De La Rue

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
De La Rue
Tip public limited company[*]  Modificați la Wikidata
Fondată   Modificați la Wikidata
Fondator(i) Thomas de la Rue[*]  Modificați la Wikidata
Sediu Basingstoke, Regatul Unit Modificați la Wikidata
Jays Close
RG22 4BS
Regatul Unit
Industrie Tipărire  Modificați la Wikidata
Angajați 4.000  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial

De La Rue este o societate tipografică și un fabricant britanic de hârtie securizată. Compania a fost fondată în 1821 de Thomas de la Rue (născut la 24 martie 1793, la La Forêt, în insula Guernsey). Este situată la Basingstoke, Hampshire. Face parte din indicele FTSE 250.

Imprimeria est reputată pentru realizarea bancnotelor, mărcilor poștale, carnetelor de cecuri bancare și a pașapoartelor pentru numeroase țări. Este cunoscută ca una dintre producătoarele de jocuri de cărți.

Evoluția întreprinderii[modificare | modificare sursă]

În 1958, Thomas de la Rue a devenit De La Rue Company Limited PLC, apoi De La Rue PLC, în 1991.

În februarie 1997, De La Rue cumpără Harrison & Sons și recuperează contractele de tipărire a mărcilor poștale britanice ale acestei întreprinderi, activitate instalată un timp în localurile Questa cumpărate, și ele, în 2002.

De La Rue a produs primele bancomate / ATM-uri din lume. Produce, de asemenea: mașini de numărat bancnote, sortatoare de bancnote, sortatoare de monede metalice, distributoare de bilete și de tichete.

Bancnote[modificare | modificare sursă]

Până în 2001, De La Rue era partener al societății lausanneze De La Rue-GIORI, leader mondial al imprimeriilor de bancnote, cumpărată de Koenig & Bauer AG pentru a deveni KBA-GIORI.

În anii 2000, peste 150 monede din lume utilizează hârtii de securitate și tehnologia de tipărire a KBA-GIORI.

În decembrie 1999 Banca Națională a Slovaciei pune în circulație o a doua serie de bancnote de coroane slovace, aplicând diverse măsuri de securitate în raport cu seria precedentă, a cărei imprimare va fi realizată de De La Rue.

De La Rue a tipărit bancnotele emise de Banca Națională a Republicii Macedonia[1], de 500, 1000 și 5000 denari macedoneni.

Imprimeria De La Rue, având codul H, tipărește o parte din bancnotele euro pentru Portugalia (cod de țară M), Finlanda (cod L) și Irlanda (cod T), aflate în circulație.

Actualemente, De La Rue produce bancnote pentru multe bănci din lume, printre care:

Mărci poștale[modificare | modificare sursă]

De La Rue este și un tipograf de mărci poștale.

De La Rue a tipărit primele mărci poștale emise oficial de Regatul Italiei, la 1 decembrie 1863.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, întreprinderea a realizat proiectul uneia din versiunile Mariannei de Dulac, pentru tipar adânc, pentru Franța Liberă.

Cumpărând în 1997, imprimeria concurentă Harrison & Sons, De La Rue a reluat contractele de producție de mărci poștale britanice.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ În macedoneană Народна банка на Република Македонија

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]