Cristina Deleanu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cristina Deleanu
Date personale
Născută (83 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Ploiești, România Modificați la Wikidata
Căsătorită cuSergiu Tudose
Matei Gheorghiu[*] ()
Eugen Cristea (din ) Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata

Cristina Deleanu (n. , Ploiești, România) este o actriță română de film, radio, televiziune, teatru și voce.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la Ploiești, la câteva săptămâni după marele cutremur din 1940. Tatăl său, Dimitrie Deleanu (1900-1944), a fost ucis în bombardamentul de la 4 aprilie 1944. Ulterior, mama sa: Angela Deleanu, (1900-1989) se mută în București, unde actrița își va petrece restul copilăriei. Urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 din București și studiile liceale la Liceul Gheorghe Lazăr, la acea vreme liceu de fete, aflat în vecinătatea Teatrului Municipal (astăzi Teatrul Bulandra). Atrasă în copilărie de pictură și desen, în timpul liceului, influențată și de cercul de colegi și prieteni, se hotărăște devină actriță. După absolvirea liceului urmează studii teatrale la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa actorului George Carabin, avându-i ca asistenți pe actorul Mihai Berechet și regizorul Cornel Todea. Absolvă IATC în 1962. În decursul unei cariere de peste 40 de ani interpretează numeroase roluri de teatru, teatru radiofonic, teatru de televiziune și film. Este căsătorită cu actorul Eugen Cristea.

Cariera artistică[modificare | modificare sursă]

Cariera teatrală[modificare | modificare sursă]

În 1962, după absolvire, este repartizată la Teatrul Național Vasile Alecsandri din Iași, unde va juca în perioada 1962-1967. În 1967 se transferă la Teatrul Regional Barbu Delavrancea, devenit ulterior Teatrul de Revistă Ion Vasilescu, unde va juca în perioada 1967-1981. Din 1981 se transferă la Teatrul Național Ion Luca Caragiale din București, pe scena căruia va juca până la ieșirea la pensie, în 2001. Va mai juca ulterior pe scena Naționalului bucureștean în Revelion la "Terzo Mondo", de Ovidiu Iuliu Moldovan, în regia lui Mihai Manolescu (premiera în 2003). A interpretat numeroase roluri pe scenele teatrelor la care a jucat.

Teatrul radiofonic[modificare | modificare sursă]

Cristina Deleanu colaborează în mod constant la teatrul radiofonic, vocea sa putând fi auzită în numeroase piese de teatru radiofonic, printre care Ceaiul nostru cel de toate zilele, Drumul lui Orfeu, Orfeu în Infern sau Zadarnicele necazuri de iubire.

Carieră în teatrul de televiziune[modificare | modificare sursă]

În anii '80, începând cu rolul din La musica (o piesă franțuzească de Marguerite Duras, pusă în scenă la Teatrul TV, în regia Olimpiei Arghir) este distribuită în numeroase piese de teatru de televiziune. Activitatea din teatrul de televiziune o va aduce în atenția regizorilor de film, și anul 1981 va marca debutul carierei sale în cinematografie, în filmele Destine romantice, în regia lui Haralambie Boroș, și Orgolii (după romanul omonim de Augustin Buzura), în regia lui Manole Marcus. Va fi distribuită în numeroase filme și seriale de televiziune.

Carieră didactică[modificare | modificare sursă]

În perioada 1992-2000 a activat ca profesoară de actorie la Academia de artă Luceafărul, pregătind două serii de studenți.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Cărți publicate[modificare | modificare sursă]

  • Despre maeștri și extraordinarele lor vieți (2006)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri

Video

  1. ^ a b Cristina Deleanu