Discuție:Horia-Roman Patapievici

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Adăugiri ale utilizatorului anonim 192.129.3.197[modificare sursă]

Adăugirile sunt marcate cu font cursiv:

  • 1982 – master în laseri la aceeași facultate; ciudat, masteratul s-a infiintat in Romania prin legea 84/1995.
  • Doctor al facultății de Filosofie din București cu teza "Imaginarul filosofic al fizicii cazul Pierre Duhem" (2000). University of Bucharest: Faculty of Philosophy. Patapievici nu are doctoratul, informatie obtinuta de la conducatorul sau de doctorat, prof.univ. Ilie Parvu.

IulianU 11 May 2005 10:02 (UTC)

Am inteles :)[modificare sursă]

de ce informatiile erau in dublu exemplar: pagina e rezultatul unirii a doua pagini: Horia-Roman Patapievici & Horia Roman Patapievici! Vlad 23 iulie 2005 19:08 (UTC)

Volumul "Politice"[modificare sursă]

Textele de mai jos apar in volumul "Politice" Editura Humanitas Bucuresti 1996. Acesta pare sa fie nivelul intelectual al presedintelui Institutului Cultural Roman

Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbra fara schelet, o inima ca un cur, fara sira spinarii.

Românii nu pot alcatui un popor pentru ca valoreaza cît o turma: dupa gramada, la semnul fierului rosu... fete patibulare, maxilare încrîncenate, guri vulgare, trasaturi rudimentare, o vorbire agramata si bolovanoasa

Masa degenerata, îngîmfata, proasta si rea". (pg. 46) - "(Românii) sînt una cu cancerul care-i roade". - "Îmi este rusine ca sînt român". (pg. 23, pg. 46) - "Româna este limba în care trebuie sa încetam sa mai vorbim, sau sa o folosim numai pentru înjuraturi". (pg. 64) - "Pentru puturosenia abisala a statutului suflet românesc... spirocheta româneasca îsi urmeaza cursul pîna la eruptia tertiara, tropaind vesela într-un trup inconstient, pîna ce mintea va fi, în sfîrsit, scopita, inima devine piftie, iar creierul un amestec apos". (pg. 49) - "Cu o educatie pur româneasca nu poti face nimic". (pg. 56) - "23 de milioane de omuleti patibulari".

Toata istoria, mereu, peste noi a urinat cine a vrut. Cînd i-au lasat romanii pe daci în forma hibrida stramoseasca, ne-au luat la urina slavii: se cheama ca ne-am plamadit din aceasta clisa daco-romano-slava, ma rog. Apoi ne-au luat la urinat la gard turcii: era sa ne înecam, asa de temeinic au facut-o. Demnitatea noastra consta în a ridica mereu gura zvîntata, iar ei reîncepeau: ne zvîntam gura la Calugareni, ne-o umpleau iar la Razboieni, si asa mai departe, la nesfîrsit. Apoi ne-au luat la urinat rusii, care timp de un secol si-au încrucisat jetul cu turcii, pe care, în cele din urma, avînd basica udului mai mare... i-au dovedit".Umar ben ibrahim 20 iulie 2007 00:42 (EEST)

Wikipedia participa la linsajul impotriva lui Patapievici?[modificare sursă]

Observ ca si pe Wikipedia exista oameni care se apuca sa citeze, extrase din context, fraze din "Politice" de Patapievici.

Iata ce spune actualul director ICR despre frazele respective, in contextul citarii lor pe Antena 3

" Președintele ICR menționează emisiunea „La ordinea zilei”, realizată de Dana Grecu, cu analistul Radu Tudor, și difuzată de Antena 3 pe 4 august. În emisiune, au fost prezentate câteva citate din corespondența lui Patapievici cu Alexandru Paleologu, publicată în volumul „Politice”, 1996, citate „scoase din context (...) selectate anume pentru violența lor”, consideră Patapievici.

„Motivul pentru care au fost prezentate a fost denunțarea mea ca element moral detracat, ne-român și anti-român deopotrivă, personaj incompatibil cu poziția pe care o ocup la ICR" (...) Președintele ICR relatează că această corespondență a avut loc în 1990-1991, iar el a publicat-o în 1996 cu mențiunea expresă că exprimările cele mai excesive nu îl mai reprezintă și că le-a păstrat pentru a oferi cititorilor „o mărturie veridică a convulsiilor sociale de la începutul anilor 1990”, lucru nemenționat de Antena 3.

„Dimpotrivă, citatele au fost prezentate ca reprezentând punctul meu de vedere de acum" " sursa: http://newsin.ro/patapievici-antena-scrisoare.php?cid=view&nid=8ecf13e5-d7da-4a45-ade2-cd507bccd881&hid=media (accesibil celor care au parola de Newsin, daca nu, puteti citi partial si aici http://www.cotidianul.ro/patapievici_da_antena_3_pe_mana_cna-55102.html In numele obiectivitatii Wikipedia, cred ca este necesar sa se specifice si pozitia actuala a presedintelui ICR privind aceste fraze.

--Olahus (discuție) 15 august 2008 18:39 (EEST)

Faptul ca o persoana face afirmatii de orice natura, nu deranjeaza in esenta pe nimeni. Lucrurile se schimba in momentul in care devine persoana platita din bani publici. In momentul in care ajunge la acest nivel trebuie sa-si asume toate afirmatiile facute de cand s-a nascut. Una este sa faci afirmatii de pe margine, din casa proprie si privata si alta sa doresti o functie publica si sa fi facut aceste afirmatii. Trebuia sa se gandeasca inainte de a accepta functia pe care o are in prezent. Pe de alta parte, afirmatiile sale sunt verificabile conform politicii wikipedia, au si referinte, deci nu pot fi negate sau sterse. Faptul ca mai sunt explicatii de adaugat care sa explice oarecum de ce a facut unele afirmatii, care, sa recunoastem sunt calomnioase la adresa contribuabililor de unde-si extrage veniturile, sunt de acord. Oricine poate modifica si poate aduce plus valoare la articolele wikipedia. In acest caz plus valoarea cam lasa de dorit, dupa umila mea parere.--Asybaris aport 15 august 2008 19:01 (EEST)
Eventual s-ar putea face un capitol "Controverse", unde sa fie mutate declaratiile lui, si explicate. PS Sunt curios ce o sa fie la gura lui daca pica. Elodia 15 august 2008 19:27 (EEST)

Daca scrieti ca e scriitor, ar trebui sa aiba proza, poezie, dramaturgie sau traduceri si sa fie cunoscut pentru ele. Parerea mea e sa lasati "eseist". 92.82.121.80 (discuție) 1 februarie 2009 15:13 (EET)

Nu inteleg de ce se acorda atentie lui Mircea Badea; nu inteleg de ce se scot din context afirmatii din volumul "Politice".

- Choice777 : Se scot din context ? Aoleu ! Cine le-a scos pe gura ? Patapievici. Acum vine is zice "nu ma mai reprezinta acele expresii". Ei ghici ce... e prea tarziu pentru a-si retrage expresiile de cacat. Le-a spus , sa traiasca toata viata cu ele. Sunt ale lui. Din ce context au fost scoase nu stiu. Poate unii inteleg gresit sensul termenului "citat". Ia uite ce frumos si politicos vrea sa se scoata acest personaj. Da cu piciorul apoi vrea sa para inocent. Si desigur sutn unii mai slabi mintal care pun botul.

Nu exista "conflict" cu Mircea Badea; stii foarte bine ca acesta e un individ care ataca pe toata lumea, un fel de Vadim Tudor 2; voi face revert la modificarile referitoare la Mircea Badea, pt a 2-a oara; a 3-a oara deja se va cere ajutorul unui moderator; si asta nu e forum unde sa te certi, se cere obiectivitate. --Swann (discuție) 14 decembrie 2009 12:09 (EET)

Curios cum de nu obseva nimeni[modificare sursă]

Se scrie ca "Denis Patapievici, care s-a mutat de la Cernăuți în Polonia ocupată." In 1940 Polonia mai exsita - jumatate era in Germania .. Cealalta in URSS. Ma rog s-a mutat in zina germana ... Curios. Sovieticii supravegheau strict granita...(tatal meu a avut un var .. mort la Fantana Alba)nemtii erau si ei atenti. Si Denis Patapievici trece ?!?

Referinta moarta[modificare sursă]

Referinta http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/425752/SENATUL-EVZ-PP-Carp-si-Uniunea-Europeana/ "SENATUL EVZ: P.P. Carp si Uniunea Europeana"], Evenimentul Zilei, January 11, 2007 est ori incorecta ori link-ul e mort. Rog a se gasi alta referinta, in caz contrar, sectiunea trebuie trecuta ca "necesita citare". Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 5.13.217.126 (discuție • contribuții).

Legătura este ca bomboana de pe tort, e plăcută, dar nu e necesară. Sursa rămâne verificabilă și dacă legătura a devenit nefuncțională. Tgeorgescu (discuție) 16 septembrie 2013 20:40 (EEST)
Am actualizat legătura externă, noua adresă este http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-pp-carp-si-uniunea-europeana-425752.html. Răzvan Socol mesaj 17 septembrie 2013 22:26 (EEST)

Are sau n-are doctorat[modificare sursă]

Dr.h.c. înțeleg că e, dar nu e clar dacă e dr. în ceva. Vezi http://roncea.ro/2012/03/16/a-fi-sau-a-nu-fi-doctor-honoris-causa-horia-roman-patapievici-doctorat-dupa-modelul-sorin-antohi/ Tgeorgescu (discuție) 20 octombrie 2013 20:58 (EEST)

„in 2010 conducatorul de doctorat al lui Patapievici, prof Parvu, nu apucase inca sa-i citeasca teza”
Victor Roncea, A fi sau a nu fi Doctor (Honoris Causa). Horia Roman Patapievici, doctorat dupa modelul Sorin Antohi?

Citat de Tgeorgescu (discuție) 20 octombrie 2013 21:02 (EEST)

Maica Tereza și Sandra Brown au titlul dr.h.c. fără a avea titlul dr./PhD. Tgeorgescu (discuție) 20 octombrie 2013 21:06 (EEST)
Am cautat pe net si in afara de sursa Roncea (din pacate nu este o sursa de incredere) preluata de alte ziare atasate trustului Intact, nu gasesc informatii concludente. Intradevar, se pare ca se poate primi titlul e Dr.h.c. chiar daca nu ai un doctorat finalizat. In plus, pe pagina in engleza de pe wikipedia despre Patapievici nu exista nici o referire la teza sa de doctorat iar pe pagina in franceza este mentionat ca inca lucreaza la el (vezi si http://romania-on-line.net/whoswho/PatapieviciHR.htm). Propun eliminarea din articol a paragrafelor care necesita citare pana la clarificarea lor.--EN (discuție) 24 octombrie 2013 09:50 (EEST)

Decoratie "Serviciul credincios"[modificare sursă]

Presedintele Traian Basescu a decorat, pe 9 mai 2014, cu ocazia sarbatoririi Zilei Europei, mai multi intelectuali, printre care Horia Roman Patapievici, fostul presedinte al Institutului Cultural Roman (ICR). [1] [2]

Președintele Traian Băsescu a acordat Ordinul Național "Serviciul credincios" în grad de cavaler scriitorului Horia Roman Patapievici "în semn de înaltă apreciere pentru contribuția avută în domeniul istoriei ideilor, pentru talentul și originalitatea dovedite în cercetarea marilor teme ale culturii contemporane contribuind pe această cale la animarea vieții intelectuale românești și la promovarea libertății de gândire și exprimare în acord cu principiile democrației".

Un decret de decorare a lui Patapievici cu Ordinul Național "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler a fost publicat în Monitorul Oficial în octombrie 2010. Potrivit decretului publicat la acel moment în Monitorul Oficial, decorația i-a fost acordată lui Patapievici la propunerea ministrului Culturii, "în semn de înaltă apreciere pentru contribuția avută în domeniul istoriei ideilor, pentru talentul și originalitatea dovedite în cercetarea marilor teme ale culturii contemporane, contribuind, pe această cale, la animarea vieții intelectuale românești și la promovarea libertății de gândire și exprimare în acord cu principiile democrației". Horia-Roman Patapievici era la acel moment președintele ICR.

Președinția nu a confirmat că decorația care i-a fost înmânată vineri lui Patapievici este cea conferită în 2010. Ceremonia a fost organizata in contextul in care premierul Victor Ponta a refuzat sa contrasemneze decretele prin care erau decorati membrii fostei conduceri a ICR, acuzandu-i de neonazism, fascism si atitudini anti-romanesti, motiv pentru care presedintele a sesizat Curtea Constitutionala, iar Mircea Mihaies a decis sa-l dea in judecata pe seful Guvernului. [3]


Implementat in articol --EN (discuție) 14 mai 2014 20:31 (EEST)