SUSE Linux

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Suse Linux
Opensuse112 kde.png
openSUSE 11.2 cu KDE
Dezvoltator Novell / Proiectul openSUSE
Familie SO Linux
Stare Activ
Model surse Open source
Ultima versiune stabilă openSUSE 12.2 din 5 septembrie 2012[1]
Manager pachete RPM
Tip de nucleu Monolitic
Interfață implicită implicit KDE, sunt disponibile și GNOME, LXDE, Xfce
Licență GPL
Site web www.suse.com
opensuse.org

SUSE Linux (în trecut ortografiat și S.u.S.E) este o distribuție Linux foarte populară, în special în Europa. Numele S.u.S.E este un acronim pentru "Software- und System-Entwicklung", în limba germană ("Dezvoltare de software și sisteme", în română).

Istorie[modificare | modificare sursă]

SuSE GmbH. a fost fondat la sfârșitul lui 1992 ca o firmă de consultanță UNIX. La început, compania lansa regulat diverse pachete software, printre care și o variantă de Slackware, și imprima manuale de UNIX și Linux. La început, SUSE Linux era doar o traducere germană pentru Slackware.

Prima versiune de Slackware pe CD creată de SUSE a fost scoasă pe piață în 1994, sub numele de S.u.S.E Linux 1.0. Mai târziu, această versiune a fost integrată cu distribuția Jurix, pentru a crea prima versiune originală de SUSE (S.u.S.E Linux 4.2 în 1996).

Compania SUSE GmbH a fost achiziționată de Novell în 4 noiembrie 2003, pentru suma de 210 milioane USD[2]. În 2005, Novell a deschis dezvoltarea sistemului către comunitate prin înființarea proiectului openSUSE.

În noiembrie 2010, Novell a fost achiziționată de compania Attachmate în cadrul unei tranzacții mai complexe[3]. Ulterior, compania a declarat că intenționează să administreze SUSE ca o entitate separată de Novell[4], dând naștere unor speculații cu privire la posibila revânzare a diviziei de Linux[5].

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Unul din punctele forte ale distribuției este suita de programe de instalare și configurare YaST, una dintre cele mai mai avansate și mai prietenoase dintre echivalentele sale din lumea Linux. SUSE are inclus foarte mult software într-o distributie pe CD-uri (sau DVD). Poate adopta foarte repede noi versiuni de software, biblioteci, etc. Este orientată atât către profesioniști cât și către începători.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ [1]
  2. ^ Stephen Shankland. „Novell va achiziționa SuSE Linux”. CNET news. http://news.cnet.com/2100-7344_3-5101680.html. Accesat la 26 aprilie 2009. 
  3. ^ Attachmate Corporation to Acquire Novell, Inc.
  4. ^ Attachmate says openSUSE lives, UNIX copyrights not sold to MS
  5. ^ New SEC Filing Reveals Attachmate-Novell Next Moves

Legături externe[modificare | modificare sursă]