editura ARC, 2000, Cuvânt înainte de Mircea Borcilă
 14. ^ Comunicat 27.03.2003 - Unitatea limbii române
 15. ^ Comunicat 09.05.2001 - Eugen Coseriu
 16. ^ Eugenia Bojoga, Daloguri cu Eugeniu Coșeriu în limba germană

Afilieri[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]