Devuan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Devuan
Devuan-logo.svg
Devuan-Jessie-Screenshot.png
Devuan 1.0 bêta
DezvoltatorVeteran Unix Admins (VUA)
Familie SOUnix-like
StareActiv
Dată lansare inițială25 mai 2017; acum 3 ani (2017-05-25)
Ultima versiune stabilăDevuan ASCII 2.0 din 09 iunie 2018; acum 2 ani (2018-06-09)
Metodă updateAPT
Manager pacheteapt & dpkg
Platforme suportatei386, amd64, ARM
Tip de nucleumonolitic
Interfață implicităXfce (implicit), Cinnamon, KDE, LXQt, MATE
LicențăOpen source
Prezență online
devuan.org

Devuan este un sistem de operare GNU/Linux bazat pe Debian. Denumirea provine din combinația Debian și VUA (Veteran UNIX Admins): Debian + VUA = DeVUAn. Devuan folosește același manager de pachete APT ca și Debian, dar conține și propriile depozite de pachete. Distribuția a adoptat Xfce ca mediu desktop implicit. Printre susținătorii proiectului Devuan se numără și Fundația Dyne.

Obiectivul principal al proiectului este de a furniza o variantă Debian fără procesul de inițializare systemd. Devuan folosește pentru initinițializare sysvinit, dar oferă și alte sisteme init alternative ca OpenRC, runit, sinit, s6 și shepherd. Devuan nu are systemd în depozitele sale, dar încă mai păstrează libsystemd0 atâta timp cât există dependențe de acesta.[1]

Prima versiune Devuan 1 Jessie, a fost publicată la 25 mai 2017. Ultima versiune stabilă este Devuan 2 Ascii, lansată la 8 iunie 2018. Imagini iso Devuan sunt disponibile de asemenea pentru platforme ARM și dispozitive SBC (Single-board computers): Raspberry Pi, BeagleBone, Orange Pi, Banana Pi, OlinuXino, Cubieboard, smartphone (Nokia N900 și Motorola Droid 4), tablete Allwinner, Chromebook, și VirtualBox (QEMU și Vagrant). [2][3]

Distribuții bazate pe Devuan[modificare | modificare sursă]

  • MIYO: este o distribuție minimalistă pentru calculatoarele mai vechi sau cu resurse limitate; utilizează Openbox ca manager de ferestre implicit.
  • refracta, include unelte speciale (refractainstaller, refractasnapshot și refracta2usb) care permit personalizarea instalării.
  • Star, un mediu de dezvoltare menit să ajute utilizatorul să își creeze propria distribuție live.
  • heads, distribuție liveCD similară cu Tails, care vizează păstrarea confidențialității și anonimatului
  • Good Life Linux, pentru utilizatorii cu hardware mai vechi pentru a instala un sistem minimal bazat pe LXDE, Openbox sau Xfce.
  • Crowz, distribuție liveCD pe 64 de biți cu o mică colecție de aplicații incluse implicit, pentru Fluxbox, JWM și Openbox.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Devuan