Xfce

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la XFCE)
Jump to navigation Jump to search
Xfce
Xfce logo.png
Xfce-4.4.png
Linux rulând cu interfața grafică Xfce
Autor inițialOlivier Fourdan[*]  Modificați la Wikidata
DezvoltatorDiverși dezvoltatori, lista completă aici
Ultima versiune4.6.1 (19 aprilie 2009)
Scris înC  Modificați la Wikidata
Sistem de operareCross-platform
TipSpațiu de lucru
LicențăGNU General Public License și GNU Lesser General Public License
Disponibil în românăYes check.svg Da
Prezență online
xfce.org
Interfață grafică actuală lui Xfce este Plasma. Funționează numai pe sistemul de ferestre 11, componentele sunt X.Org Server și Xfwm. Wayland este supportat de la GTK+ versiunea 3.10

Xfce este un mediu desktop liber și open-source (sub licența GPL) pentru sisteme de operare compatibile UNIX. Astfel, el rulează pe platforme Linux, BSD, Solaris, AIX etc. Xfce se bazează, ca și GNOME, pe toolkitul GTK+ pentru generarea desktopului și meniurilor, și pe Xfwm ca manager de ferestre (deși, pentru desenarea ferestrelor, se poate folosi orice manager de ferestre compatibil). A fost inițial gândit pentru a fi similar cu mediul desktop comercial CDE, și se folosea de toolkitul Xforms (de aici și numele), dar s-a îndepărtat radical de modelul CDE odată cu versiunile ulterioare (Xfce nu este primul mediu desktop care s-a vrut inspirat de CDE, KDE a pornit de la același punct).

Xfce este renumit pentru simplitate și consum foarte redus de resurse în condițiile în care oferă configurabilitate completă din meniuri, de aceea, el este disponibil pe distribuții orientate spre calculatoare mai vechi (Vector Linux), sau spre utilizatori dornici de performanță (Xubuntu) sau simplitate și minimalism (Zenwalk).

Xfce conține foarte multe îmbunătățiri orientate spre desktop - printre care suport complet pentru transparențe și umbre, și un sistem de compoziție a imaginilor similar cu cel disponibil în Beryl/Compiz (pentru GNOME sau KDE) și în Windows Vista.Inclus în Xfce este și un manager de fișiere numit Thunar, foarte asemănător cu Nautilus (managerul de fișiere al GNOME. Versiunile mai vechi de 4.4 nu suportau pictograme pe desktop - ultima versiune însă a adăugat și acest suport.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

  • KDE - un alt mediu desktop pentru Linux/BSD și compatibile UNIX - țintind obiectivul de a fi cât mai complet - unul din mediile desktop cele mai folosite pe Linux
  • GNOME - încă un mediu desktop - folosind tot GTK+, ca și Xfce - mai popular decât Xfce - este unul din mediile desktop cele mai folosite pe Linux - gândit pentru eleganța, adaptabilitate și funcționalitate.
  • Enlightenment - un alt mediu desktop - bazat tot pe minimalism cu o grafică foarte avansată dar consum redus de resurse - folosind însă un toolkit propriu - toolkit-ul "E".
  • Fluxbox și Blackbox - două window-managere folosite foarte des ca medii desktop minimaliste, alături de câteva alte programe
  • Window manager
  • Linux și BSD - sistemele de operare pe care XFCE rulează cel mai frecvent
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Xfce