Câmp gravitațional

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pentru alte sensuri, vedeți Câmp (dezambiguizare).
.

În fizică, câmpul gravitațional este un câmp definit ca o deformare a spațiu-timpului determinat de particulele sau sistemele de particule (corpurile) care au masă, energie, impuls sau radiație cu o mărime fizică cantitativă diferita de 0.[1]

Orice fluctuație în structura spațiu-timp este numită undă gravitațională și se propagă prin spațiu cu viteza luminii c in vid.[2]

Câmpul gravitațional este responsabil pentru fenomenul cunoscut ca gravitație, unde intensitatea câmpului gravitațional (Γ) este egală cu accelerația gravitațională și se măsoară în Sistemul Internațional în newtoni pe kilogram (N/kg). Câmpul gravitațional generat de Pământ, de exemplu, induce în apropierea suprafeței Pământului o accelerația gravitațională cu valori apropiate de 9.80665 m/s2 (32.1740 ft/s2).[3][4] [5].

Definiție în relativitatea newtoniană[modificare | modificare sursă]

Ilustrare a legii de gravitație (Newton)

În mecanica clasică câmpul gravitațional este tratat ca un câmp de forță conservativ și poate fi definit prin legea atracției universale. Câmpul de forță generat între punctul r1 într-un spațiu unde este prezentă o masă la un punct r2:

Definiție în relativitatea generală[modificare | modificare sursă]

În relativitatea generală câmpul gravitațional este un câmp tensorial, reprezentat matematic printr-un tensor metric, legat de curbura spațiu-timp prin tensorul Riemann determinat de ecuația de câmp a lui Einstein .[6]

Unde T este tensorul stres–energie, G este tensorul Einstein, și c este viteza luminii.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Richard Feynman (). The Feynman Lectures on Physics Vol I. Addison Wesley Longman. ISBN 978-0-201-02115-8. 
  2. ^ Hartle, JB (). Gravity: An Introduction to Einstein's General Relativity. Addison-Wesley. p. 332. ISBN 981-02-2749-3. 
  3. ^ Bureau International des Poids et Mesures (). „The International System of Units (SI)” (PDF) (ed. 8th): 131. Accesat în . Unit names are normally printed in Roman (upright) type ... Symbols for quantities are generally single letters set in an italic font, although they may be qualified by further information in subscripts or superscripts or in brackets. 
  4. ^ „SI Unit rules and style conventions”. National Institute For Standards and Technology (USA). . Accesat în . Variables and quantity symbols are in italic type. Unit symbols are in Roman type. 
  5. ^ U.S. Standard Atmosphere, 1976, U.S. Government Printing Office, Washington, D.C., 1976. (Linked file is very large.)
  6. ^ Gravitation, J.A. Wheeler, C. Misner, K.S. Thorne, W.H. Freeman & Co, 1973, ISBN 0-7167-0344-0

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]