Cromofor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Prin cromofor se înțelege o grupare functională grefată in structura unei molecule , grupare responsabilă de culoare. De regulă gruparea cromoforă conține electroni π , cu mobilitate ridicată care intră în conjugare cu electronii din molecula de bază.

Atunci când molecula absoarbe lumină cu lungimea de undă în vizibil și transmite sau reflectă altă lungime de undă, molecula se colorează.Cu cât lungimea de undă este mai mică, frecvența crește la fel și energia radiației.Radiația din domeniul vizibil care acționează asupra cromoforului este absorbită de acesta și determină un salt energetic a electronului dintr-un orbital cu energie joasă pe un orbital electronic cu energie înaltă.

De regulă cromoforii se pot întălni sub 2 forme:sisteme conjugate și complecși metalici.Energia care permite saltul electronilor pe nivele de energie mai mare este extinsă, apar așa numiții orbitali π (legături de tip π) formate prin succesiunea legătură simplă/legătură dublă.Este cazul retinalului, coloranți alimentari. compuși azoici, licopen caroteni și antociani Complecșii metalici se formeză prin scindare orbitalilor d și leagarea unui metal tranzițional ca ligand.Astfelde complecși sunt: clorofila, gruparea hemică din Hemoglobină, dar și unele minerale de tipul malachitului sau ametistului. In biochimie o grpare cromoforă tipică este dată de 4 inele pirolice grupate după cum urmează: