CEKA

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Emblema CEKA – KGB: sabia şi scutul

CEKA (ЧК - чрезвычайная комиссия) a fost prima dintre multele organizații ale poliției secrete sovietice, creată prin decret pe 20 decembrie 1917 de către Vladimir Ilici Lenin și condusă de Felix Edmundovici Dzerjinski.

Numele[modificare | modificare sursă]

Numele întreg era Всероссийская чрезвычайная комиссия по борьбе с контрреволюцией и саботажем (Comisia extraordinară pe întreaga Rusie pentru combaterea contrarevoluției și sabotajului), dar era mai bine cunoscut cu abrevierile ЧК (CEKA) sau ВЧК (VECEKA). În 1918 numele organizației a fost schimbat puțin în Всероссийская чрезвычайная комиссия по борьбе с контрреволюцией, спекуляцией и преступлениям по должности, (Comisia extraordinară pe întreaga Rusie pentru combaterea contrarevoluției, speculei și abuzului de putere).

Membrul CEKA era denumit cekist. Cekiștii din anii care au urmat victoriei Marii Revoluții Socialiste din Octombrie, purtau haine din piele, ei fiind înfățișați în această ținută în mai toate filmele care i-a avut într-un fel sau altul eroi. În ciuda numeroaselor schimbări de nume de-a lungul timpului, membrii poliției secrete sovietice au fost denumiți în toată perioada sovietică "cekiști". Termenul se mai folosește încă și azi în Rusia. De exemplu, președintele Vladimir Putin a fost numit în mass media rusă "cekist".

Începuturile[modificare | modificare sursă]

După încercările puterilor occidentale (Marea Britanie și Franța) de la începutul formării puterii bolșevice de a interveni în favoarea albilor în războiul civil, după asasinarea la Petrograd a liderului CEKA Moisei Uritski pe 30 august 1918, în aceeași zi în care Fania Kaplan a încercat să-l asasineze pe Vladimir Ilici Lenin, conducerea poliției secrete sovietice a ajuns să fie convinsă că exista o conspirație vastă a inamicilor externi și a contrarevoluționarilor interni. De aceea ei au început să folosească resurse din serviciile de contrainformații tot mai mari pentru combaterea conspirației. CEKA a reușit să distrugă toate grupurile contrarevoluționare. În plus, CEKA a jucat un rol important în distrugerea bandelor criminale. În timpul războiului civil, CEKA și-a format primele unități militare, îmbrăcate în negru, care acționau ca trupe de șoc.

Redenumirea[modificare | modificare sursă]

După încheierea războiului civil, CEKA și-a schimbat numele în GPUAdministrația Politică de Stat pe 6 februarie 1922, o secție a NKVD-ului RSFS Ruse.

Articole înrudite[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Andrew, C., and Mitrokhin, V. (1999). The Mitrokhin Archive: The KGB in Europe and the West, London: Penguin Books.