Indulf al Scoției

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Indulf al Scoției
Date personale
Născutsecolul al X-lea d.Hr. Modificați la Wikidata
Decedat962
Cullen⁠(d), Banffshire, Scoția, Regatul Unit Modificați la Wikidata
ÎnmormântatInsula Iona
Cauza decesuluiucis în luptă Modificați la Wikidata
PărințiConstantin al II-lea al Scoției
CopiiCulen al Scoției
Amlaíb al Scoției
Eochaid
Ocupațiesuveran[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Alpin
Rege al Albei
Domnie954–962
PredecesorMalcolm I al Scoției
SuccesorDubh al Scoției

Ildulb mac Causantín, cunoscut sub numele de Indulf, (decedat în 962) a fost regele Scoției din 954 până în 962. A fost fiul lui Constantin al II-lea iar mama sa este posibil să fi fost fiica Contelui Eadulf I de Bernicia, care a fost exilat în Scoția.

John de Fordun și alții credeau că Indulf a fost rege al Strathclyde în timpul domniei prodecesorului său, bazat pe înțelegerea lor, aceea că Regatul Strathclyde devenise o parte a Regatului Alba în 940. Acest lucru nu a fost acceptat.

Cronica Regilor din Alba spune că regiunea identificată a fi Edinburgh, a fost evacuată și abandonată scoțienilor până în ziua de azi. Acest lucru indică faptul că Lothian sau o mare parte din ea a trecut sub puterea lui Indulf la acea vreme. Cu toate acestea, cucerirea Lothian este posibil să fi fost mai degrabă un proces decât un eveniment, iar frontiera dintre terenurile regilor Alba și Bernicia să fi fost în sud sau est de Edinburgh, cu mult înainte de domnia lui Indulf.

Moartea lui Indulf este raportată de către Cronicile Scotorum în 962, iar Cronicile Regilor din Alba adaugă faptul că el a fost ucis în lupta cu vikingii, lângă Cullen, în bătălia de la Bauds. Profeția Berchán susține că el a murit în casa aceluiaș apostol sfânt unde a murit și tatăl său, fiind la mănăstirea St. Andrei. A fost îngropat la Iona.

Indulf a fost urmat la tron de Dubh, fiul prodecesorului său. Fii lui, Culen și Amlaíb au devenit regi mai târziu. Eochaid, cel de-al treilea fiu, a fost ucis împreună cu Culen de către oamenii din Strathclyde în 971.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Anderson, Alan Orr, Early Sources of Scottish History AD 500–1286, volume 1. Reprinted with corrections. Paul Watkins, Stamford, 1990. ISBN 1-871615-03-8
  • Duncan, A.A.M., The Kingship of the Scots 842–1292: Succession and Independence. Edinburgh University Press, Edinburgh, 2002. ISBN 0-7486-1626-8
  • Smyth, Alfred P. Warlords and Holy Men: Scotland AD 80-1000. Reprinted, Edinburgh: Edinburgh UP, 1998. ISBN 0-7486-0100-7
  • Walker, Ian W., Lords of Alba: The Making of Scotland. Sutton, Stroud, 2006. ISBN 0-7509-3492-1