Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

47°39′28″N 23°34′39″E

LiceulSincaiBaiaMare.JPG

Colegiul Național „Gheorghe Șincai” este o instituție de învățământ din Baia Mare. Clădirea colegiului, construită între anii 1903-1906, este monument istoric și de arhitectură, clasificat sub cod LMI MM-II-m-B-04488.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Liceul a fost dat în folosință în anul 1906.

Istoria interbelică[modificare | modificare sursă]

În anul 1919 i-a fost atribuit numele istoricului Gheorghe Șincai. Primul director numit de Consiliul Dirigent al Transilvaniei în data de 12 iulie 1919 a fost profesorul dr. Gheorghe Hetco, care a condus liceul până în 1940. La deschidere, liceul avea 172 elevi, 17 profesori, cursurile urmau să se desfășoare în 8 săli de clasă, un laborator de chimie, un laborator de fizică. Biblioteca liceului dispunea de 10.099 volume.

În perioada interbelică numărul absolvenților ajunge la 561. Pe perioada războiului liceul românesc a fost desființat, în locul lui funcționând un liceu în limba maghiară.

Istoria post-belică până în prezent[modificare | modificare sursă]

Liceul "Gheorghe Șincai" s-a redeschis la 1 decembrie 1944, dar cursurile școlare s-au reluat numai în ianuarie 1945, director fiind numit canonicul și catihetul Dr. Vasile Țiplea. În anul 1959, clădirea liceului a fost extinsă cu 20 de săli de clasă și o sală de gimnastică. Extinderile au continuat în anii ‘ 70, ajungându-se la 44 săli, o parte din ele urmând a fi amenajate ca laboratoare.

După război, liceul a funcționat cu secție română și secție maghiară, până la înființarea în oraș a liceului maghiar care a existat până în anul 1959, an în care liceul maghiar a fost reintegrat ca secție în Liceul "Gheorghe Șincai", funcționând astfel până în anul 1998 când s-a reînființat liceul maghiar.

Afirmarea liceului pe plan național este din ce în ce mai puternică odată cu inițierea olimpiadelor școlare pe discipline de învățământ. În anul 1958 liceul apare pentru prima dată în lista școlilor cu performanțe deosebite. În anii următori participarea la concursurile naționale ale elevilor devine aproape un scop, atât pentru elevi, cât si pentru profesori, constituind o posibilitate de afirmare în plan național atât a lor, cât și a școlii. Premii obținute: se ajunge la un palmares impresionant, ce constituie o carte de vizită a liceului: 679 premii la olimpiadele naționale, 32 premii la olimpiadele internaționale, 13 premii la sesiunile de referate și comunicări ale elevilor. În plan sportiv, echipe campioane naționale la gimnastică, baschet și volei și foarte multe premii la concursuri județene și interjudețene pentru elevi. Dar cel mai important ni se pare faptul că peste 17.000 de tineri și-au încheiat studiile liceale aici și că cea mai mare parte dintre ei au absolvit instituții de învățământ superior. Site-ul oficial

Personalități[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]