MX Linux

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
MX Linux
MX Linux logo.svg
VirtualBox MX Linux 19.4 18 04 2021 12 27 42.png
MX-19 "patito feo"
Dezvoltatorechipa MX
Familie SOGNU/Linux(Unix-like)
StareActiv
Model surseSursă deschisă
Dată lansare inițială  Modificați la Wikidata
Ultima versiune stabilăMX-19.4[1] din 31 martie 2021; acum 6 luni (2021-03-31)
Limbi disponibileMultilingual
Disponibil în română:Yes check.svg Da
Metodă de actualizareSuport pe termen lung
Gestionar de pacheteAPT
Platforme suportateamd64, i686
Tip de nucleu Monolitic(Linux)
Interfață implicităXfce, Fluxbox, KDE
LicențăLicența Publică Generală GNU[2]  Modificați la Wikidata
Prezență online
mxlinux.org

MX Linux este un sistem de operare Linux cu cerințe medii, bazat pe Debian stable și utilizează componentele de bază din antiX, cu programe adiționale create sau incluse de comunitatea MX.[3] Aceasta e dezvoltată ca o colaborare dintre antiX și fosta comunitate MEPIS pentru a utiliza cele mai bune utilite și talente din fiecare din aceste distribuții. Obiectivul declarat al comunității e a produce o "familie de sisteme de operare care sunt proiectate să combine spații de lucru elegante și eficiente cu stabilitate înaltă și performanță solidă". MX Linux utilizează spațiul de lucru Xfce ca mediul său emblematic, la care adaugă o versiune independentă KDE Plasma și o implementare Fluxbox. Alte medii pot fi adăugate sau sunt disponibile ca imagini ISO derivate.

Istoria[modificare | modificare sursă]

MX Linux s-a început dintr-o discuție despre opțiuni viitoare printre membrii comunității MEPIS în decembrie 2013.[4] Dezvoltatorii din antiX li s-au alăturat îndată, aducând cu ei sistema de construire ISO precum și tehnologia USB/DVD în memorie. Ca să fie listat pe situl web de catalogare a distribuțiilor Linux DistroWatch, MX Linux a fost inițial prezentată ca o versiune de antiX. Ea și-a primit propria pagină DistroWatch cu lansarea primei beta publice al MX-16 pe 2 noiembrie, 2016.

Seriile MX-14 s-au bazat pe Debian Stable "Wheezy", utilizând Xfce 4.10 și apoi, cu ediția 14.4, Xfce 4.12. Versiunile MX-14 erau intenționate să încapă pe un CD, ceia ce limita numărul aplicațiilor care puteau fi incluse. Aceste serii au văzut evoluția graduală a MX Tools, o colecție de utilite pentru a ajuta utilizatorii cu sarcini comune care deseori sunt complicate și obscure.

Funcționalități[modificare | modificare sursă]

MX Linux are unelte de bază ca un instalator grafic care se descurcă cu calculatoare UEFI, o metodă bazată pe interfață grafică pentru a schimba nucleul Linux și alte programe de bază.

Aceasta include MX Tools, o suită de utilite orientate spre utilizator, multe dintre care erau dezvoltate special pentru MX, în timp ce unele era bifurcate din aplicații existente antiX sau sunt aplicații antiX; o parte au fost importante cu permisune din surse externe. Una deosebit de populară e MX-snapshot, o unealtă cu interfață grafică pentru a remasteriza o sesiune în memorie sau o instalare într-un fișier .ISO unic.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „MX-19.4 now available!”. . Accesat în . 
  2. ^ https://mxlinux.org/category/wiki/licenses/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ DistroWatch Weekly, Issue 744, 1 January 2018
  4. ^ https://mxlinux.org/about-us/

Legături externe[modificare | modificare sursă]