Lubianka (KGB)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Lubianka
Lubyanka CDM view from Panoramic view point 05-2015 img03.jpg
Poziționare
Coordonate55°45′38″N 37°37′41″E / 55.7605°N 37.628°E55°45′38″N 37°37′41″E / 55.7605°N 37.628°E
LocalitateTverskoy District[*] Modificați la Wikidata
Administrative okrug of MoscowCentral Administrative Okrug[*]
ȚaraRusia  Modificați la Wikidata
AdresaTverskoy District[*], Central Administrative Okrug[*], Moscova, Rusia; Piața Lubianka
Edificare
ArtistAlexei Șciusev
Alexander Vasilyevich Ivanov[*]  Modificați la Wikidata
Stil artisticNeo-baroc
Stalinist architecture[*]  Modificați la Wikidata
Clădirea închisorii în renovare. 1983

Lubianka (în limba rusă: Лубянка) este atât numele unei închisori din Moscova care funcționa în aceeași clădire cu cartierul general al KGB , dar și numele popular sub care era cunoscut sediul central al sus-numitului KGB.

Lubianka a fost una dintre închisoile cu cea mai proastă faimă din fosta URSS. Clădirea în care își aflau sediul închisoarea și birourile serviciilor sovietice de spionaj este o construcție mare, cu fațada din cărămidă galbenă, localizată în piața Lubianka din Moscova. La darea în folosință, clădirea era sediul Companiei de asigurare din întreaga Rusie. După cucerirea puterii de către bolșevici în timpul Marii Revoluții Socialiste din Octombrie, clădirea a fost confiscată de autoritățile comuniste, aici fiind găzduită proaspăt înființata CEKA de sub conducerea lui Felix Dzerjinski. Statuia fondatorului CEKA a străjuit clădirea KGB-ului până în 1991 când, după eșuarea loviturii de stat dată pentru răsturnarea de la putere a lui Mihail Gorbaciov, monumentul lui Felix cel de fier a fost demontată. La etajul trei și-au avut birourile toți șefii serviciilor sovietice de securitate, de la Lavrenti Beria la Iuri Andropov.

În zilele noastre, clădirile găzduiesc cartierul general al trupelor de grăniceri, un directorat al FSB ( Федеральная служба безопасности Российской ФедерацииФСБ, Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse) și un muzeu al KGB-ului deschis publicului larg.

Deținuți celebri din închisoarea Lubianka[modificare | modificare sursă]

Persoane celebre executate în închisoarea Lubianka[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]