Constantin al II-lea al Scoției

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Constantin al II-lea al Scoției
Date personale
Născutînainte de 879
Scoția, Regatul Unit Modificați la Wikidata
Decedat952
St. Andrei
ÎnmormântatInsula Iona
PărințiAedh al Scoției
CopiiIndulf al Scoției
Cellach
O fiică sau mai multe
Ocupațiereligios[*]
suveran[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Alpin
Rege al Albei
Domnie900–943
PredecesorDonald al II-lea al Scoției
SuccesorMalcolm I al Scoției

Constantin al II-lea (înainte de 879 - 952) a fost regele Scoției, țară cunoscută atunci sub denumirea de Alba. Regatul Alba, un nume care apare pentru prima dată în timpul vieții lui Constantin, a fost în nordul Marii Britanii. Nucleul regatului a fost format din ținuturile din jurul râului Tay. Limita sudului era râul Forth, spre nord se extindea Moray Firth și probabil Caithness, în timp ce limitele de vest sunt incerte. Bunicul lui Constantin a fost Kenneth I al Scoției, care a fost primul din familie înregistrat ca rege, însă că rege al Picților. Această schimbare de titlu, de la regele Picților la regele de Alba, face parte dintr-o transformare a granițelor din Picția și originile Regatului Alba sunt urmărite în întreaga viața a lui Constantin.

Domnia sa, la fel ca și a prodecesorilor săi, a fost dominată de acțiunile conducătorilor vikingi în Insulele Britanice, în special UI Ímair (nepotul de Imar sau Ivar). În timpul domniei lui Constantin, conducătorii regatelor de sud din Wessex și Mercia, mai târziu Regatul Angliei, și-au extins autoritatea spre nord, în regatele contestate de Northumbria. La început, el s-a aliat cu conducătorii de sud împotriva vikingilor, însă în timp, Constantin a intrat în conflict cu ei. Regele Athelstan a avut succes în a-l asigura pe Constantin în 927 si 934, dar cei doi s-au luptat atunci când Constantin, care se aliase cu britanicii din Strathclyde și cu regele vikingilor de la Dublin, a invadat regatul lui Athelstan în 937, doar pentru a fi învins în marea bătălie de la Brunanburh. În 943, Constantin a abdicat de la tron și s-a retras la Mănăstirea Sf. Andrei, unde a murit în 952. El a fost succedat de fiul prodecesorului său, Malcolm I.

Domnia lui Constantin a fost de 43 de ani. În timpul domniei sale, cuvântul scoțieni și Scoția sunt folosite prima dată pentru a înțelege partea din ccea ce este acum Scoția.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Annals of Ulster, ed. & tr. Seán Mac Airt and Gearóid Mac Niocaill (1983). The Annals of Ulster (to AD 1131). Dublin: DIAS. edition and translation for s.a. 431-1131 Lay summary – CELT (2008).
  • Chronicon Scotorum, CELT: Corpus of Electronic Texts, 2003, retrieved 29 October 2007
  • "Constantine 2 (Male)", Prosopography of Anglo-Saxon England, retrieved 13 December 2011
  • Anderson, Alan Orr (1922), Early Sources of Scottish History A.D. 500 to 1286 I (1990 revised & corrected ed.), Stamford: Paul Watkins, ISBN 1-871615-03-8
  • Blair, Peter Hunter (1995), An introduction to Anglo-Saxon England, Cambridge: Cambridge University Press, ISBN 0-521-29219-0
  • Crawford, Barbara (1987), Scandinavian Scotland, Leicester: Leicester University Press, ISBN 0-7185-1282-0