Sari la conținut

Raion

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Raionul (în limbile rusă și ucraineană: райо́н, belarusă: раён, azeră: rayon, letonă: rajons, română: raion, georgiană: რაიონი, raioni) este o diviziune administrativă în unele țări postsovietice. Termenul poate fi tradus aproximativ prin "district".

Raionul este o entitate subnațională în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Letonia, Republica Moldova, Federația Rusă și Ucraina. A fost o subdiviziune administrativă în fosta Uniune Sovietică.

Raionul a fost introdus în administrația sovietică de reforma din 19231929, care a transformat în noile subdiviziuni multe foste voloste și uezduri ale Imperiului Rus.

Un raion este de obicei o entitate cu două trepte mai jos decât nivelul național. Poate fi subordonat unei entități superioare, și anume:

De obicei, raioanele au organe de conducere cu un anumit grad de autonomie, alese prin vot popular – soviet raional (raisoviet) – cu un șef al administrației locale, care este uneori ales, alteori numit.

Raioanele Federației Ruse

[modificare | modificare sursă]

Împărțirea în raioane a rămas în cea mai mare parte neschimbată după prăbușirea Uniunii Sovietice. În multe zone ale Rusiei, termenul a fost schimbat, pentru a reflecta specificul național. (Lista poate fi incompletă.)