Comuna Adunații-Copăceni, Giurgiu

44°15′N 26°3′E (Comuna Adunații-Copăceni, Giurgiu) / 44.250°N 26.050°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Adunații-Copăceni
—  comună  —
Adunații-Copăceni se află în România
Adunații-Copăceni
Adunații-Copăceni
Adunații-Copăceni (România)
Poziția geografică
Coordonate: 44°15′N 26°3′E ({{PAGENAME}}) / 44.250°N 26.050°E

Țară România
Județ Giurgiu


ReședințăAdunații-Copăceni
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Adunații-Copăceni[*]Daniel-Cezar Rusu[*][1] (PNL, )

Suprafață
 - Total78,52 km²

Populație (2021)
 - Total6.881 locuitori
 - Densitate89 loc./km²

Fus orarUTC+2

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Adunații-Copăceni este o comună în județul Giurgiu, Muntenia, România, formată din satele Adunații-Copăceni (reședința), Dărăști-Vlașca, Mogoșești și Varlaam.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Comuna Adunații Copăceni este situată în zona de nord a județului, la limita cu județul Ilfov, pe malul drept al Argeșului. Este străbătută de șoseaua națională DN5, care leagă Giurgiu de București. Lângă Adunații-Copăceni, din acest drum se ramifică șoseaua națională DN5A, care duce spre sud-est către Greaca și mai departe către Oltenița; și șoseaua județeană DJ412A, care duce spre nord-vest la Mihăilești (unde se intersectează cu DN6), Buturugeni, Grădinari, Ogrezeni și Bolintin-Vale.[2]

Demografie[modificare | modificare sursă]



Componența etnică a comunei Adunații-Copăceni

     Români (91,25%)

     Romi (1,32%)

     Alte etnii (0,25%)

     Necunoscută (7,18%)




Componența confesională a comunei Adunații-Copăceni

     Ortodocși (91,12%)

     Alte religii (0,83%)

     Necunoscută (8,05%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Adunații-Copăceni se ridică la 6.881 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 6.621 de locuitori.[3] Majoritatea locuitorilor sunt români (91,25%), cu o minoritate de romi (1,32%), iar pentru 7,18% nu se cunoaște apartenența etnică.[4] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (91,12%), iar pentru 8,05% nu se cunoaște apartenența confesională.[5]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Adunații-Copăceni este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Daniel-Cezar Rusu[*], de la Partidul Național Liberal, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[6]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal8        
Partidul Social Democrat4        
Uniunea Salvați România3        

Istorie[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Câlniștea a județului Vlașca și era formată din satele Adunații Copăceni, Berești și Pârlita, având în total 2567 de locuitori. Existau în comună o școală comunală mixtă primară cu 85 de elevi (dintre care 22 fete) și trei biserici (două la Adunații Copăceni, una la Pârlita).[7] La acea vreme, pe teritoriul actual al comunei, mai funcționa în aceeași plasă și comuna Dărăști, formată din satele Dărăști-Mărcuța, Dărăștii de Jos și Dărăștii de Sus, având în total 1144 de locuitori, două biserici și o școală cu 32 de elevi (dintre care 2 fete).[8] Anuarul Socec din 1925 consemnează cele două comune în plasa Călugăreni a aceluiași județ, comuna Adunații-Copăceni având 1514 locuitori în satele Adunații Copăceni și Pârlita,[9] iar comuna Dărăști având 2020 de locuitori în satele Dărăști și Pâslari.[10]

În 1950, comunele au fost transferate raionului Vidra și apoi (după 1960) raionului Giurgiu din regiunea București, context în care satul și comuna Dărăști și-au schimbat numele în Dărăști-Vlașca, pentru a fi diferențiate de Dărăști-Ilfov. Satul Pârlita a luat în 1968 denumirea de Argeșul.[11] În 1968, ele au trecut la județul Ilfov, comuna Dărăști a fost desfiiințată și inclusă în comuna Adunații Copăceni, care a preluat și satele Varlaam și Mogoșești de la comuna desființată Copăceni. Tot atunci, au fost desființate satele Argeșul (comasat cu Adunații Copăceni) și Pâslari (comasat cu Dărăști-Vlașca).[12][13] În 1981, o reorganizare administrativă regională a dus la transferarea comunei la județul Giurgiu.[14]

Monumente istorice[modificare | modificare sursă]

Cincisprezece obiective din comuna Adunații Copăceni sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Giurgiu ca monumente de interes local. Patru dintre ele sunt situri arheologice: situl de la „Dăneasca” (în partea de nord a satului Adunații Copăceni); situl de la Dărăști-Vlașca (700 m est de sat); așezarea din Epoca Bronzului Târziu (cultura Tei, faza III) de la marginea vestică a satului Mogoșești; și situl de pe „Terasa Argeșului” de la marginea de nord-est a satului Varlaam. Ele cuprind vestigii începând din neolitic și terminând cu Evul Mediu.

Alte nouă obiective sunt clasificate ca monumente de arhitectură: conacul col. Chiriac (începutul secolului al XX-lea); conacul Marmorosch-Blank (1897) — ambele aflate în fostul sat Pârlita/Argeșu, actualmente în Adunații-Copăceni; biserica „Adormirea Maicii Domnului” (1875, refăcută în 1935); fosta școală și actuala poștă (sfârșitul secolului al XIX-lea), ambele în strada Bisericii din satul Adunații-Copăceni; biserica „Cuvioasa Paraschiva” (1873) din fostul sat Pâslari; conacul Marmorosch-Blank, astăzi grădiniță (începutul secolului al XX-lea); biserica „Sfântul Nicolae” (1873) — ultimele trei în satul Dărăști-Vlașca; spitalul (începutul secolului al XX-lea); și biserica „Sfinții Constantin și Elena (1823-1825), ultimele din satul Mogoșești.

Celelalte două sunt clasificate ca monumente memoriale sau funerare: cimitirul cu cruci de piatră (a doua jumătate a secolului al XIX-lea) din curtea bisericii din fostul sat Pâslari (actualmente parte din Dărăști-Vlașca); și crucile de piatră din curtea bisericii din Mogoșești.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
  2. ^ Google Maps – Comuna Adunații-Copăceni, Giurgiu (Hartă). Cartografie realizată de Google, Inc. Google Inc. Accesat în . 
  3. ^ „Rezultatele recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  4. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  5. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune*)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  6. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 
  7. ^ Lahovari, George Ioan (). „Adunați-Copăceni, com. rurală” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 1. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 16. 
  8. ^ Lahovari, George Ioan (). „Dărăști, com. rur., în jud. Vlașca” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 3. București: Stab. grafic J. V. Socecu. pp. 71–72. 
  9. ^ „Comuna Adunații Copăceni în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Accesat în . 
  10. ^ „Comuna Dărăști în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Accesat în . 
  11. ^ „Decretul nr. 799 din 17 decembrie 1964 privind schimbarea denumirii unor localități”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în . 
  12. ^ „Legea nr. 3/1968”. Lege-online.ro. Accesat în . 
  13. ^ „Legea nr. 2/1968”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în . 
  14. ^ „Decretul nr. 15/1981”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în .