Forța aparentă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Forța aparentă este o forță care în mod observabil nu este aplicată din exterior asupra unui corp, dar evidențiată observabil prin efecte fizice identice celor generate de o forță în virtutea legilor mecanicii, deci există aparent o forță care generează efectele observate.

Forța aparentă este de două tipuri:

- forță aparentă inerțială, sau de inerție, generată ca forță de reacțiune, la acțiunea unei forte reale exterioare,
in virtutea conservării impusului in sistemul de referință propriu al corpului aflat in mișcare relativă,
- forță aparentă cinematicä, sau de mișcare, generată ca forță in virtutea conservării impusului, existent datorită mișcării relative,
dintre corp si un sistem de referință neinerțial, generată in acest sistem neinerțial, care poate fi ales arbitrar.

Forța aparentă inerțială[modificare | modificare sursă]

Un observator imobil in centrul rotației rotindu-se odată cu un corp cu masă grea, legat cu o sfoară la o distanță cu raza "r" de centru, va constata că acest corp stă fată de el nemișcat. Deci poate concluziona că asupra corpului nu acționează nici o forță. Da tăind sfoara va constata că acest corp totuși se pune radial in mișcare. Deci observatorul este obligat a admite, conform legilor mecanicii, că asupra corpului acționează totuși o forță. Această forță se numește Forța aparentă inerțială, deoarece se datorează inerției corpului cu masă grea.

Forța aparentă cinematică[modificare | modificare sursă]

Un observator imobil într-un sistem de referință inerțial privind un corp cu masă grea, care fată de el stă imobil, poate concluziona conform legilor mecanicii, că asupra corpului nu acționează nici o forță. Dar observatorul punând-se in mișcare rectilinie accelerată el va constata, conform principiului mișcării relative, că corpul se mișcă fată de el rectiliniu si accelerat. Deci observatorul este obligat a admite, conform legilor mecanici, că asupra corpului acționează totuși o forță. Această forță se numește Forța aparentă cinematică, deoarece se datorează mișcării relative accelerate.

Deosebirea celor două tipuri se poate face prin observarea corpului in mișcare relativă, luând in considerare deformabilitatea sa.

- in primul caz, forma corpului suferă o deformare in direcția forței
- in al doilea caz, forma corpului rămâne nemodificată, cel puțin in mecanica clasică

Considerând un corp deformabil, acesta suferă in primul caz o deformare a formei sale, pe când, in al doilea caz forma corpului rămâne nedeformată. O bilă deformabilă cu form de sferă, se deformează in primul caz, luând forma unui elipsoid (minge de rugby), pe când in al doilea caz forma sa sferică rămâne nemodificată sferică. In cel de-al doilea caz, forța aparentă mai ie și denumită, impropriu, forță ficțională (fictitious force).

In Teoria relativității restrânse corpul sufrä o deformare in ambele cazuri, in cel dinamic si in cel cinematic, datorită transformării de coordonate Transformare Lorentz.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • V. Vălcovici, R. Bălan, R. Voinea: Mecanica Teoretică / Editura Tehnică 1968
  • E. Rebhan: Theoretische Physik / Spektrum Akademischer Verlag 1999, ISBN 3-8274-0246-8
  • R.P. Feynman: Fizica Modernă, Vol.I / Editura Tehnică 1970
  • R.P. Feynman, R.B Leighton, M. Sands: Lectures on Physics / Adison and Wesley 1963