Eochaid al Scoției

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Eochaid al Scoției
Date personale
Născutsecolul al IX-lea d.Hr. Modificați la Wikidata
Decedat889 d.Hr. Modificați la Wikidata
PărințiRun, Regele Strathclyde
CopiiConstantin al II-lea al Scoției
Ocupațiemonarh Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Alpin
Rege al Albei
Domnie878–889
PredecesorAedh al Scoției
SuccesorDonald al II-lea al Scoției
Semnătură
Eochaid, son of Rhun (Lat. 4126, folio 29r).jpg

Ecohaid mac Run, cunoscut și ca Eochaid, este posibil să fi fost regele Picților din 878 până în 889. El a fost fiul lui Run, regele Strathclyde, și mama sa e posibil să fi fost o fiica de-a lui Kenneth MacAlpin. Regalitatea lui este portretizată ca o formă de guvernare comună cu Giric.

Dovezile domniei lui Eochaid ca rege al Picților se bazează pe Cronica Regilor din Alba, unde e scris:

Eochodius, fiul lui Run, regele Bretonilor, nepotul lui Kenneth din partea fiicei sale, a domnit timp de 11 ani, deși alții spun că Giric a mai domnit la această vreme, pentru că el a devenit tatăl vitreg și tutorele lui Eochaid.

Unele variante din Cronica Regilor de Alba nu-l includ ca rege pe Eochaid. Duan Albanach i-a omis atât pe Giric cât și pe Eochaid, sărind de la Aedh direct la Donald al II-lea, fiul lui Constantin I. Duan a omis, de asemenea, regii anteriori, cum ar fi Selbach mac Ferchair, deși dacă aceste omiteri sunt accidentale sau nu este necunoscut. David Dumville sugerează că înregistrarea supraviețuitoare poate fi coruptă.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Dumville, David, "The Chronicle of the Kings of Alba" in Simon Taylor (ed.), Kings, clerics and chronicles in Scotland 500–1297. Fourt Courts Press, Dublin, 2000. ISBN 1-85182-516-9
  • Duncan, A.A.M., The Kingship of the Scots 842–1292: Succession and Independence. Edinburgh University Press, Edinburgh, 2002. ISBN 0-7486-1626-8
  • Hudson, Benjamin T., The Prophecy of Berchán: Irish and Scottish High-Kings of the Early Middle Ages. Greenwood, London, 1996.
  • Smyth, Alfred P., Warlords and Holy Men: Scotland AD 80–1