Dansul pinguinului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Dansul pinguinului uneori numit doar Pinguinul este numele românesc al dansului de societate letkajennka (sau letkis), care la rândul său se bazează pe dansul popular finlandez jenkka.

Dansul este însoțit de o melodie instrumentală caracteristică. Pașii foarte accesibili, imitând mersul pinguinului, l-au impus în repertoriul dansurilor de petrecere; forma este de dans în șir de tipul trenulețului (fiecare dansator îl ține de mijloc pe cel din fața sa).[1]

La sfârșitul anilor 2000, dansul a declanșat o modă atât în România, cât și printre românii din diaspora.[2]

Original[modificare | modificare sursă]

Originile dansului se află in Finlanda.[3]

Melodia modernă a fost compusă de Rauno Lehtinen, și înregistrată prima dată de Orchestra Ronnie Kranck în 1963.[4]

Descriere[modificare | modificare sursă]

Dansul pinguinului (aici, în la minor). Acordurile sunt indicate prin cifraje de jazz, iar notele marcate cu x îşi schimbă frecvent înălţimea în practică.

Dans[modificare | modificare sursă]

Dansatorii se așază în șir, fiecare ținându-l de mijloc pe cel din fața sa.[1] Cel care conduce șirul are uneori un rol important în organizarea petrecerii (mireasa în cazul unei nunți,[5] sărbătoritul pentru o aniversare, cântărețul din formația închiriată pentru eveniment etc.). Șirul de dansatori urmează un traseu circular, eventual de-a lungul pereților sălii de dans. Pașii sunt de două feluri – laterali (cu mișcarea unui singur picior, care poate rămâne în aer sau călca) și săriți (cu ambele picioare). Schema lor este următoarea: lateral [cu piciorul] cu ambele picioare revenire, lateral drept, revenire, lateral stâng, revenire, lateral stâng, revenire, săritură înainte, săritură înapoi, trei sărituri înainte.[6] Este posibil ca pașii laterali să fie inversați (mai întâi stângul, apoi dreptul), în funcție de preferința celui care conduce. Se crede că cele trei sărituri finale au contribuit la succesul dansului.[1]

Muzică[modificare | modificare sursă]

Din 2008, pe Internet circulă o interpretare anonimă (în fa minor, aranjată pentru saxofon și negativ MIDI, în ritm de manea) care a fost folosită ca atare la petreceri în România. Ea a fost apoi preluată de numeroase formații de restaurant, atât în țară, cât și în cadrul comunităților românești de peste hotare.[1]

Muzica are un caracter ritmat.[2] Ea constă dintr-o structură de patru fraze, repetată timp de câteva minute. Prima frază este enunțată într-o tonalitate minoră, iar cea de a doua este în fapt o secvență (ușor modificată) a celei dintâi, plasată la o terță ascendentă și armonizată cu acorduri din relativa majoră a tonalității inițiale; a treia frază este o variație a celei dintâi, iar cea de a patra este identică cu a doua. Acordurile utilizate sunt treptele I și V din două tonalități relative între ele (de exemplu, la minor și Do major; fa minor și La major). Linia melodică are un profil în zigzag și alternează între arpegii și mers treptat.

Preluări[modificare | modificare sursă]

Cântărețul de manele Romeo Fantastik a lansat o preluare cu text a piesei.[7]

Folosind sample-uri din înregistrarea anonimă care a lansat Pinguinul pe Internet, DJ Rynno a realizat o versiune electronică a piesei, intitulată „Sticle goale”. Piesa beneficiază de un featuring al vedetei de televiziune Daniela Crudu.[8]

Apariții notabile în România[modificare | modificare sursă]

Talentul pentru Dansul pinguinului i-a adus politicianului Emil Boc porecla „Pinguinul”.

Radio ZU[modificare | modificare sursă]

Pornind de la ideea unor tineri timișoreni de a dansa în public Pinguinul,[9] postul Radio ZU și-a provocat ascultătorii la un concurs pentru alegerea celei mai reușite filmări cu execuția dansului. Au fost recompensate cu premii în bani trei grupuri de dansatori, din Brașov (187 de persoane, traseul a cuprins centrul orașului), Sibiu (120 de persoane reunite pentru a dona premiul unei tinere bolnave de leucemie) și Cluj-Napoca (dansul a fost filmat în sala de spectacole a Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” din oraș).[10]

Emil Boc[modificare | modificare sursă]

Cu ocazia aniversării din decembrie 2009 a politicianei Elena Udrea, reporterii aflați la fața locului au remarcat priceperea premierului Emil Boc la acest dans. Pentru acest motiv, el a fost poreclit „Pinguinul” de către adversarii săi politici.[11] În ianuarie 2010, jurnalistul Mihai Morar (Radio ZU) a lansat cântecul „Guvernarea pinguinului” în cadrul emisiunii televizate Răi, da' buni (Antena 2) – în fapt, o preluare cu versuri pamfletare a Dansului pinguinului.[12] La 1 mai 2010, membrii și simpatizanții Partidului Social Democrat au organizat în capitală[11] și în alte orașe[13] proteste împotriva guvernării Boc, în care s-a dansat și cântat Pinguinul ca sfidare a primului ministru.[11] Au fost folosite ca versuri două strofe din „Guvernarea pinguinului”.

Guvernarea pinguinului[12]

1. Un pinguin conduce Guvernul
Și totul se mișcă greu, greu, greu,
Un pinguin ce aduce infernul,
Dar care se crede zmeu, zmeu, zmeu,

Refren:
Berceanu și Udrea și Blaga și Oprea,
Cu toții-s conduși de Boc, Boc, Boc,
Cu ei în guvern nu merge nimica
Și totul aici stă pe loc, loc, loc.

2. Un pinguin conduce o gașcă
Care n-are spor, spor, spor,
Era mai bine pe vremea lui Ceașcă,
Acum e ca dracul. Să mor, mor, mor!

Refren

3. Mulți dintre ei sunt acolo degeaba,
Adic-au fost puși în plus, plus, plus,
Și fără ei sigur ar merge treaba,
Ba, poate am fi chiar mai sus, sus, sus,

Refren

4. Un pinguin conduce o țară
În faliment, câte-un pic, pic, pic,
Un pinguin pus a patra oară
Să ne conduc-așa mic, mic, mic,

Refren

Varianta intonată în protestele de la 1 mai 2010[11]

Un pinguin conduce o țară
În faliment, câte-un pic, pic, pic,
Un pinguin pus a patra oară
Să ne conduc-așa mic, mic, mic,

Un pinguin ce conduce Guvernul
Și totul merge greu, greu, greu,
Un pinguin ce aduce infernul,
Dar care se crede zmeu, zmeu, zmeu.

Alte apariții[modificare | modificare sursă]

Primarul municipiului Constanța, Radu Mazăre, a dansat Pinguinul într-o emisiune a postului de televiziune Antena 3 la care a fost invitat.[14]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c d Șelaru, Aurel. „«Dansul pinguinului» face furori la nunți”, articol publicat în ziarul Monitorul de Vrancea (24 august 2009)
 2. ^ a b Sevastre, Anca et al. „«Dansul pinguinului» cucerește România”, articol publicat în ziarul Adevărul (13 august 2009)
 3. ^ Nielsen Business Media, Inc. (), Billboard: (în engleză), Nielsen Business Media, Inc., p. 8 
 4. ^ Account Suspended, wdd.mbnet.fi, arhivat din original la , accesat în  
 5. ^ Dansul pinguinului Arhivat în , la Wayback Machine.”, articol publicat pe site-ul postului Radio 21 (26 august 2008)
 6. ^ Neatza cu Răzvan & Dani, emisiune de televiziune difuzată de postul Antena 1 (12 mai 2009)
 7. ^ Romeo Fantastick reinventează «Dansul pinguinului» Arhivat în , la Wayback Machine.”, articol publicat pe site-ul ziarului Cancan (17 februarie 2010)
 8. ^ Colaborare Arhivat în , la Wayback Machine.”, articol publicat în ziarul Ring (18 ianuarie 2010)
 9. ^ Teșiu, Tony. „Dansul pinguinului în Morning ZU Arhivat în , la Wayback Machine.”, articol publicat pe site-ul postului Radio ZU (1 septembrie 2009)
 10. ^ Simon, Iosif. „Dansul pinguinului. 999 de euro au ajuns la Brașov Arhivat în , la Wayback Machine.”, articol publicat pe site-ul postului Radio ZU (14 septembrie 2009)
 11. ^ a b c d PSD-iștii din Capitală au cerut demisia «pinguinului Boc»”, articol publicat în ziarul Național (3 mai 2010)
 12. ^ a b Jianu, Ana. „Cântă și tu «Guvernarea pinguinului» Arhivat în , la Wayback Machine.”, articol publicat pe site-ul bitpress.ro (29 ianuarie 2010)
 13. ^ Hoha, Anca. „Peste 500 de PSD-iști au protestat sâmbătă în fața Prefecturii Bistrița-Năsăud Arhivat în , la Wayback Machine.”, articol publicat pe site-ul postului Realitatea TV (3 mai 2010)
 14. ^ Mazăre, de la Zorba Grecul la Dansul pinguinului Arhivat în , la Wayback Machine.”, articol publicat pe site-ul postului Realitatea TV (5 februarie 2010)

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]