Discuție:Pompă de căldură

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Articolul Pompă de căldură este un subiect de care se ocupă Proiectul Energie, o inițiativă de dezvoltare a unei serii de articole complete și documentate despre Energie Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

Terminologie[modificare sursă]

Vă rog, înainte de a traduce un text tehnic să vă puneți la punct cu terminologia. „Produce energie” „direcția de mișcare a căldurii”, „a muta căldura” sunt expesii care nu se folosesc în limba română, ba unele sunt chiar greșite. De asemenea, noțiunea de „invertor de căldură” nu există, lumea trebuie să-și spargă capul, sau să meargă la sursă ca să înțeleagă ce ați vrut să spuneți. Pompele de căldură folosesc „agenți de lucru”, nu „agenți frigorifici”, deoarece nu sunt mașini frigorifice. Diferența se reflectă și în modul în care se definește eficiența lor, într-un fel la pompele de căldură și în alt fel la mașinile frigorifice (rezultând alte cifre la aceleași schimburi energetice). Toată munca trebuie refăcută, așa că mai bine ar fi fost să vă fi concentrat într-un domeniu pe care îl stăpâniți, e vorba pur și simplu de folosirea eficientă a resurselor umane. --Turbojet 14 martie 2010 00:27 (EET)

Buna! Astept raspuns[modificare sursă]

Buna! V-am raspuns la comentariile din discutiile (istoricul articolului) la titlul "pompa de caldura" dupa ce am observat ca ati sters o intrare. A durat ceva pana mi-am dat seama cum anume se scrie si unde...Atentionarile dvs nu apar nicaieri doar daca te apuci sa cauti dupa ele mult si bine. Parca ar fi ascunse intentionat. Din ce ati scris acolo parea ca sunteti extrem de suparat pe o persoana pe care nu o cunoasteti. Va purtati de parca fiecare om de rand ar trebui sa fie expert wikipedia. Imi pare rau sa va spun dar nu e asa. Fiecare e expert in domeniul lui, pe diploma mea nu scrie expert wikipedia, poate pe a dvs scrie, nu stiu. Sunt nou pe acest site si am observat ca unele subiecte cum ar fi pompele de caldura nu au niciun fel de referiri sau foarte putine. De asemenea am observat ca multe paragrafe din articol ar trebui modificate. Cel mai simplu mi-a fost sa fac o trimitere catre site-ul care are cele mai multe informatii la ora actuala in lb romana despre acest subiect. Am inteles ca vi s-a parut spam. Credeti-ma nu as fi adaugat acel link daca deasupra lui nu exista altul de la o firma de profil care la randul ei pe site explica cum functioneaza anumite componente ale acestor aparate. Pe pagina nu se face publicitate la un produs anume, se vorbeste la modul general despre functionarea acestor aparate. Pot sa va dau nenumarate exemple mai ales de pe pagini in lb angleza unde la referinte apar firme de profil cu diferite date, studii, cercetari, scheme, statistici care sunt acceptate pentru acele firme sunt cele mai avizate sa isi dea cu parerea despre acestea. Deci de ce acest standard dublu? Stergerea intrarii s-a produs se pare la un timp foarte scurt(chiar daca am observat abia a doua zi) dar raspunsul la intrebari nu a aparut nici pana azi. --Dan040 (discuție) 6 noiembrie 2016 17:12 (EET)

Dacă așteptați răspuns înseamnă că mi-ați pus o întrebare, lucru despre care aflu abia acum. Nici măcar acum nu indicați clar problema, dar după o căutare înțeleg că vă referiți la această editare, făcută de anonimul 79.117.63.30, care ați fi dumneavoastră. Textul introdus acolo este linkspam (conține un link către un magazin online), ceea ce îl face inacceptabil pentru Wikipedia. -- Victor Blacus (discuție) 6 noiembrie 2016 17:38 (EET)
Site-ul web respectiv este considerat spam pentru oferta „magazin online”. Orice site care conține o ofertă comercială (criteriul „buy”) nu este acceptabil ca sursă, deoarece se consideră că nu este neutru, ci servește interesele proprietarului. Ar fi neutră o pagină despre pompe de căldură cu scop didactic de la o universitate, dar nu una de la o firmă. Referințele la firme se fac doar spre acele firme care nu au oferte comerciale în paginile lor, pur și simplu pentru că sunt prea cunoscute ca să mai aibă nevoie de reclamă. --Turbojet 6 noiembrie 2016 19:30 (EET)

Buna! In sfarsit! Voi cita de la dvs sper ca asa se procedeaza, daca nu imi cer scuze dar voi incerca sa fiu cat mai explicit: "Dacă așteptați răspuns înseamnă că mi-ați pus o întrebare, lucru despre care aflu abia acum." Victor Blacus Exact! Tocmai aici este problema! Daca va uitati pe pagina cu pricina la Discuție Utilizator:79.117.63.30 veti observa foarte clar o intrare facuta de mine si semnata (dupa ce mi-am dat seama cum se procedeaza) Asta a fost in 3 noiembrie 2016. Dvs Victor Blacus aveti 4 intrari acolo Spam 2 noiembrie 2016 22:54 (EET)Spam 2 noiembrie 2016 22:54 (EET)Vă rugăm să încetați!2 noiembrie 2016 22:55 (EET) si ultima dupa care ati disparut in neant Vă rugăm să încetați! 2 noiembrie 2016 22:56 (EET) Deci dvs ati raspuns ,in cateva minute, la 4 modificari de ale mele facute fara cont, (e prima oara cand fac o modificare). Dvs va exprimati la modul in care aveti de a face cu un spammer inrait care vandalizeaza site-ul dvs, ceea ce este fals. Tocmai v-am explicat ca sunt incepator aici si e prima data cand fac modificari pe wikipedia. Dupa ce am observat unde si cum se fac modificari la atentionarile dvs am scris si eu parerea mea. Dar dvs se pare ca aveti aceeasi problema ca si mine cu acest site desi se pare ca activati pe el de peste 10 ani. Nici acest raspuns (pe care l-ati scris acum) nu imi apare la raspunsuri, deci daca nu veneam din nou pe aceasta pagina nu stiam ca exista. Ceea ce incerc sa va explic in primul rand este ca nu aveti de a face cu o persoana care din rea vointa ar dori sa faca nu stiu ce, pe acest site, chiar daca din raspunsurile dvs asa pare. Acum sa va explic (ceea ce am mai facut odata pe pagina de "Discuție Utilizator:79.117.63.30") de ce am introdus acest link. Pe pagina cu panou solar am observat un link care e ultimul si este acesta: http://www.lpelectric.ro/ro/applications/applications_cab_ro.html De asemenea am observat ca este o firma care se ocupa cu panouri solare si accesorii si vinde produse ceea ce reiese de aici http://www.lpelectric.ro/ro/products/products_ro.html. Pagina noastra de panouri solare este aceasta: climacenter(dot)ro/informatii-panouri-solare/ Va rog sa aruncati o privire, in momentul editarii existau produse la baza paginii, acum nu mai exista iar toata pagina se refera la panouri solare (in special termice) la modul general. Pozele sunt cumparate de noi desenele le-am facut noi deci nu poate fi vorba de copyright. In partea de jos nu mai este niciun produs. "este considerat spam pentru oferta „magazin online”.Turbojet "Daca e necesar putem incerca sa scoatem linkul la magazinul online (banuiesc ca e posibil tehnic) doar dorim sa comunicati cu noi sa intelegem ce si cum putem face, pentru ca in esenta dorim acelasi lucru, sa informam populatia despre aceste tehnologii in limba romana pentru ca in engleza exista foarte multe informatii pe internet. Va multumesc

PS "Filtrul de spam nu vă permite să salvați acestă pagină pentru că a fost detectată prezența unei adrese URL din lista de spam." Deci sa inteleg ca dvs (Victor Blacus) inainte de a cerceta daca aveti sau nu dreptate ati introdus linkul nostru in lista de spam... Nici nu stiam ca se poate face asa ceva. Deci se pare ca am avut dreptate cand spuneam mai sus de abordare indoielnica a situatiei de fata si de o reactie evident exagerata fata de problema cu care v-ati confruntat. Presupun ca aveti probleme cu spammeri in fiecare zi si acest automatism s-a format in timp. OK, inteleg, am modificat linkul pentru altfel nu pot sa va prezint parerea mea vis-a-vis de aceasta situatie nefericita. --Dan040 (discuție) 7 noiembrie 2016 10:28 (EET)

Politica de neutralitate consideră că firmele care doar distribuie produse sunt în conflict de interese pe Wikipedia. Adică se aplică butada „ce zice vânzătorul...”. Ca urmare site-urile lor nu sunt considerate surse de încredere pentru Wikipedia. Oriunde găsiți legături spre siturile firmelor care distribuie produse le puteți elimina de pe Wikipedia, inclusiv în exemplele menționate de dv., care probabil n-au apucat să fie „pieptănate”. Însă veți păstra legăturile spre site-urile firmelor care produc. Veți păstra legătura spre BMW, dar veți elimina legăturile spre dealerul Cutare care vinde mașini BMW. Asta este ideea.
Ar mai fi un criteriu, cel de notabilitate. Legăturile spre site-urilor web ale firmelor care au pagini pe Wikipedia (și le au pentru că sunt notabile, nu pentru că cineva a insistat să le facă pagina) sunt admise. Dar cu moderație, de obicei prin legături interne ale Wikipediei spre pagina firmei, care are în casetă site-ul web.
Încercarea dv. de a realiza o legătură pe Wikipedia spre site-ul firmei dv. este fără șanse, deoarece Wikipedia nu vă promovează din principiu. Wikipedia doar vă consemnează dacă afacerea dv. este deja notabilă, adică practic lumea (media) vorbește așa de mult despre ea încât nu mai aveți nevoie de legătura pe Wikipedia. --Turbojet 7 noiembrie 2016 12:06 (EET)
"Însă veți păstra legăturile spre site-urile firmelor care produc" Perfect. Firma climacenter srl PRODUCE marca WARMTECH pompa de caldura apa-apa http://climacenter(dot)ro/categorie-produs/pompe-de-caldura/pompa-de-caldura-apa-apa/ Puteti sa studiati si datele tehnice daca doriti, sunt prezente pe pagina fiecarui produs. Deci se incadreaza la producator. Dar inca odata va spun, in paginile mentionate NU APAR PRODUSE PENTRU VANZARE. Defapt nu e specificata nicio marca doar este explicata functionarea pompelor de caldura, panourilor solare, aparatelor de aer conditionat.
"Oriunde găsiți legături spre siturile firmelor care distribuie produse le puteți elimina de pe Wikipedia, inclusiv în exemplele menționate de dv., care probabil n-au apucat să fie „pieptănate”. " Bun dar acesta nu e un motiv sa ma "pieptanati" pe mine utilizator de buna credinta care a dorit sa inbunatateasca pagina respectiva. O abordare constructiva ar fi fost din partea dvs o eliminare cu explicatie a tuturor linkurilor cu probleme de pe pagina iar daca in mod repetat se publica acel link atunci si doar atunci se putea considera spam.
Iata cateva linkuri asemanatoare pe care le-am gasit in 5 minute din alte pagini. Vi le arat doar pentru exemplificare:
Pe pagina Heat Pump:

http://www.canadiantire.ca/en/heating-cooling/heaters.html?cid=KWGoogle_Eclipse_Home&gclid=CJaKlLq338oCFQeRfgodap8CQg&gclsrc=aw.ds http://www.heatpumppriceguides.com/#sizes http://www.mitsubishitech.co.uk/Data/Mr-Slim_Indoor/PLA-RP/2012-2011/PLA-RP-BA%5B2%5D%5B3%5D/Leaflet/PLA-RP-BA%5B2%5D%5B3%5D_PUHZ-RP/PLA-RP125BA2_PUHZ-RP125VKA.pdf si mai sunt..... pe pagina R-410A: firma honeywell http://www.410a.com/ http://www.honeywell.com/

Deci in concluzie wikipedia englezeasca e mult mai putin cenzurata decat cea romaneasca. Dar totusi cum propuneti dvs cresterea volumului de informatie pe wikipedia in lb romana daca din cate inteleg doriti faceti referiri doar la firme straine "notabile" si texte scrise in lb engleza sau mai stiu eu, chineza? Cum veti face acest lucru cand doriti sa omiteti tocmai actorii principali care produc in Romania aceste produse? --Dan040 (discuție) 7 noiembrie 2016 17:46 (EET)
evident ca filtrul de spam iar nu imi permite sa postez acel link dar linkurile altor firme straine vad ca nu creaza niciun fel de problema... ok am modificat linkul. Astept raspuns.

--Dan040 (discuție) 7 noiembrie 2016 17:56 (EET)

Oricât v-ar explica Victor și Turbojet nuanțele, dumneavoastră nu păreți să le înțelegeți. Ceea ce vă împiedică este conflictul dumneavoastră de interese. —Andreidiscuție 7 noiembrie 2016 18:01 (EET)
Buna! Cu dvs nu am discutat va multumesc ca macar sunteti interesat. Tocmai am dat exemple nenumarate de firme care exista pe site (wikipedia) tocmai pentru ca sunt producatori si sunt cei mai in masura sa isi dea cu parerea, sa zic asa, despre ceea ce produc, pe wikipedia si oriunde altundeva. Este un standard dublu care nu inteleg de ce exista pe wikipedia ro. Scuzati-ma, ma repet, va rog sa va uitati ce anume scrie acolo si daca exista vreun cuvant care face trimitere la vreo marca sau daca cumva se incearca vanzarea unui produs. Daca nici macar nu va osteniti sa va uitati pe pagina atunci despre ce vorbim?
Singura problema pe care o puteti ridica ar fi ca firma se ocupa cu aceste produse si are un anumit interes sa informeze populatia. Probabil va dati si dvs seama de absurditatea acestei propozitii, de unde reiese ca evident firma se ocupa cu aceste produse si implicit are expertiza necesara pentru informa cum functioneaza ele si care le sunt avantajele, dezavantajele etc. Pe cand daca isi da parerea o persoana terta care nu are nicio raspundere nu are cum sa fie mai credibila. Orice firma care fabrica sau vinde un produs este OBLIGATA PRIN LEGE sa dea garantie. O parere pe wikipedia al unei persoane terte anonime nu are absolut nicio respundere si poate sa scrie orice. Tocmai din aceasta cauza exista pe wikipedia in engleza linkuri spre firme de profil care GARANTEAZA ca ceea ce se spune pe pagina firmei este corect. Ma intelegeti? --Dan040 (discuție) 7 noiembrie 2016 18:41 (EET)
Wikipedia:Ce nu este Wikipedia#Wikipedia nu este o tribună. Treaba e foarte simplă.--Accipiter Q. Gentilis(D) 7 noiembrie 2016 18:55 (EET)
Exact e foarte simplu. Tocmai spuneam ca pe acea pagina nu exista niciun produs doar informatii generale. Totusi cum anume se poate informa populatia despre aceste produse, instalatii, sisteme de incalzire, racire, etc, fara a se face referire la site-uri de profil EXACT cum se face referire pe wikipedia in engleza, unde sunt nenumarate linkuri de acest fel pe care le-am prezentat mai sus(sunt mult mai multe decat am prezentat eu). Eu cred ca nu v-ati uitat pe pagina. Pagina este aceasta schimbati (dot) cu punct http://climacenter(dot)ro/informatii-pompe-de-caldura/

--Dan040 (discuție) 7 noiembrie 2016 19:11 (EET)

De curiozitate, ați citit despre conflictul de interese ? --Accipiter Q. Gentilis(D) 7 noiembrie 2016 19:23 (EET) P.S. Wikipedia nu este nici un forum de discuții, astfel că și această discuție se apropie cu rapiditate de final.
Aceasta discutie deocamdata nu exista din moment ce este doar un monolog din partea mea. Nu am primit niciun raspuns la intrebarile puse. M-am referit la conflictul de interese mai sus dar se pare ca nu ati citit ce am scris. Inca odata... pagina respectiva nu are niciun produs spre vanzare si nu face publicitate. Este o pagina cu informatii generale. Acest tip de informatii se regasesc in nenumarate alte pagini pe wikipedia, enumerate mai sus, in special in lb engleza. Cel care a sters postarea initiala nu a adus contra-argumente si se pare ca primesc raspunsuri de la utilizatori diversi care nu au nicio legatura cu ceea ce se discuta aici. Eu cred ca am explicat cat se poate de bine pozitia mea dar lipsa unui raspuns ma surprinde. Am postat intrebarile aici, pentru ca pe pagina de discutii unde s-a sters articolul nu am primit raspuns timp de cateva zile. Am inteles ca fiecare pagina are o sectiune de discutii. Acest lucru inseamna ca Wikipedia are si o parte de forum de dicutii, exact pentru problemele de acest gen, ma insel cumva? Va rog sa imi raspundeti si eventual sa imi spuneti unde anume se poate discuta aceasta problema daca nu aici. Multumesc.

--Dan040 (discuție) 7 noiembrie 2016 21:46 (EET)

Purtați un monolog (foarte lung) pentru un simplu link, a cărui introducere este pentru dumneavoastră un scop în sine. Încercați să înțelegeți în ce lumină vă pune asta, și cât de divergentă este această atitudine față de scopurile noastre aici. —Andreidiscuție 7 noiembrie 2016 21:50 (EET)
Acel simplu link (linkuri) a fost sters in 5 minute dar rapsunsurile la intrebarea de ce, intarzie sa apara de cateva zile. Scopul meu este sa informez populatia despre energie verde in general. Dar se pare ca ma poticnesc la un simplu link pe wikipedia. Noi doream sa editam si pagina pentru ca sa fie mai completa. Dar colegii mei nu mai sunt interesati din moment ce un simplu link este sters in cateva secunde. Probabil ca am sa renunt la editarea acelei pagini exact din acest motiv, ceea ce probabil pe dvs va lasa rece. Scopurile dvs credeam ca sunt convergente cu ale mele. Wikipedia mi se pare un proiect foarte important si binevenit. Faptul ca eu sunt direct interesat nu face ca informnatia respectiva sa fie lipsita de obiectivitate.--Dan040 (discuție) 7 noiembrie 2016 22:03 (EET)
Nu întârzie să apară. A apărut imediat după primul dv. mesaj. Vi-l dau aici cu copy-paste, probabil l-ați omis: Textul introdus acolo este linkspam (conține un link către un magazin online), ceea ce îl face inacceptabil pentru Wikipedia.
Scopurile noastre nu sunt convergente cu ale dv. Ale dv. sunt să vă promovați afacerea, ale noastre — să oferim conținut enciclopedic liber pentru redistribuire. De aici conflictul de interese, de aici lipsa dv. de neutralitate. —Andreidiscuție 8 noiembrie 2016 11:59 (EET)
Ok. Dupa acel raspuns am aratat ca pe acea pagina sunt informatii generale care care nu au legatura cu nicio firma, deci acest comentariu nu este adevarat. Linkul nu era la magazinul online deci si acest lucru este fals. Scopul meu este sa informez populatia despre energia regenerabila in care activez pentru ca este un domeniu extrem de important la ora actuala pentru toata lumea, nu doar pentru mine. Pagina respectiva are un continut tehnic care se poate compara cu oricare alt continut de la alte firme producatoare care sunt prezente pe wikipedia dupa cum am demonstrat mai sus. Trecand peste faptul ca acel link are sau nu dreptul sa fie prezent, mi se pare ciudata maniera de abordare prin care fara niciun drept a replica se poate introduce un link in lista de spam, dovada totalei lipse de respect a unor utilizatori, fata de munca altora, am explicat mai sus de ce. Dar mi se pare ca nici dvs nici alti utilizatori care au raspuns, nu au citit nici jumatate din ce am scris, altfel va refereati punctual sau "copy paste" cum va place sa spuneti. Dupa ce am citit pe ce criterii se aleg administratorii am inteles de ce nu se raspunde. Acesta este criteriul prin care se promoveaza pasivitatea in comunicare: „cât este de probabil ca ea/el să facă rău proiectului dacă obține drepturile X?” (dacă răspunsul este „foarte puțin” atunci statutul ar trebui să i se acorde). Deci daca dvs doriti sa deveniti administrator cea mai buna cale ar fi sa nu imi mai raspundeti. --Dan040 (discuție) 8 noiembrie 2016 19:16 (EET)
Totuși, există voluntari care răspund la problemele ridicate de utilizatori. Însă aceste răspunsuri se bazează strict pe politicile și îndrumările Wikipediei, care nu întotdeauna se pliază pe scopurile utilizatorilor. În afară de argumentele derivate din politici niciun alt argument nu este luat în considerare.
Politicile stipulează că Wikipedia nu este un serviciu de informare a populației, cum pretindeți dv. să fie, ci, așa cum v-a spus mai sus Andrei, de colecționare de materiale libere. Și da, administratorii, dacă vor să-și păstreze drepturile tehnice sunt obligați să respecte și litera, și spiritul politicilor și îndrumărilor. Ei au constatat că ceea ce doriți dv. un lucru foarte bine cunoscut aici, lucru care nu corespunde politicilor care limitează numărul, tipul, calității și provenienței legăturilor externe. Linia de conduită care împiedică introducerea legăturii dorite de dv. a fost trasată de întemeietorul Wikipediei, Jimmy Wales, și este în vigoare, ca urmare toată insistența dv. în discuția de mai sus este inutilă. --Turbojet 8 noiembrie 2016 20:48 (EET)
E primul raspuns coerent si detaliat care informeaza dar in acelasi timp isi respecta partenerul de discutie si nu il considera automat un spammer. Am inteles ca linkurile mentionate de mine sunt defapt pe cale de disparitie (wor fi sterse). Cel putin asta inteleg din explicatia dvs, deci inseamna ca nu se vor mai accepta deloc linkuri care trimit la paginile unor companii. O alta varianta care rezulta din ce spuneti, ar fi ca daca mai multe publicatii neutre le mentioneaza, atunci ele in timp vor fi considerate valoroase sau notabile si prin urmare, vor fi acceptate. Unele informatii vreti nu vreti sunt strans legate de firmele care le-au publicat pentru prima data. Eu privind din exterior o vad ca pe o zona gri, cel putin pe cea in limba engleza si sincer cred ca ar trebui sa ramana o zona care permite mai multa libertate. Oricum, va multumesc pentru raspuns. --Dan040 (discuție) 8 noiembrie 2016 23:25 (EET)