Discuție:Biserica dintre Brazi din Sibiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Stil arhitectonic[modificare sursă]

Completarea privind stilul "neobaroc și rococo" este nu numai neinspirată, ci greșită de-a dreptul. Rococoul este o formă a barocului târziu: [1]. Stilurile "neo" au apărut de-abia în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în contextul istorismului. Biserica noastră a fost construită în cel mai pur stil baroc târziu austriac, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, înainte de Revoluția franceză, care a pus capăt epocii barocului. --Mihai Andrei (discuție) 16 ianuarie 2019 18:11 (EET)

Parohul consilier județean PSD[modificare sursă]

Din secțiunea "Situația actuală" a fost eliminată informația că parohul Mihai Sămărghițan este totodată și consilier județean PSD. La fel cum pentru perioada interbelică scrie "între preoții protopopi ai bisericii s-au numărat istoricii Ioan Rusu (1821-1905) și Nicolae Togan (1859-1935)", consider că este util de știut că parohul Sămărghițan a avut și activități politice. Mai mult decât atât, ca lucrurile să fie lămurite pe deplin, domnul preot și consilier județean a ținut audiențe cu alegătorii chiar în biserica despre care vorbim: Audiențe ținute în biserică de un consilier PSD din Sibiu. --Mihai Andrei (discuție) 28 februarie 2019 11:05 (EET) PS. Ziua audiențelor ținute în biserică de consilierul județean PSD este ultima miercuri din lună, conform raportului său de activitate pe 2017: [2].

A se vedea și discuțiile de la Wikipedia:Afișierul administratorilor
Consider că informațiile despre preoți nu ar trebui introduse în articolele despre biserici decât în măsura în care preoții respectivi s-au remarcat prin ceva care a rămas în istoricul acelei biserici. Faptul că un preot a avut activitate politică în cadrul bisericii nu este nici neobișnuit, nici nu spune ceva despre biserică. Informația poate apărea în articolul despre preot, la fel cum la Nicolae Togan apare că a participat la MAN.
Faptul că dvs. aveați alte motive pentru a introduce informația e un motiv în plus pentru a avea grijă maximă la genul de informație introdusă.--Strainu (دسستي‎)  28 februarie 2019 11:36 (EET)
Singura mea motivație este informarea corectă a cititorului. Faptul că parohul consilier județean ține audiențe în biserică trebuie să se regăsească în conținutul articolului. Mă mir că această extravaganță nu a fost descoperită mai devreme. --Mihai Andrei (discuție) 28 februarie 2019 11:43 (EET)
Să fim mai preciși, din articol au fost înlăturate următoarele informații, care a fost formulate cât se poate de tendențios și incorect gramatical, citez: Până în 2017 paroh ortodox al lăcașului de cult a fost Mihai Sămărghițan, care în anul 2009 a primit verdict de colaborare cu Securitatea din partea CNSAS, de asemenea [aici lipsește un verb] consilier județean din partea PSD. Preotul Mihai Sămărghițan a susținut că „relațiile sale cu Securitatea erau unele de serviciu” și a contestat în fața instanței decizia de colaborare. În anul 2011 Curtea de Apel București a admis acțiunea împotriva verdictului de colaborare. Ultima propoziție este, de asemenea, formulată în așa fel încât să lase semne de întrebare asupra unui verdict clar de necolaborare, iar sursa adusă de Calin Samarghitan a fost ignorată fără nicio explicație.--Silenzio (discuție) 28 februarie 2019 15:50 (EET)

Audiențe[modificare sursă]

Nimeni nu s-a opus precizării că în biserică sunt ținute audiențe de către consilierul județean respectiv. De altfel această informație este atât de publică, încât apare inclusiv pe portalul Consiliului Județean Sibiu: [3], [4]. --Mihai Andrei (discuție) 13 martie 2019 11:34 (EET)

Ba da. Eu am spus aici că informațiile despre preoți nu ar trebui să apară în articolele despre biserici iar Silenzio76 a vorbit concret despre relevanță poziției preotului aici. Momentan am pus formatul {{conținut}} în articol, dar în lipsa altor opinii voi înlătura conținutul pentru care nu aveți consens în următoarele zile.--Strainu (دسستي‎)  13 martie 2019 21:37 (EET)
Dacă nu se face abuz, informații despre preoții slujitori ai bisericii se pot oferi cititorilor, mai ales dacă acei preoți nu au pagină pe Wikipedia. Lucian GAVRILA (discuție) 14 martie 2019 13:04 (EET)

Audiențele se țin LA biserică (identificare loc și adresă), asta nu înseamnă ÎN biserică (locaș de cult), ci, în biroul parohial care este sediul administrativ. Dar dacă dl. Mihai Andrei dorește atât de mult să facă aceste declarații ambigue, forțate și tendențioase, lăsăm așa, să fie pace, că nu deranjează pe nimeni, ba chiar dă o notă inedită.Calin Samarghitan (discuție) 2 aprilie 2019 18:20 (EEST)