Eochaid al Scoției

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Eochaid al Scoției
Date personale
Născutsecolul al IX-lea d.Hr. Modificați la Wikidata
Decedat889 d.Hr. Modificați la Wikidata
PărințiRun, Regele Strathclyde
CopiiConstantin al II-lea al Scoției
Ocupațiemonarh Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Alpin
Rege al Albei
Domnie878–889
PredecesorAedh al Scoției
SuccesorDonald al II-lea al Scoției
Semnătură

Ecohaid mac Run, cunoscut și ca Eochaid, este posibil să fi fost regele Picților din 878 până în 889. El a fost fiul lui Run, regele Strathclyde, și mama sa e posibil să fi fost o fiica de-a lui Kenneth MacAlpin. Regalitatea lui este portretizată ca o formă de guvernare comună cu Giric.

Dovezile domniei lui Eochaid ca rege al Picților se bazează pe Cronica Regilor din Alba, unde e scris:

Eochodius, fiul lui Run, regele Bretonilor, nepotul lui Kenneth din partea fiicei sale, a domnit timp de 11 ani, deși alții spun că Giric a mai domnit la această vreme, pentru că el a devenit tatăl vitreg și tutorele lui Eochaid.

Unele variante din Cronica Regilor de Alba nu-l includ ca rege pe Eochaid. Duan Albanach i-a omis atât pe Giric cât și pe Eochaid, sărind de la Aedh direct la Donald al II-lea, fiul lui Constantin I. Duan a omis, de asemenea, regii anteriori, cum ar fi Selbach mac Ferchair, deși dacă aceste omiteri sunt accidentale sau nu este necunoscut. David Dumville sugerează că înregistrarea supraviețuitoare poate fi coruptă.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Dumville, David, "The Chronicle of the Kings of Alba" in Simon Taylor (ed.), Kings, clerics and chronicles in Scotland 500–1297. Fourt Courts Press, Dublin, 2000. ISBN 1-85182-516-9
  • Duncan, A.A.M., The Kingship of the Scots 842–1292: Succession and Independence. Edinburgh University Press, Edinburgh, 2002. ISBN 0-7486-1626-8
  • Hudson, Benjamin T., The Prophecy of Berchán: Irish and Scottish High-Kings of the Early Middle Ages. Greenwood, London, 1996.
  • Smyth, Alfred P., Warlords and Holy Men: Scotland AD 80–1