Iosif Pop

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Iosif Pop
Митрополит Иосиф (Поп) посетил приход Святого Иоанна Кассиана на праздник Благовещения.jpg
Date personale
Nume la naștereIlie Pop Modificați la Wikidata
Născut (57 de ani) Modificați la Wikidata
Vișeu de Sus, Maramureș, România Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiecălugăr ortodox[*]
prelat[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română
limba franceză Modificați la Wikidata
Funcția episcopală
PremiiOrdinul Meritul Cultural ()

Iosif Pop (pe numele de mirean Ilie Pop) (n. 19 februarie 1966, Vișeu de Jos, Maramureș) este un cleric ortodox român, care îndeplinește funcția de arhiepiscop și mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Studii[modificare | modificare sursă]

Ilie Pop s-a născut în data de 19 februarie 1966 în satul Vișeu de Sus, pe atunci parte a regiunii Maramureș. A urmat școala primară și gimnazială în satul său natal. Apoi a urmat Liceul „Gheorghe Șincai” din Baia Mare, pe care l-a absolvit în anul 1984. A intrat în același an la Facultatea de Ingineri și a început imediat serviciul militar pentru nouă luni. Mai târziu, lipsa înclinației în acest domeniu l-a făcut să renunțe la studiile de inginerie.

Contactul cu câțiva oameni ai Bisericii i-a determinat atunci orientarea spre studii la Sibiu, unde se găsea una din cele două Facultăți de Teologie existente pe atunci în România, cealaltă fiind la București. După un an de pregătire intensă în anul 1989, a fost acceptat și a început în toamnă să urmeze studiile. A obținut diploma Facultății de Teologie "Andrei Șaguna" din Sibiu în anul 1993.

A fost hirotonit ca diacon la 19 octombrie 1993 și ca preot celib pe seama Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia la 26 octombrie 1993 de către episcopul Andrei Andreicuț.

Iosif Pop a fost duhovnic și preparator (catedra de Morală) în cadrul Facultății de Teologie din Alba Iulia. În același timp îndeplinea funcția de profesor de Istorie Bisericească și Patrologie.

În 17 aprilie 1994 a depus jurământul monahal la mănăstirea Catedralei Încoronării din Alba Iulia și a primit atunci numele de Iosif, sub patronajul sfântului Iosif din Arimateea.

Pentru trebuința școlilor teologice ale Episcopiei de Alba Iulia, ieromonahul Iosif a venit în Franța cu binecuvântarea episcopului Andrei în cursul verii anului 1994 pentru a pregăti o teză de doctorat la Institutul de Teologie Saint-Serge din Paris (1994-1998). Subiectul tezei sale este "Misterul persoanei umane la Sfântul Simeon Noul Teolog", teză încheiată sub coordonarea părintelui Boris Bobrinskoy și a profesorului Olivier Clément. Părintele Iosif a plănuit să susțină teza la sfârșitul anului 1998. De la venirea sa în Franța, părintele Iosif a asigurat serviciul liturgic și duhovnicesc la Mănăstirea "Notre-Dame-de-Toute-Protection" de la Bussy-en-Othe, în Yvonne.

Arhiepiscop și mitropolit[modificare | modificare sursă]

La propunerea preoților și credincioșilor Arhiepiscopiei Ortodoxe Române de la Paris, ieromonahul Iosif a acceptat să își prezinte candidatura la alegerile episcopale din noiembrie 1997. Concepția sa despre preoție și despre episcopat se bazează pe concepția vieții creștine ca dăruire de sine pentru Dumnezeu și pentru oameni prin dragoste pentru Hristos.

În ziua de sâmbătă, 29 noiembrie 1997 (sărbătoarea Sf. Saturnin de Toulouse (sec. III)), în ajunul sărbătorii sfântului Andrei, s-a întrunit Adunarea Electorală a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române pentru Europa Occidentală și Meridională, constituită legal din 93 de membri-delegați ai parohiilor ortodoxe românești din Anglia, Țările de Jos, Belgia, Franța, Elveția, Italia și Spania. Au fost propuși pentru postul de arhiepiscop trei candidați: Ierom. Dimitrie Irimia, doctorand la Institutul Ortodox Saint Sèrge, Ierom. Iosif Pop, doctorand al aceluiași Institut, și arhimandritul dr. Juvenalie Ionașcu, preot paroh al parohiei române din Roma. Prin vot secret Iosif Pop a fost ales arhiepiscop. Alegerea a avut loc la Paris, în cripta Catedralei St. Sulpice, ucenicul sfântului Martin.

Alegerea a fost ratificată pe 11 decembrie 1997 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care l-a ridicat de asemenea pe Părintele Iosif la rangul de arhimandrit. Data consacrării episcopale și a înscăunarii noului arhiepiscop a fost fixată pe 15 martie 1998, duminica. Ceremonia a avut loc la Paris, sediul Arhiepiscopului Ortodox Român pentru Europa Occidentală și Meridională, în Catedrala ortodoxă greacă Sfântul Ștefan (Saint Etienne), de pe 7, rue Georges-Bizet, 75016.

Ceremonia de hirotonire a fost celebrată de către un sobor de 12 ierarhi în frunte cu mitropolitul grec Jeremia, Președinte al Adunării Episcopilor Ortodocși din Franța (AEOF), împreună cu srhiepiscopul rus Serge Konovalov de Eukarpia, Rectorul Institutului Saint Sèrge din Paris și cu mitropolitul Serafim Joantă, arhiepiscop de Berlin și mitropolit pentru Germania și Europa Centrală, și cu alți nouă episcopi, înconjurați de zeci de preoți și diaconi veniți din toată lumea, în prezența reprezentanților altor culte religioase, precum și a mii de credincioși.

Mitropolitul Iosif a vizitat parohia Sf. Ioan Cassian din Oxford în sărbătoarea Bunei Vestiri

Între ierarhii consacratori s-au numărat și episcopul Nathaniel Popp de Detroit, arhiepiscopul emerit Adrian Hrițcu al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din Europa Occidentală, episcopul Gurie de Korsuna, episcop-vicar al Patriarhiei Moscovei; episcopii Pavel de Tracia și Mihail de Claudiopolis, episcopi vicari ai arhiepiscopului Serghie; episcopul Luca, al sârbilor din Franța; Andrei Andreicuț, pe atunci episcop de Alba Iulia; Iustinian Chira, episcop de Maramureș; Teodosie Petrescu și Teofan Savu, pe atunci episcopi vicari patriarhali. La ceremonia hirotonirii și instalării arhiepiscopului Iosif au participat și Regele Mihai și Regina Ana, precum și ambasadorul României în Franța, Dumitru Ceaușu.

Arhiepiscopia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală cu sediul la Paris a fost ridicată, prin Hotărârea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 5 iulie 2001, la rangul de mitropolie, cu titulatura de "Mitropolia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală și Meridională", arhiepiscopul Iosif Pop devenind cu această ocazie mitropolit. A fost înscăunat ca Mitropolit al Europei Occidentale și Meridionale la 21 octombrie 2001.

Mitropolia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală și Meridională (cu sediul la Paris) are în jurisdicție parohiile ortodoxe române din Franța, Belgia, Olanda, Elveția, Spania, Portugalia, Italia, Anglia și Irlanda. La alegerea sa în această demnitate, existau numai 47 parohii în jurisdicția acestei Arhiepiscopii (Anglia 2, Belgia 2, Elveția 7, Franța 15, Irlanda 1, Italia 16, Olanda 1, Portugalia 1, Spania 1).

În prezent Mitropolia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală și Meridională are 126 de parohii (Anglia 3, Belgia 3, Elveția 10, Franța 31, Irlanda 3, Italia 50, Olanda 2, Portugalia 2, Spania 22).

În perioada 5 iulie 2001-9 martie 2002, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a delegat pe arhiepiscopul Iosif al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române pentru Europa Occidentală și Meridională să preia mandatul de Arhiepiscop Locțiitor al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române în America și Canada.

Mitropolitul Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Europa Centrală și Meridională a participat în octombrie 2004 ca delegat al Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, alături de PS Episcop-Vicar Patriarhal Vincențiu Ploieșteanul și de PC Arhimandrit Ieronim Crețu, Superiorul Așezămintelor Românești din Țara Sfântă, la ceremonia de întronizare a PF Theodoros al II-lea, noul Papă și Patriarh al Scaunului Apostolic al Alexandriei și a Toată Africa. De asemenea, mitropolitul Iosif a fost delegat, alături de episcopul vicar Siluan Marsilianul, să participe la funeraliile papei Ioan Paul al II-lea (7 aprilie 2005) și la ceremonia solemnă al începutului pontificatului papei Benedict al XVI-lea, la 24 aprilie 2005.

Din anul 2002 a fost numit de către Sfântul Sinod Director al Reprezentanței Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituțiile Europene (Bruxelles). A fost decorat în februarie 2004 cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria G - „Cultele”, „în semn de apreciere deosebită pentru activitatea susținută în domeniul cultelor, pentru spiritul ecumenic și civic dovedit și pentru contribuția avută la întărirea legăturilor interconfesionale, de bună și pașnică conviețuire între toți oamenii”.[1]

În perioada 15-23 septembrie 2014 a condus delegația Bisericii Ortodoxe Române la cea de-a treisprezecea sesiune plenară a Comisiei Mixte de Dialog Teologic Catolic-Ortodox, desfășurată la Amman, în Iordania.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]