Discuție:Lucian Blaga

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Imagine[modificare sursă]

Articolul mai poate fi lucrat putin. Are nevoie urgenta de o poza. Mayuma 4 septembrie 2007 19:13 (EEST) Poza e prea mica Mayuma 11 septembrie 2007 07:41 (EEST)

Nominalizarea pentru Nobel[modificare sursă]

Partea legată de posibilul premiu Nobel al lui Blaga nu reprezintă realmente o informație, ci mai degrabă o speculație. Persoanele nominalizate la premiul Nobel nu sunt divulgate timp de 50 de ani, iar în ceea ce privește nominalizații la Nobelul de literatură comitetul Nobel nu a făcut încă publică o arhivă a nominalizărilor de până în 1957, cum s-a întâmplat pentru premiul Nobel pentru pace. De asemenea, faptul că Blaga a fost nominalizat nu spune de fapt nimic, pentru că nominalizările reprezintă părerea exclusivă a unei persoane și nu cea a comitetului Nobel, ceea ce înseamnă că, în 1957, cineva dintre multele persoane cărora li s-a cerut să facă o nominalizare l-a propus (POSIBIL l-a propus, să nu uităm că această "informație" poate fi bazată doar pe zvonuri, mărturii cel mult), dar nu înseamnă că el ar fi fost recunoscut în vreun fel în mod oficial de comitetul Nobel. Și Stalin, de exemplu, a fost propus la premiul Nobel pentru pace, dar asta nu ne spune nimic cum că ar fi fost recunoscut mondial ca un promotor al păcii, ci doar ca o singura persoană care întâmplător trebuia să nominalizeze pe cineva în acel an s-a gândit să facă această nominalizere ineptă. La fel de irelevant e faptul că a fost nominalizat și în cazul lui Blaga. În plus, dacă realmente a fost nominalizat de Rosa del Conte și de românul Bazil Munteanu, asta nu dovedește cu nimic o notorietate internațională, ceea ce premiul Nobel ar trebui sa recunoască în general, întrucât și Rosa del conte e o specialistă pe cultura română, dovadă că circulația lui Blaga e redusă la cercuri românești sau de specialiști în cultura română. De aceea, mi se pare irelevant ca nominalizarea la Nobel să apară în articol la subcapitolul "Premii literare. Distincții și afilieri", întrucât

1. nu a primit premiul Nobel 2. nu se pune problema vreunei notorietăți internaționale a lui Blaga care să fi făcut acordarea Nobelului mai mult ca sigură dacă nu ar fi intervenit comuniștii; nominalizarea, dacă va fi existat, nu garanta în nici un fel primirea premiului 3. nominalizarea nu poate fi confirmată 4. dacă ar putea sau va putea fi confirmată, ea nu reprezintă nimic mai mult decât opinia unei sau unor persoane particulare, nu a comitetului Nobel; plus în fiecare an sunt o puzderie de nominalizați, a căror valoare nu poate fi dedusă doar din faptul că sunt nominalizați 5. nominalizarea în sine nu reprezintă o distincție 6. istoria "premiului furat de comuniști" este prezentată ca un fapt istoric, pe când în realitate totul e mai mult la nivel de zvonuri și interpretări; mai ales sugestia că comuniștii ar fi împiedicat acordarea premiului 7. includerea acestei nominalizări în articol mi se pare un simpton a două tendințe foarte dăunătoare: a.exagerarea notorietății și valorii culturale internaționale a unor autori români, fără vreo bază alta decât mândria națională; b.plasarea întregii vine pentru relativa anonimitate a culturii românești în străinătate asupra cenzurii comuniste, când ea de fapt aparține și caracterului neremarcabil sau anacronic al multor producții culturale românești, sau pur și simplu faptului că limba noastră nu e una de circulație internațională

Pentru toate aceste motive cred că menționarea nominalizării la Nobel ar trebui scoasă. Pelafina 5 decembrie 2007 12:03 (EET)

Wow, de ce v-ați mai deranjat să țineți minte limba română ? --Venator 5 decembrie 2007 12:57 (EET)
Comentariul dumneavoastră mi se pare realmente în afara subiectului și cred că dacă vă obostți să intrați pe pagina de discuție a unei pagini, ar trebui să fiți la subiect, nu să jigniți alți utilizatori. Eu am prezentat niște argumente pentru opinia mea, a căror bază poate fi verificată pe pagina institutului Nobel, printre altele, iar pentru simplul fapt că eu consider că nu trebuie să propagăm minciuni patriotarde în articolele de Wikipedia nu înseamnă că nu apreciez cultura română. În plus, pot foarte bine să apreciez aspecte ale culturii noastre fără a-l aprecia pe Blaga. Pot chiar să nu apreciez cultura românească în ansamblu, ci doar personalități izolate, și nu văd de ce asta m-ar face mai puțin în drept să vorbesc limba română sau ar da argumentelor mele o mai mică validitate. Încercați să sugerați că doar dacă îmi place Blaga și, mai mult, doar dacă cred că ar fi luat un premiu Nobel cu siguranță dacă n-ar fi fost nenorociții de comuniști, merită să îmi continui folosința activă a limbii române? Sper că nu, ar fi caraghios. Mi se pare mult mai important să spunem adevărul într-un articol enciclopedic decât să exagerăm nemotivat notorietatea și valoarea unor personalități ale culturii românești doar pentru a arăta că "avem cu ce să ne mândrim". Pelafina 6 decembrie 2007 13:16 (EET)
Nominalizarea lui Blaga e de fapt o dramă a poporului român, mă mir că aveți curajul să interveniți în discuție. Cei doi pe care îi citați nu locuiau în România, Rosa del Conte e autoarea unei cărți superbe despre Eminescu iar Bazil Munteanu locuia în exil. Autoritățile comuniste nu au sprijinit în niciun fel aceste gesturi, pentru că Blaga era considerat un filosof idealist iar poeziile lui au fost interzise pina la ediția din 1962 îngrijită de George Ivașcu. Ăsta e adevărul istoric, restul sunt simple speculații. Nu e vorba de un protocronism absurd, Blaga avea statura morală și ideatică să cîștige acest premiu. Dacă vă interesează găsiți detalii în cartea lui Laurențiu Ulici, Nobel contra Nobel. Faptul că nu suntem cunoscuți se datorează și "nenorociților de comuniști", ca să vă citez.Mayuma 10 decembrie 2007 20:50 (EET)
Nu este nici o speculatie. Se avea in vedere acest lucru. Sunt descendent al lui Lucian Blaga (a fost unchiul tatalui meu) si va pot spune ca a fost in mod real o drama...
Apoi mai am o observatie: se spune in mod fals ca pana la varsta de 4 ani nu a putut vorbi.
Voi cauta pe acasa cartea bunicii mele in care se povesteste mai pe larg, dar in fine, explicatia este urmatoare:
La varsta de 4 ani, Blaga s-a hotarat sa vorbeasca. A fost intrebat de ce nu a vorbit pana atuncea. A raspuns ca ii era frica sa nu vorbeasca gresit.
Povestea o stiu de la tata, care o stie de la mama sa. Tatal meu a avut onoarea sa il intalneasca pe Lucian Blaga cand era mic. 67.188.48.244 (discuție) 21 mai 2010 01:18 (EEST)
Nominalizarile pentru Nobel din 1956 sunt pe situl Comitetului Nobel. Lucian Blaga nu se afla printre nominalizati, nici in 1956 nici in alt an. Rosa del Conte nu apare ca ar fi facut vreodata vreo nominalizare.[1]Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 95.77.254.128 (discuție • contribuții) la 9 martie 2015 09:43 EET.

Despre vorbire ...[modificare sursă]

"...se spune in mod fals ca pana la varsta de 4 ani nu a putut vorbi." Până gasiți acea carte a bunicii, vă recomand să citiți "Hronicul și cântecul vârstelor", autorul însuși povestește, că nu a vorbit până la vârsta de 4 ani. Faptul că știa cuvintele, dar a avut o problemă de ordin psihologic, tot neputință se numește. Deci, unde este falsul afirmației? Cei drept când și-a dat drumul la vorbe a spus o propoziție întreagă. Cele bune. --Silenzio76 (discuție) 21 mai 2010 04:18 (EEST)

Sau cum a remarcat mai deunăzi o persoană sus-pusă: în timp ce unii tineri abia spun câteva cuvinte, dânsul „editează perfect câteva fraze”. --92.80.220.230 (discuție) 21 mai 2010 04:46 (EEST)
Multumesc pentru înțepătura. --Silenzio76 (discuție) 21 mai 2010 06:10 (EEST)
Mulțumirile i se cuvin persoanei sus-puse. --92.80.220.230 (discuție) 21 mai 2010 07:07 (EEST)

Date suplimentare[modificare sursă]

Ministrul culturii si cultelor, Mona Musca, a cerut oficial demolarea salii de sport ridicata la Lancram, linga mormintul lui Lucian Blaga. Decizia a fost luata chiar in ajunul celebrarii a 110 ani de la nasterea marelui poet si filozof, dupa o campanie de presa sustinuta de ?Evenimentul zilei? timp de zece luni. Ridicata ilegal pe vremea guvernarii PSD pentru a duce la indeplinire ambitiile lui Adrian Nastase, sala de sport de la Lancram va disparea in curind din peisaj.

Marin Ciortea s-a dovedit a fi și un adevărat Mecena și în ceea ce privește sprjinul financiar pe care, în anumite împrejurări dificile pentru marele poet, i l-a acordat lui Lucian Blaga

Familia[modificare sursă]

Conflicte[modificare sursă]

Lucian Blaga este provocat la duel de Dan Botta care îl acuză de plagiat. Duelul nu s-a consumat. Gândul, 16 august 2007

Mișcare Legionara?[modificare sursă]

Stimați domni cu preocupări intelectuale, pornesc această secțtiune din simplul motiv că mi se pare un fals, o dezinformare și o eroare severă apariția sintagmei "Mișcarea Legionara" la afilierile politice ale lui Blaga. Este o supoziție nefondată. Nu există nici măcar un document care să ateste simpatia lui față de legionari, darămite calitatea sa de membru al mișcării sau al partidului. prin urmare, rog respectuos eliminarea acestei informații de pe pagină. FlorinEugen (discuție) 8 noiembrie 2020 18:48 (EET)

Mai las următoarea aserțiune:

 "Trăiam pe-atunci mai mult în „turnul” meu imaginar decât în spatiul preocupărilor de la o zi la alta ale obstei. Chestiunile de ideologie politică si de partid ce se rezolvau în alternative brutale  si transante găseau în mine mai mult un indiferent decât un fervent. Registrul ideilor politice pentru care optam fără a mă angaja era destul de larg, dar excludea extremismul"  Luntrea lui Caron.