William I al Scoției

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
William I al Scoției
William the Lion portrait.jpg
Date personale
Născut1143
Huntingdonshire, Anglia
Decedat4 decembrie 1214 (71 de ani)
Stirling
ÎnmormântatAbația Arbroath
PărințiHenric al Scoției
Ada de Warenne
Frați și surori Margaret of Huntingdon, Duchess of Brittany[*][[Margaret of Huntingdon, Duchess of Brittany (Scottish princess (1145-1201))|​]]
Ada of Huntingdon[*][[Ada of Huntingdon (Scottish noblewoman)|​]]
Malcolm al IV-lea al Scoției[1]
David of Scotland[*][[David of Scotland (Scottish princeand Earl of Huntingdon)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Ermengarde de Beaumont[*][[Ermengarde de Beaumont (Queen of Scotland)|​]] (din )[1] Modificați la Wikidata
CopiiMargareta, Contesă de Kent
Iasbela, Contesă de Norfolk
Alexandru al II-lea al Scoției
Marjorie
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriconte
Familie nobiliarăCasa Dunkeld
Regele Scoției
Domnie9 decembrie 1165 – 4 decembrie 1214
Încoronare27 mai 1153, Scone
PredecesorMalcolm al IV-lea al Scoției
SuccesorAlexandru al II-lea al Scoției

William I (1143 - 4 decembrie 1214), cunoscut sub numele de William Leul, a fost regele Scoției din 1165 până în 1214. Domnia sa a fost a doua din cea mai lungă domnie din istoria Scoției înainte de Actul de Unire cu Anglia din 1707.

Viața[modificare | modificare sursă]

El a devenit rege după moartea fratelui său, Malcolm al IV-lea al Scoției pe 9 decembrie 1165 și a fost încoronat pe 24 decembrie 1165.

Spre deosebire de fratele său religios și fragil, William a fost puternic și încăpățânat. El a fost un monarh eficace a cărui domnie a fost marcată de încercările sale nefaste de a recâștiga controlul regiunii Northumbria de la normanzi.

William a fost nepotul lui David I al Scoției. El a moștenit, de asemenea, titlul de Conte de Northumbria în 1152 de la tatăl său, Henric al Scoției. Cu toate acestea, el a trebuit să predea acest titlu regelui Henric al II-lea al Angliei, în 1157. Acest lucru i-a cauzat probleme mai ales după ce a devenit rege, acesta petrecându-și mult timp încercând să-și recâștige titlul.

William a fost un jucător-cheie în revolta din 1173 - 1174 împotriva lui Henric al II-lea. În 1174, în bătălia de la Alnwick, în timpul unui raid în sprijinul revoltei, William le-a stigat trupelor engleze: Acum vom vedea care dintre noi este un cavaler bun!. El a fost capturat de trupele lui Henric conduse de Ranulf de Glanvill și a fost dus în lanțuri la Newcastle, apoi la Northampton, iar apoi transferat la Falaise în Normandia. Henric a trimis apoi o armată în Scoția și a ocupat țara. Ca răscumpărare și pentru a-și recapata regatul, William a trebuit să-l recunoască pe Henric ca superior al său și să fie de acord să plătească pentru costul de ocupare a armatei engleze, punând impozite scoțienilor. Biserica din Scoția a fost, de asemenea, supusă celei din Anglia. Acest lucru a fost făcut prin semnarea Tratatului de la Falaise, apoi William a fost lăsat să se întoarcă în Scoția. În 1175, el a jurat fidelitate în fața lui Henric al II-lea la Castelul York.

Umilirea Tratatului de la Falaise a declanșat o revoltă în Galloway care a durat până în 1186 și a determinat construirea unui castel la Dumfries. În 1179, în același timp, William și fratele său David, au condus personal o forță spre nord în Easter Ross, stabilind două castele cu scopul de a-l descuraja pe Contele de Orkney de la extinderea dincolo de Caithness.

O altă revoltă în 1181 l-a împlicat pe Donald Meic Uilleim, descendentul direct al regelui Duncan al II-lea al Scoției. Donald a preluat pentru scurt timp Ross, iar abia după la moartea sa, William a putut revendica cetatea lui Donald din Inverness.

Tratatul de la Falaise a rămas în vigoare pentru următorii 15 ani. Apoi, Richard Inimă de Leu, care avea nevoie de bani pentru a lua parte la a treia cruciadă, a fost de acord să-l rezilieze în schimbul sumei de 10.000 de mărci de argint, la data de 5 decembrie 1189.

În ciuda recâștigării independenței a scoțienilor, relațiile anglo-scoțiene au rămas tensionate în primul deceniu al secolului al XIII-lea. În august 1209, regele Ioan al Angliei a decis să-și strângă armata engleză și să pornească într-un marș spre Norham (lângă Berwick), în scopul de a exploata conducerea monarhului scoțian. Promițându-i o sumă mare de bani, William a fost de acord cu dificultate să-și căsătorească fiica cu un nobil englez, iar când tratatul a fost reînnoit în 1212, Ioan a pus mâna pe singurul moștenitor legitim supraviețuitor al lui William, Alexandru, care avea să se căsătorească cu fiica sa.

William a murit în Stirling în 1214 și este îngropat la Abația Arbroath. Fiul său, Alexandru al II-lea, l-a succedat în calitate de rege, domnind între 1214 - 1249.

Căsătoria și copii[modificare | modificare sursă]

Având în vedere termenii Tratatului de la Falaise, Henric al II-lea a avut dreptul de a alege mireasa lui William. Ca rezultat, William s-a căsătorit cu Ermengarde de Beaumont, o strănepoată a regelui Henric I al Angliei, la Woodstock Palace în 1186, iar zestrea ei a fost Castelul Edinburgh. Căsătoria nu a fost un mare succes și abia după mulți ani, aceasta a fost capabilă să nască un moștenitor. Copii lor au fost:

 • Margareta (1193 - 1259), căsătorită cu Hubert de Burgh, primul Conte de Kent
 • Isabela (1195 - 1253), căsătorită cu Roger Bigod, al patrulea Conte de Norfolk
 • Alexandru al II-lea al Scoției (1198 - 1249)
 • Marjorie (1200 - 17 noiembrie 1244), căsătorită cu Gilbert Marshal, al patrulea Conte de Pembroke
 • Isabela a Scoției, căsătorită cu Sir William de Ros

Cu o fiică necunoscută a lui Adam de Hythus:

 • Margareta, căsătorită cu Eustace de Vesci, Lord de Alnwick

Cu amante necunoscute:

 • Robert de Londra
 • Henric de Galightly
 • Ada, căsătorită cu Patrick I, Conte de Dunbar
 • Aufrica, căsătorită cu William de Say

Note[modificare | modificare sursă]

 • Uilleam Garbh; e.g. Annals of Ulster, s.a. 1214.6; Annals of Loch Cé, s.a. 1213.10.
 • Dalrymple, Sir David (1776). Annals of Scotland. Pub. J. Murray. London. P. 300 -301.
 • Scotland: The Making of the Kingdom, A.A.M. Duncan, p527
 • Balfour Paul, Vol. I, p. 5
 • An Earthly Knight", description from the cover
 • An Earthly Knight",Review by J. A. Kaszuba Locke
 • An Earthly Knight",Review by Joan Marshall


 1. ^ a b Kindred Britain