Corneliu Onilă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Corneliu Onilă
PS Corneliu al Hușilor.jpg
Corneliu Onilă
Date personale
Născut (54 de ani) Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox[*] Modificați la Wikidata
Funcția episcopală
SediulHuși
TitlulFost Episcop al Episcopiei Hușilor
Perioada18 iunie 2009 - 18 august 2017
PredecesorIoachim Mareș
SuccesorIgnatie Trif

Corneliu Onilă (n. 25 iulie 1966, satul Corni-Albești, comuna Albești, județul Vaslui) a fost un episcop ortodox român, membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și fost titular al scaunului episcopal al Episcopiei Hușilor. A fost ales ca episcop prin vot secret (43:3 voturi favorabile / contracandidat: Gurie Gorjeanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Craiovei) la data de 18 iunie 2009 de către membrii Sfântului Sinod, fiind cel de-al 51-lea episcop al Hușilor.[1] La 29 iunie 2009, în ziua de prăznuire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, de hramul Catedralei Episcopale din Huși, a fost înscăunat în această demnitate. La slujba de întronizare oficiată de către Înaltpreasfințitul părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a participat și președintele României, Traian Băsescu.Corneliu Onilă,acuzat de diverse practice neortodoxe,majoritatea dovedite,s-a retras din demnitatea de episcop în urma scandalului de proporții care a fost subiect de știri toată vara.Episcopul actual al Hușilor este Ignatie Trif.[2]

Tinerețea și studiile[modificare | modificare sursă]

Corneliu Onilă s-a născut în satul Corni-Albești, comuna Albești, județul Vaslui la 25 iulie 1966, din părinții Eugen și Ruxandra Onilă, fiind primul dintre cei trei copii de parte bărbătească.

Între anii 1972-1980, tânărul Corneliu avea să urmeze Ciclul primar și gimnazial la Școala generală cu clasele I-VIII din satul natal, unde l-a avut ca profesor de Limba și Literatura Română pe Serghei Coloșenco, renumit rebusist român și fiul lui Mircea Coloșenco, critic literar român născut în Basarabia. Reforma educațională demarată în anul școlar 1970-1971, care prevedea introducea în România a învățământului obligatoriu de 10 ani, va influența și parcursul proaspătului adolescent. Astfel, sub impulsul obligativității, clasele a IX-a și a X-a (prima treaptă obligatorie de liceu) le va continua în municipiul Vaslui, la Liceul nr. 2 (actualmente Colegiul Economic « Anghel Rugină »), între anii 1980-1982.

În perioada 1982-1987 îl regăsim ca seminarist la Seminarul Teologic Liceal Ortodox « Veniamin Costachi » din cadrul Mănăstirii Neamț. Ca o continuitate a parcursului său educațional, între anii 1988-1992 tânărul teolog va urma cursurile universitare de licență la Institutului Teologic de grad Universitar din București, care începând cu anul universitar 1991-1992 va redeveni Facultate de Teologie Ortodoxă în cadrul Universității din București. Unul dintre colegii de facultate a fost Ciprian Câmpineanul, episcop-vicar patriarhal, alături de care a legat o frumoasă și sinceră prietenie.

Dorința de a studia l-a determinat pe proaspătul absolvent de facultate să nu se oprească la acest nivel educațional. Imediat după finalizarea studiilor de licență (1992) va fi acceptat la Școala doctorală, specializarea Noul Testament, din cadrul aceleiași facultăți de teologie. În 1993 va obține o bursă de cercetare din partea Diakonische Werk (DW), orgnizație caritabilă a Bisericii Evanghelice din Germania (Evangelische Kirche in Deutschland - E.K.D.). Această bursă îi va oferi tânărului doctorand șansa de a continua în paralel, până în 1996, cursurile doctorale la Facultatea de Teologie Protestantă, din cadrul Universității Marburg.

În luna decembrie 1999, Corneliu Onilă, noul arhiereu vicar al Episcopiei Hușilor, va primi din partea Guvernului german prin intermediul Fundației Konrad Adenauer Stiftung (K.A.S.) o bursă care îi va oferi posibilitatea de a studia și de a se edifica asupra relațiilor dintre biserici și statul german, precum și implicarea celor două instituții în viața religioasă, socială și politică.

Profesor de teologie[modificare | modificare sursă]

În perioada 1996-1997, imediat după finalizarea cursurilor doctorale, fără a reuși să obțină titlul de doctor, Corneliu Onilă va activa ca asistent al profesorului universitar Barth, conform tipologiei doctorale germane, nefiind asistent de carieră ca în învățământul românesc în cadrul Facultății de Teologie Protestantă a Universității Marburg - Germania, la catedra de Teologie și Spiritualitate a Bisericii Ortodoxe, sub îndrumarea emeritului profesor Hans-Martin Barth așa cum rezultă din arhiva facultății.

Revenit pe meleagurile natale, ieromonahul Corneliu Onilă își va începe în toamna anului 1998 cariera de profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox « Sfântul Ioan Gură de Aur » din Huși, liceu proaspăt reînființat la insistențele părintelui episcop Ioachim. În paralel, între 1998-2000, ieromonahul, profesorul și episcopul-vicar Corneliu Bârlădeanul al Hușilor va exercita și funcția de director al acestui liceu teologic. Fiind singurul profesor multispecializat, conform modelului de învățământ german, și din cauza lipsei unui corp profesoral adecvat și competent, în anii care vor urma, îl vom regăsi pe Corneliu Onilă predând la diferite catedre, precum Noul Testament, Vechiul Testament, Dogmatică, Limba greacă, Omiletică, Catehetică, Patrologie, Istoria Religiilor, exercitând un rol determinant în formarea profesională și duhovnicească a viitorilor slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române.

Evoluție sacramentală[modificare | modificare sursă]

La scurt timp după revenirea în țară de la studiile doctorale, Corneliu Onilă va lua o decizie importantă, alegând ca toată viața să-i urmeze lui Hristos pe calea monahismului. Astfel, în seara zilei de 21 noiembrie 1997, în cadrul slujbei Vecerniei, fratele Corneliu a primit tunderea în monahism la Catedrala Episcopală din Huși, sub numele de Corneliu. A doua zi, în timpul Sfintei Liturghii, a fost hirotonit în treapta de ierodiacon, iar după numai o singură zi, în 23 noiembrie 1997 a primit darul preoției, în treapta de ieromonah, din mâinile vrednicului de pomenire Ioachim al Hușilor.

În ziua de 25 decembrie 1997, chiar de praznicului Nașterii Domnului (Crăciunul), ieromonahul Corneliu a primit prin punerea mâinilor episcopului Ioachim al Hușilor, prin hirotesie, rangul monahal de protosinghel. La propunerea aceluiași părinte episcop, în ziua de 26 iunie 1999, protosinghelul Corneliu a primit prin hirotesie, din parte Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, rangul monahal superior de arhimandrit.[3]

La numai doi ani de la intrarea în monahism, pe 21 noiembrie 1999, în ziua praznicului Intrării Maicii Domnului în biserică, la Catedrala Episcopală din Huși, arhimandritul Corneliu avea să primească, prin Taina Hirotoniei administrată de către părintele Mitropolit Daniel, pe atunci arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Bucovinei, darul celei mai înalte treapte a preoției: arhieria sau episcopatul.

Funcții deținute[modificare | modificare sursă]

  1. 1997-1998 - Consilier cultural la Centrul Eparhial al Episcopiei Hușilor.
  2. 1998 - numit de către părintele episcop Ioachim al Hușilor vicar administrativ al Eparhiei Hușilor.
  3. 27/10/1999-17/06/2009 - Arhiereu Vicar al Episcopiei Hușilor cu titlul de „Bârlădeanul”, recunoscut prin decretul prezidențial (nr.415 din 7 decembrie 1999) semnat de Emil Constantinescu.
  4. 18/06/2009 - 18/08/2017 - Episcop al Hușilor.

Activitate[modificare | modificare sursă]

S-a ocupat în mod special de sectorul diaconal-caritativ al Episcopiei Hușilor, organizând cu ajutorul mai multor asociații similare, din vestul Europei (Fundația “Maica Tereza” – Olanda; Fundația “Prieteni pentru Moldova”- Olanda; International Orthodox Christian Charities (IOCC) - Organizația Internațională pentru Caritate Creștin Ortodoxă)[4], Biroul de Asistență Socială din cadrul acestei episcopii. A fost delegat de Patriarhia Română să participe la numeroase simpozioane, conferințe și congrese internaționale, a publicat studii și articole teologice în publicațiile bisericești.

La Episcopia Husilor s-a ocupat de organizarea Sectorului diaconal-caritativ, organizand cu ajutorul mai multor asociatii similare, din vestul Europei, Biroul de Asistenta Sociala din cadrul Episcopiei Husilor. Astfel, prin intermediul Manastirii Plankstetten din Germania a dotat cu saltele, paturi, aparatura medicala, medicamente, imbracaminte pentru bolnavi numeroase spitale si asezaminte destinate celor in nevoi din judetul Vaslui. Tot cu acelasi ajutor a dotat Episcopia Husilor cu o masina de teren noua, destinata activitatii misionare si caritative. Prin sprijinul elvetiano-olandez a dotat cu cele necesare Spitalul de Psihiatrie din Vaslui, precum si pe cel de Boli infectioase din Barlad.

A fost delegat de Patriarhia Romana sa participe la numeroase simpozioane, conferinte si congrese internationale, printre care: Conferinta cu tema „2.000 de ani de crestinism, realitati si perspective“ (Bensheim, Germania 1998); Congresul monahilor benedictini cu tema „Monahismul, spiritualitate si provocare in Europa“ (Roma 2000); Seminarul organizat de Episcopia Catolica de Haarlem - Olanda, cu tema „Misiunea crestina in Europa secolului XX“ (2001); Simpozionul cu tema „Misiunea crestina si succesele misionare in Europa“, organizat de catre Conferinta Bisericilor Europene (Varsovia, 2003); Simpozionul cu tema „Mediul inconjurator si mesajul crestin“ (Zurich, Elvetia 2004); Simpozionul cu tema „Constitutia Europei si Bisericile crestine“ (Stuttgart, Germania, 2004) s.a.

In acelasi timp, a publicat studii si articole teologice in publicatiile bisericesti „Glaube aus der zweiten Welt“, „Una sancta“, „Konfessionskunde“, „Candela Moldovei“, „Mitropolia Olteniei“, „Vestitorul Ortodoxiei“ etc.

Retragere[modificare | modificare sursă]

La data de 18 august 2017, se retrage din demnitatea de Episcop titular de Huși, decizie luată după ce a apărut o filmare (pe suport digital sau caseta video) în care se pare că întreține relații homosexuale cu un elev minor, căruia îi era profesor la Seminarul Teologic din Huși. Această decizie a fost luată pentru pacea și binele Bisericii, hotărând să se retragă din slujirea de Episcop al Hușilor și să rămână în ascultare deplină față de Sfântul Sinod[5].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ziarul de Iasi. „In Catedrala Episcopala de la Husi are loc intronizarea Preasfintitului Corneliu Barladeanu”. ziaruldeiasi.ro. Accesat în . 
  2. ^ „În Catedrala Episcopală de la Huși a avut loc întronizarea Preasfințitului Corneliu Bârlădeanu”. REALITATEA.NET. . Accesat în . 
  3. ^ DECRET nr.415 din 7 decembrie 1999 privind recunoașterea în funcția de arhiereu-vicar al Episcopiei Hușilor a Prea Cuviosului arhimandrit Corneliu Onilă
  4. ^ http://www.episcopiahusilor.ro/activitati_sociale.html
  5. ^ http://basilica.ro/hotarari-ale-sfantului-sinod-privind-situatia-episcopiei-husilor/


Predecesor:
Ioachim Mareș
Episcop al Hușilor
din 18 iunie 2009- 18 august 2017

Succesor:
Ignatie Trif